<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A cafetéria átalakítása nagyon fájhat az új atomerőmű dolgozóinak.

Messze az országos átlag felett keresnek az új paksi atomerőművi blokkok üzemeltetésére létrehozott vállalat vezető dolgozói - derül ki a cég július elején nyilvánosságra hozott tájékoztatójából. A csúcsgázsi 4 millió forint, de az osztályvezetők is 2,2 milliót kapnak havonta. Az egyéb juttatások is igen bőkezűek.

A Paksi AtomerőműA Paksi Atomerőmű

A Paks II. Zrt.-nél 352 alkalmazott volt július 2. állapot szerint. A dolgozók 93 százalékának főiskolai-egyetemi végzettsége van. A munkavállalók túlnyomó többségének határozatlan időre szól a munkaszerződése, 10 fő esetében viszont határozott időre szól a megállapodás.

A menedzsment élén álló vezérigazgató, Lenkei István személyi alapbére havi 4 millió forint. A szakembert ezen felül prémium is megilleti, melynek mértéke az alapbér 10 százaléka. Egyéb juttatásokra is jogosult (erre még visszatérünk).

A második-harmadik vonalban dolgozók is milliós fizetéseket kapnak Pakson. Horváth Miklós Ferenc vezérigazgató-helyettes 3,5 millió forintot keres havonta alapbérként, ehhez jön még hozzá 10 százalék teljesítményösztönző juttatás. Az igazgatói szinten 3 millió forint az alapbér, az osztályvezetőknél - mint említettük - 2,2 millió forint. Ezeken a szinteken már az alapbér 20 százalékával lehet kiegészíteni a fizetést a cégnél alkalmazott premizálási rendszerben. De még a HR szakterület vezetői is 840 ezer forintban plusz 10 százalékos teljesítményösztönző kifizetésben részesülnek.

A Paks II. Zrt.-nél dolgozó nem vezető állású munkavállalóknak jár még 13 havi bér, ami valójában kéthavi összegnek felel meg. A vezető tisztségviselőkön és fb-tagokon kívül mindenki részesül választható béren kívüli juttatásokban, amelyek éves kerete 432 ezer forint (ami csaknem annyi, mint a jogszabályokban engedélyezett évi 450 ezer forint).

Mivel a kormány jelentősen szűkítette a kedvezményesen nyújtható elemek körét - lényegében csak a SZÉP-kártyát meghagyva ebben a körben - érdekes lesz figyelni, hogy a 2019-re vonatkozó bértárgyalásokon milyen megoldást választanak a munkavállalók és a munkaadó: megelégednek a SZÉP-kártyával, vagy inkább bérben kérik majd a juttatást.

 

Már csak azért is izgalmas kérdés ez, mert a cégnél széles körben biztosítanak önkéntes pénztári támogatást a nem vezető állásban lévő dolgozóknak (az fb-tagok sem részesülnek ebben). A pénztári tagságról a dolgozók szabadon dönthetnek.

  • Nyugdíjpénztár: a bér 5,4 százaléka, valamint havi fix 2000 forint összegű tagdíj kiegészítés (amennyiben a munkavállaló 1,5 százalék önrészt befizet).
  • Egészségpénztár: 8600 forint havonta, amennyiben a munkavállaló saját jogon is fizet tagdíjat.
  • Önsegélyező pénztár: havi 2400 forint.

És még mindig nincs vége, mert a munkavállalók havi 10 ezer forintot kapnak villamosenergia-vásárlási kompenzáció címén (vagyis a cég ekkora összeggel járul hozzá a villanyszámlák kifizetéséhez), valamint a társaság belső szabályzata szerint személygépkocsi és mobiltelefon használat is része a juttatási csomagnak. A cég szerződés alapján egészségügyi ellátást is biztosít dolgozóinak, a Medicover Klinikánál. A cafetéria változások ezt a juttatást is kedvezőtlenül érintik, kérdés tehát, hogy milyen döntés születik erről a cégnél.

Nem esett még szó a társaság igazgatóságában és felügyelőbizottságában ülők javadalmazásáról. Az it-tagok havi 690 ezer forint tiszteletdíjban részesülnek, az elnök 966 ezer forintot kap. Az fb-ben 414 ezer forint a tiszteletdíj összeg, itt az elnöknek 690 ezer forint jár.

Magyarországon idén májusban 323 400 forint volt a bruttó átlagfizetés a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint. 

Természetesen mielőtt hüledezni kezdenénk a kiugróan magas fizetések miatt, nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy az atomerőmű üzemeltetése speciális szaktudást igényel, magasan képzett szakembereket foglalkoztat a cég. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.