5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Biztos, hogy a titokzatos tanácsadó nem a Színes Tinták Bt.-ből él meg, a vállalkozás ugyanis 61 ezer forintos negatív adózott eredményt ért el 2019-ben.

Habony Árpádot nem kell bemutatnunk, a nevével minden lelkes hírkövető találkozott már. Arról viszont jóval kevesebbet tudni, hogy az Orbán Viktor közvetlen környezetében mozgó tanácsadó tulajdonképpen miből is él. A kormányzati megbízásokra vonatkozó kérdéseket rendre azzal hárították el eddig a miniszterelnök sajtósai, valamint korábbi miniszterek - például Lázár János -, hogy Habonynak nincs kormányzati szerződése - azaz nem részesül kifizetésben a tanácsadásért (melyek amúgy választási győzelmeket hoztak a Fidesz számára).

Habony Árpád itt épp azt bizonyítja, hogy nem tiltották ki az Egyesült Államokból
Habony Árpád itt épp azt bizonyítja, hogy nem tiltották ki az Egyesült Államokból

Egyszer azért megbillent a tagadásra építő kormányzati kommunikáció: a már említett Lázár János egy 2014-es interjúban fejtette ki az akkor még más időket élő Figyelő című hetilapnak, hogy rendszeresen kikéri Habony tanácsait, de nem tudja, hogy miből él, honnan van a vagyona. Ugyanakkor a Fidesz érdeke, hogy minél előbb tisztázódjon a szerepe és a helyzete - tette hozzá.

Ez a titok azonban máig megfejtetlen. Egy 2015-ös NAV-vizsgálattal összefüggésben Tombor András üzletembert nevesítették, akitől 20 millió forint kölcsönt kaphatott Habony. Ezen kívül azt lehet tudni a nagy lábon élő tanácsadóról, hogy több céges érdekeltséggel rendelkezett, illetve rendelkezik.

A Londonban bejegyzett Danube Business Consulting attól vált rögtön ismertté, hogy üzlettársa volt az időközben elhunyt Arthur J. Finkelstein, nemzetközi szinten jegyzett kormányzati tanácsadó, aki Orbán Viktor munkáját is segítette - kritikusai szerint lebutított üzenetekre építő - kampánytanácsaival.

Részben ez a cég áll a rövid múltra visszatekintő V4NA hírügynökségi oldal kiadója mögött a válasz online tavalyi cikke szerint. A V4NA portál a "modern" jobboldali narratívát közvetíti az olvasói felé. Saját meghatározása szerint kiegyensúlyozott információkat szolgáltatnak Európáról, konzervatív, jobboldali perspektívából.

Habony másik érdekeltsége, a Modern Media Group Zrt. (MMG) a kormányközeli médiabirodalomba, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tagozódott be két éve, hogy aztán az elismert vállalatcsoport részeként olvadjon fel. Emlékezetes, hogy 2018-ban a jobboldali befektetők kezében lévő sajtótermékek szinte egy tollvonással kerültek a KESMA alá, zárt rendbe szerveződve. Külön érdekessége volt az egy tető alá kerülésnek, hogy a tulajdonosok "önként" adták át érdekeltségeiket - bár volt, aki sziszegett, értesülések szerint például Schmidt Mária, a Figyelő akkori tulajdonosa zokon vette, hogy át kell engednie a lapot a KESMÁ-nak.

A Lokált, 888.hu-t kiadó MMG a KESMA alá kerülés évében, 2018-ban - amikor Habony még szerepelt a tulajdonosok között, a korábban a Miniszterelnökségen is dolgozó Győri Tibor ügyvéd mellett - közel 2,7 milliárd forint nettó értékesítési árbevétel mellett 313,8 millió forintos veszteséggel zárt. E soron egy évvel korábban még 683,2 millió forint adózott eredmény szerepelt, tehát nyereséges volt a kiadó. Tavaly pedig - derül ki a friss adatokból - 334,4 milliós volt a veszteségük. Vagyis az elmúlt két évben nem ment annyira a bolt. Most pedig már MMG sincs, mert tavaly - több más kiadóhoz hasonlóan - beolvadtak a Mediaworks Hungary Zrt.-be.

E ponton azért akad némi kapaszkodónk Habony jövedelmi helyzetének megítéléséhez: a 2017-es év eredményének felhasználásáról döntő 2018. májusi taggyűlés jegyzőkönyve szerint a 683,2 millió forintos adózott eredmény osztalékként történő kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, a társaság likviditási helyzetétől függően.

A harmadik ismert érdekeltsége, a Színes Tinták Kulturális Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság története nehezen érthető. A vállalkozást 2003-ban alapították 10 ezer forint jegyzett tőkével, az utolsó bejegyzett változás a cégadatokban 2013-as, és a hatályos cégpapír szerint Habony Árpád a 90 százalékos tulajdonos (a maradék 10 százalék testvéréé, Habony Mária Ágnesé). A vállalkozásnak hosszú évek óta nincs bevétele, adózott eredménye az elmúlt öt évben 61 és 160 ezer forint között ingadozott, mínuszban. Vagyis veszteséges volt, mégha minimális mértékben is.

Már elérhető a 2019-es mérleg is, ebből tudjuk, hogy tavaly -61 ezer forint volt az adózott eredmény, vagyis az elmúlt években a legalacsonyabb veszteséget hozták össze.

Az a veszély ugyanakkor nem fenyeget, hogy tőkerendezésre szorul a cég, mert bár a jegyzett tőkéje 10 ezer forint, a saját tőke állománya 1,286 millió forint volt tavaly, köszönhetően az 1,337 milliós eredménytartaléknak. A tavalyi mérlegben kimutatnak 95 ezer forint adókövetelést, 1,3 millió forintot a házipénztárban, 78 ezer forint szállítói kötelezettséget és 61 ezer forintot igénybe vett szolgáltatások költségeként.

A társaságnál nincsenek foglalkoztatottak, a vezetők nem vettek fel előleget, kölcsönt. Továbbá azt rögzítették, hogy "a környezet védelmét közvetlenül szolgáló tárgyi eszközökkel a Társaság nem rendelkezik, veszélyes hulladék nem keletkezik. 2019. évben környezetvédelemmel kapcsolatos költségek nem merültek fel, továbbá környezetvédelmi költségek, költségek fedezetére céltartalék képzés nem történt. A Társaság környezetre káros tevékenységet nem folytat, így környezetvédelemmel kapcsolatos eszközei és kiadásai nincsenek."

Nem sok értelmét látni tehát a vállalkozás fenntartásának, csak a költségekkel bajlódnak, de valamiért mégsem engedik el a céget a tulajdonosok. Mindenesetre az elmúlt évek céges átrendeződései alapján arra lehet tippelni, hogy Habonynak mostanában inkább külföldi érdekeltségei biztosítják a megélhetéshez szükséges jövedelmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!