<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Teljes gőzzel dolgoznak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, illetve a vele évek óta szoros együttműködésben munkálkodó építőipari cégek. A felcsúti milliárdos az idei első negyedévben is számos közbeszerzést nyert, a közpénzből is épülő sokmilliárdos beruházások a következő egy-másfél évben, többnyire nem sokkal a választások előtt érik el a teljes készültséget.

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy a hazai építőiparban már eddig is sok munkasikert elkönyvelő Mészáros Lőrincnek nagyon betáblázták a következő egy-másfél évét. Már, ha cégei összes építkezésének a végénél, a szalagátvágáskor szeretne ott lenni. Még nem tudjuk, hogy személyes jelenlétével fogja-e emelni az ünnepi pillanatokat, de az biztos, hogy a munkasikerek az elmúlt hónapokban sem maradtak el.

Erre enged következtetni a cégbirodalom és a vele szoros együttműködésben álló tágabb üzleti kör honlapjain, továbbá az uniós közbeszerzési portálon (TED) elérhető információhalmaz, aminek egy-egy kis szeletéről a távirati iroda is beszámol olykor-olykor. Ezek egy része a már zajló munkákról, másik részük a közbeszerzéseken aratott győzelmekről szólnak.

A Csepel északi részén megvalósuló atlétikai stadion látványterve (fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)A Csepel északi részén megvalósuló atlétikai stadion látványterve (fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)

Az összes projekthez, amiben a felcsúti milliárdos építőipari érdekeltségei érintettek, nem lehet hozzáférni, de ami tudható, az 100 milliárd forintos nagyságrendű üzletet takar. A legfrissebb az a néhány napja elnyert tender, amely – a kecskeméti KÉSZ-szel közösen – a zászlóshajónak számító ZÁÉV szűkebb hazájára, Zalaegerszegre vonatkozik. A megyeszékhelyen egy harci járműveket gyártó üzemet húznak fel, a projekt értéke 60 milliárd forint. A kormány igen ambiciózus terve szerint 2023-ban indulhat a termelés.

Ugyancsak ebben a nyugat-magyarországi városban már túl vannak az új uszoda építésének felén, a 9,5 milliárd forintos építkezést jövő tavasszal szeretnék befejezni. Itt egy régi partner, a Weinberg 93’ Építő Kft. sietett a ZÁÉV segítségére. Nagykanizsán nem volt szükség erre, ott a cég maga uralja a terepet, a 15 milliárd forintos Kanizsa Arena is jól halad.

Maradva a megyében, Lenti gyógyfürdője is a Mészáros-féle csoport keze által fog megújulni. Sőt, még egy energiapark is létesül, magában a fürdőben szépségfarmot is terveznek, s ezen kívül egy irodaszárnyat építenek a komplexumban. Ott a magyarepitok.hu beszámolója szerint nettó 2,2 milliárd forintról fognak számlát kiállítani.

A nyugati országrész más körzete is tartogatott jó megrendeléseket, amiknél uniós és kormányzati forrásokat is elnyerhettek. Egyebek mellett Fertődön és Nagycenken kastélyfelújítást végez a ZÁÉV. A TED közbeszerzési portál szerint mindkét helyszínen a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt-vel karöltve munkálkodnak, és a tervek szerint 2022 második felében lesz készen az Esterházy-, illetve a Széchenyi-kastély és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanok teljes, turisztikai célú rekonstrukciója. Előbbi bekerülési értéke 4,2, milliárd forint, míg az utóbbié 2,88 milliárd forint.

Látványos munkából Budapesten is jut a ZÁÉV-nek. Az évek óta szintén sok közbeszerzésben az élen végzett Magyar Építő Zrt-vel épp márciusban nyerték el a kőbányai multifunkciós csarnok és uszoda kivitelezési jogát. Nettó 47 milliárd forintos ajánlattal lettek befutók. Ez a beruházás már 2016-ban a napirenden volt, a kerület kormánypárti önkormányzata 2017 novemberében szerződést is kötött a Kőbányai Vagyonkezelővel, majd a kormány támogatását is „megszerezték”. Akár a 2019-es önkormányzati választásokig is felépülhetett volna a komplexum, vagy legalább elkezdhették volna az építkezést, de végül elnapolták.

A Városliget szélén hamarosan kifeszíthetik a nemzeti színű szalagot a Néprajzi Múzeum előtt, a főszereplő ott is a milliárdos vállalkozó zalai székhelyű cége. Aki arra jár, láthatja, hogy már elkészült a gördeszka-pályát formázó épület üvegfüggönye. Úgy hozta a sors, hogy 2022 elején lehet az átadás. Az Átlátszó tavaly júliusi jelentése szerint az eredeti nettó 26 milliárd forintról 32 milliárd forintra nőtt a végszámla. Ismerve az építőanyagok drágulási ütemét, ez az átadásig akár további 10 százalékkal is nőhet.

Elsőként futott be Mészáros Lőrinc vállalata a Citadella felújítási pályázatán is. A TED híradása szerint a Market Építő Zrt.-vel együtt kezdhetik meg a munkát, a vállalási ár 14,8 milliárd forint volt. És természetesen ugyancsak részben a Mészáros-sikerek közé sorolható a Nemzeti Atlétikai Stadion, amit gőzerővel építenek, hogy kész legyen a 2023-as atlétikai világbajnokságra. Jelenleg a szerkezetépítésnél tartanak, a Csepel-sziget végénél már látszanak egyes tartószerkezetek, nagy az építőanyag-szállító teherautók forgalma, a munkások a vasalásokat végzik. A legutolsó tájékoztatás szerint 150 milliárd forint érkezhet a két cég számlájára összesen.

Felcsút fő utcáján tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét (fotó: Mester Nándor)Felcsút fő utcáján tábla is jelzi Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy szeletét (fotó: Mester Nándor)

Pezsgőbontásra Felcsúton, a Főúton található Fejér B.Á.L. Zrt. főhadiszállásán is van ok. A milliárdos üzletember gyermekeinek felügyelete alá tartozó vállalat immár a harmadik ütemnél tart a Zánkai Erzsébet-tábor (volt országos úttörő tábor) hatalmas területének teljes megújításánál. Ott is, mint a ZalaZone tesztpályájánál, a Szabadics Zrt. a partnere az uniós közbeszerzési portál szerint. A Mészáros-gyerekek Tatabányán is aktívak, ott a NER-körein belüli Épkar Zrt-vel tevékenykednek a helyi multifunkciós csarnok kivitelezésén, a megrendelés ott nettó 18,5 milliárd forintról szól. A munkálatokat várhatóan még az év végén befejezik, mert ez a csarnok az egyik tartalékhelyszín a 2022 elején sorra kerülő kézilabda-Európa-bajnokságon.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.