5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Teljes gőzzel dolgoznak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, illetve a vele évek óta szoros együttműködésben munkálkodó építőipari cégek. A felcsúti milliárdos az idei első negyedévben is számos közbeszerzést nyert, a közpénzből is épülő sokmilliárdos beruházások a következő egy-másfél évben, többnyire nem sokkal a választások előtt érik el a teljes készültséget.

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy a hazai építőiparban már eddig is sok munkasikert elkönyvelő Mészáros Lőrincnek nagyon betáblázták a következő egy-másfél évét. Már, ha cégei összes építkezésének a végénél, a szalagátvágáskor szeretne ott lenni. Még nem tudjuk, hogy személyes jelenlétével fogja-e emelni az ünnepi pillanatokat, de az biztos, hogy a munkasikerek az elmúlt hónapokban sem maradtak el.

Erre enged következtetni a cégbirodalom és a vele szoros együttműködésben álló tágabb üzleti kör honlapjain, továbbá az uniós közbeszerzési portálon (TED) elérhető információhalmaz, aminek egy-egy kis szeletéről a távirati iroda is beszámol olykor-olykor. Ezek egy része a már zajló munkákról, másik részük a közbeszerzéseken aratott győzelmekről szólnak.

A Csepel északi részén megvalósuló atlétikai stadion látványterve (fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)
A Csepel északi részén megvalósuló atlétikai stadion látványterve (fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

Az összes projekthez, amiben a felcsúti milliárdos építőipari érdekeltségei érintettek, nem lehet hozzáférni, de ami tudható, az 100 milliárd forintos nagyságrendű üzletet takar. A legfrissebb az a néhány napja elnyert tender, amely – a kecskeméti KÉSZ-szel közösen – a zászlóshajónak számító ZÁÉV szűkebb hazájára, Zalaegerszegre vonatkozik. A megyeszékhelyen egy harci járműveket gyártó üzemet húznak fel, a projekt értéke 60 milliárd forint. A kormány igen ambiciózus terve szerint 2023-ban indulhat a termelés.

Ugyancsak ebben a nyugat-magyarországi városban már túl vannak az új uszoda építésének felén, a 9,5 milliárd forintos építkezést jövő tavasszal szeretnék befejezni. Itt egy régi partner, a Weinberg 93’ Építő Kft. sietett a ZÁÉV segítségére. Nagykanizsán nem volt szükség erre, ott a cég maga uralja a terepet, a 15 milliárd forintos Kanizsa Arena is jól halad.

Maradva a megyében, Lenti gyógyfürdője is a Mészáros-féle csoport keze által fog megújulni. Sőt, még egy energiapark is létesül, magában a fürdőben szépségfarmot is terveznek, s ezen kívül egy irodaszárnyat építenek a komplexumban. Ott a magyarepitok.hu beszámolója szerint nettó 2,2 milliárd forintról fognak számlát kiállítani.

A nyugati országrész más körzete is tartogatott jó megrendeléseket, amiknél uniós és kormányzati forrásokat is elnyerhettek. Egyebek mellett Fertődön és Nagycenken kastélyfelújítást végez a ZÁÉV. A TED közbeszerzési portál szerint mindkét helyszínen a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt-vel karöltve munkálkodnak, és a tervek szerint 2022 második felében lesz készen az Esterházy-, illetve a Széchenyi-kastély és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanok teljes, turisztikai célú rekonstrukciója. Előbbi bekerülési értéke 4,2, milliárd forint, míg az utóbbié 2,88 milliárd forint.

Látványos munkából Budapesten is jut a ZÁÉV-nek. Az évek óta szintén sok közbeszerzésben az élen végzett Magyar Építő Zrt-vel épp márciusban nyerték el a kőbányai multifunkciós csarnok és uszoda kivitelezési jogát. Nettó 47 milliárd forintos ajánlattal lettek befutók. Ez a beruházás már 2016-ban a napirenden volt, a kerület kormánypárti önkormányzata 2017 novemberében szerződést is kötött a Kőbányai Vagyonkezelővel, majd a kormány támogatását is „megszerezték”. Akár a 2019-es önkormányzati választásokig is felépülhetett volna a komplexum, vagy legalább elkezdhették volna az építkezést, de végül elnapolták.

A Városliget szélén hamarosan kifeszíthetik a nemzeti színű szalagot a Néprajzi Múzeum előtt, a főszereplő ott is a milliárdos vállalkozó zalai székhelyű cége. Aki arra jár, láthatja, hogy már elkészült a gördeszka-pályát formázó épület üvegfüggönye. Úgy hozta a sors, hogy 2022 elején lehet az átadás. Az Átlátszó tavaly júliusi jelentése szerint az eredeti nettó 26 milliárd forintról 32 milliárd forintra nőtt a végszámla. Ismerve az építőanyagok drágulási ütemét, ez az átadásig akár további 10 százalékkal is nőhet.

Elsőként futott be Mészáros Lőrinc vállalata a Citadella felújítási pályázatán is. A TED híradása szerint a Market Építő Zrt.-vel együtt kezdhetik meg a munkát, a vállalási ár 14,8 milliárd forint volt. És természetesen ugyancsak részben a Mészáros-sikerek közé sorolható a Nemzeti Atlétikai Stadion, amit gőzerővel építenek, hogy kész legyen a 2023-as atlétikai világbajnokságra. Jelenleg a szerkezetépítésnél tartanak, a Csepel-sziget végénél már látszanak egyes tartószerkezetek, nagy az építőanyag-szállító teherautók forgalma, a munkások a vasalásokat végzik. A legutolsó tájékoztatás szerint 150 milliárd forint érkezhet a két cég számlájára összesen.

Felcsút fő utcáján tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét (fotó: Mester Nándor)
Felcsút fő utcáján tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét (fotó: Mester Nándor)

Pezsgőbontásra Felcsúton, a Főúton található Fejér B.Á.L. Zrt. főhadiszállásán is van ok. A milliárdos üzletember gyermekeinek felügyelete alá tartozó vállalat immár a harmadik ütemnél tart a Zánkai Erzsébet-tábor (volt országos úttörő tábor) hatalmas területének teljes megújításánál. Ott is, mint a ZalaZone tesztpályájánál, a Szabadics Zrt. a partnere az uniós közbeszerzési portál szerint. A Mészáros-gyerekek Tatabányán is aktívak, ott a NER-körein belüli Épkar Zrt-vel tevékenykednek a helyi multifunkciós csarnok kivitelezésén, a megrendelés ott nettó 18,5 milliárd forintról szól. A munkálatokat várhatóan még az év végén befejezik, mert ez a csarnok az egyik tartalékhelyszín a 2022 elején sorra kerülő kézilabda-Európa-bajnokságon.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!