Egészségtudatosság gazdaságosan
Elegendő egy egyszerű alapelvet szem előtt tartani: ami egészséges, lehet, hogy elsőre drágábbnak tűnik, azonban ezek az ételek általában sokkal laktatóbbak is, ezért kevesebb is elég belőlük, ráadásul segíthetnek hatékonyan elejét venni a falási rohamoknak. A Szafi termékei – mint például a csomagolt pékáruk – is erre a szemléletre épülnek: olyan élelmiszereket kínálnak, amelyek hozzájárulnak a szervezet ideális működéséhez, ráadásul könnyen beilleszthetők a különféle speciális étrendekbe – mint amilyen a szénhidrátcsökkentett, a vegán vagy a gluténmentes diéta.
Amikor úgy döntünk, hogy átállunk egy másfajta életmódra, akkor leggyakrabban a kenyér helyettesítése okozza a legnagyobb fejtörést. A fehérlisztből készült kenyerek és egyéb pékáruk fogyasztása nem mondható a legelőnyösebbnek a testünk működése szempontjából. Rostot nem tartalmaz, ellenben a benne található szénhidrát hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami utána ugyanilyen gyorsan fog zuhanni is – egyenes utat biztosítva a falási rohamoknak.
A hagyományos fehér kenyér helyett
Napjainkra az egészségesebb megoldások is könnyen beszerezhetővé váltak. Ezek a termékek jellemzően olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszabb idő alatt szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy sokáig ellátják a szervezetet energiával. Mindez pedig hozzájárul a jobb közérzethez is, amitől energikusabbak lehetünk.
Ha nehezen engedjük el a hagyományos fehér kenyeret, akkor első lépésként váltsunk kovászos kenyérre. Ezt ugyanúgy fogyaszthatjuk, ahogyan azt korábban is tettük. Ha viszont könnyebben változtatunk, akkor kipróbálhatjuk a tortillát vagy lapkenyeret is. Ezeket megtölthetjük tetszőleges hozzávalókkal, például zöldségekkel vagy tonhallal.
Mit használhatunk még kenyér helyett?
Elsőre nem is gondolnánk, mennyi lehetőségünk van arra, hogy kiváltsuk a fehér kenyeret az étrendünkben! Ha szeretjük a ropogós textúrát, akkor a széles választékban elérhető puffasztott gabonaszeleteket és pászkákat is kedvelni fogjuk.
Talán nem is gondolnánk, de még zöldségeket is használhatunk kenyér helyett: a nagyobb levélzöldségekből kiváló szendvicsalap lehet, de grillezett zöldségekkel is kipróbálhatjuk. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor ráadásul gondoskodunk a megfelelő rostbevitelről is, amit szervezetünk értékelni fog.
És mi a legjobb mindebben? Az, hogy nem is kerülnek többe, mint ha hagyományos kenyeret választanánk!
Láthatjuk tehát, hogy egy olyan apró lépés, mint a fehér kenyér kiváltása alternatív lehetőségekkel, hatalmasat lendíthet a diétánkon, miközben nem kell nagy kiadásokba sem vernünk magunkat.
