4p

Legalábbis egyelőre. A volt Origo-tulajdonos, Száraz István által közvetve tulajdonolt Hübris Projekt Kft. ugyan a 2021-es évet az előző évinél másfélszer nagyobb árbevétellel zárta, az évek óta veszteséges működést tavaly sem sikerült nyereségessé tenni.

Mintegy három és fél éve robbant a köztudatba a Hübris Projekt Kft. neve, mint amely társaság 2017 őszén 350 millió forintos uniós támogatást nyert el sörfőző üzemek berendezésére. A pályázati szöveg alapján 2000 literes kapacitású sörfőzde létesítése volt a cél.

A 2017 elején bejegyzett Hübris Projekt Kft.-t a cégbírósági dokumentumok szerint az F Trans Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és az alig fél évvel korábban, 2016 szeptemberében gründolt Hübris Sörfőzde Zrt. alapította.

Az F Trans a Magyar Narancs akkori értesülései szerint Farkas Tímea szüleinek az érdekeltsége. A hölgy neve azért érdekes, mert a hetilap szerint állítólag több szálon kötődött Matolcsy György jegybankelnök fiához, Ádámhoz, valamint az Origo extulajdonosához, Száraz Istvánhoz és a két férfi köreihez. 

Csak félig tele a pohár. Fotó: Hübris
Csak félig tele a pohár. Fotó: Hübris

Matolcsy Ádámhoz úgy, hogy Farkas Tímea férje, Pintér Máté a jegybankelnök fiának a barátja, s cseppet sem mellékesen a tulajdonosa annak a Felix Gastronomy Kft.-nek, mely társaság tavaly előbb a Várkert Kaszinóban lévő Felix Kitchen & Bart üzemeltető Vízház Gasztronómia Zrt.-t vásárolta meg, majd a Bárkert Kft.-t, amely pedig a Várkert Bazárban lévő Bárkert Bistrót működteti.

A Hübris Sörfőzdét egy budapesti magánszemély, Kosztolányi-Baji Zsolt indította útjára, aki 2018 februárjában szállt ki. A cégbíráságon fellelhető dokumentumokban ezt követően egy hároméves lyuk tátong, vagyis nem szerepel, hogy ki volt a társaság tulajdonosa 2018 februárja és 2021 márciusa között. Ez utóbbi dátummal tűnik fel a Dry-Immo Ingatlankezelő Zrt., mint olyan részvényes, akinek a szavazati joga meghaladja az 50 százalékot. 

A Dry Immot 2017-ben Száraz István alapította, de az „újkori hazai haladó hagyományok jegyében” a zrt. 90 százalékos részesedése átkerült egy magántőkealaphoz, a Felishez, míg a 10 százalék maradt a ma Dry Holding Kft. nevet viselő vállalkozásnál. Ez utóbbi közvetlenül Száraz érdekeltsége, de ha közvetve is, a Felis Magántőkealap mögött is ő lehet – erre több árulkodó jel is utal. 

Mint ahogy a Hübris Projekt is már teljes egészében Száraz érdekeltsége, miután a Hibris Sörfőzde mellé 2021 karácsonya előtt néhány nappal beszállt a Culinaris Wholesale Kft. – olyannyira, hogy ma már az övé a szavazati jogok több mint fele. E társaság a Dry Import Kereskedelmi Kft., amely felett a már említett Dry-cégek, az Immo Ingatlankezelő és a Holding diszponálnak – hogy ezzel be is záruljon az Origo exgazdájához vezető kör.

Egyelőre nem termel a sörfőzés a tulajdonosoknak, csak viszi a pénzt. Ezt erősíti meg a Hübris Projekt 2021-es beszámolója. Eszerint, bár a cég tavalyi nettó árbevétele több mint másfélszer haladta meg az egy évvel korábbit, az alapítás óta jellemző veszteséges működést az elmúlt évben sem sikerült nyereségessé tennie. Sőt a mínusz még nagyobb is lett a tavalyelőttinél, ami a saját tőkét immár 11,5 millióra apasztotta, noha az 2018-ban még az 50 milliót közelítette. Ezzel szemben a cég több mint félmilliárdos, egészen pontosan 452,5 milliós kötelezettséget görgetett maga előtt 2021 végén, ennek közel fele hosszú lejáratú.

A Hübris Sörfőzdének viszont még egy fillérnyi árbevétele sem volt tavaly, ezzel szemben neki is volt vesztesége, 1,7 milliós.

A negatív eredményeket kiváltó okok egyik Hübris-cég esetében sem ismertek, miután az éves beszámoló kiegészítő mellékletében csupán a száraz tényadatok szerepelnek. 

Mindenesetre az megállapítható, hogy azt a kedvező környezetet, amelyet a kormánypártok teremtettek 2020-ban azzal, hogy Kósa Lajos javaslatára a kisebb sörfőzdéknek kedvezően módosították a jogszabályokat, eddig a Hübrisnek sem sikerült a maga javára fordítania. Ahogy a Csíki Sörnek és tulajdonképpen a Pécsi Sörfőzdének sem, amely a 2020-as év nyeresége után a 2021-es esztendőt a csíkiekhez és a Hübrishez hasonlóan veszteséggel zárta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!