3p

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja a népi mondás. Valóban, a népi megfigyelést korunk orvostudománya is megerősítette. A nap legfontosabb étkezése jó közérzetünk szempontjából a reggeli. 

Melyek a kiadós reggeli pozitív hatásai?

A napi feladatok elvégzéséhez az embernek energiára van szüksége. Az emberi szervezet sok tekintetben úgy működik, mint az autó, megfelelő üzemanyag nélkül egyszerűen nem megy. Az Oinos étteremben ezzel tisztában vannak, ezért lehetőséget biztosítanak minden vendégnek, hogy kipróbálja, milyen egy igazán bőséges villásreggeli. A publikált orvosi kutatások alátámasztják, hogy egy kiegyensúlyozott reggeli elfogyasztása jelentősen növeli az ember délelőtti teljesítményét. A szénhidrátokban, fehérjékben gazdag ételek stabilan tartják a vércukorszintet, ami elengedhetetlen a napi energiaellátáshoz. 

Pszichológiai előnyök

Nemcsak a fizikai teljesítőképességet befolyásolja a megfelelő reggeli étkezés, de számos pszichológiai előnnyel is jár. Például fokozza a koncentrációt, segít az alvási ritmus beállításában. A bevitt tápanyagok segítségével pedig könnyebben kordában tarthatjuk a nap folyamán megnövekedő stressz-szintet. Sajnos hazánkban nagyon sokan reggeli nélkül indulnak munkába, iskolába, pedig a kutatások szerint akik kihagyják, gyakrabban tapasztalhatnak fáradtságot és ingerlékenységet.

Mi kerüljön a reggeliző asztalra?

Általánosságban annyi megállapítható, hogy az ideális reggeli az, amely elegendő fehérjét és rostot tartalmaz, és megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot biztosít a szervezet számára. Ideális fehérjeforrások a tojás, a görög joghurt, valamint a fehérjében gazdag húsok és halak. A tejtermékek között a sajt, joghurt és a kefir kiváló választások. Óvakodjunk a vörös húsoktól, valamint az “ultrafeldolgozott” élelmiszerektől (párizsik, szalámik, kolbászok).

A rostok megfelelő mennyiségű bevételéért a gabonakészítmények és a különböző zöldségek és gyümölcsök a felelősek. Együnk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy péksüteményt! Fogyasszunk mellé az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket: paprikát, avokádót, paradicsomot. Ha primőr zöldségek nem állnak rendelkezésre, választhatunk fermentált, savanyított termékeket is. Ha pedig a mediterrán konyha szerelmesei vagyunk, fogyasszunk olívabogyót vagy egy kis rukkolát. Gyümölcsöket, frissen facsarva vagy smoothie-ként is magunkhoz vehetünk. 

Reggel fontos a folyadékbevitel biztosítása is. Hazánk kávéfogyasztó nemzet, erről nem is beszélnénk le senkit, de vegyük figyelembe a kávé vízhajtó hatását, ezért mellé mindig igyunk megfelelő mennyiségű vizet vagy gyümölcslevet. Ha a fentieket betartjuk tényleg úgy reggelizünk majd, mint egy király, és ezzel egészségünket is megóvjuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!