<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A téli átigazolási időszakban a londoni klub több pénzt tapsolt el, mint a másik három topliga összesen.

A Chelsea labdarúgócsapata az átigazolási piac zárása előtt brit rekordot jelentő összegért, 106,8 millió fontért szerezte meg Enzo Fernandezt a Benficától, így összességében már közel 600 millió fontot költött el játékosvásárlásokra a tavaly májusban történt tulajdonosváltás óta.

A londoni klub azután került - 4,25 milliárd dollárért - az amerikai Todd Boehly vezette Clearlake Capital kezébe, hogy az orosz Roman Abramovicsnak 19 év után el kellett adnia, mert az ukrajnai háború kitörése után Nagy-Britannia intézkedéseket léptetett életbe vele szemben.

 

Az új tulajdonosok az elmúlt két átigazolási időszakban nem sajnálták a pénzt az együttestől, 16 futballistát vásároltak, összesen több mint 565 millió fontért. A most bejelentett transzfer mellett két hete az ukrán Mihaijlo Mudrik megszerzése keltett nagy feltünést, hiszen 89 millió fontot fizettek érte a Sahtar Doneck csapatának. Nyáron a Leicester Citytől érkező Wesley Fofana 70 millióba, míg a Brightontól megszerzett Marc Cucurella 63 millió fontba került.

A Premier Leaguecsapataiból is kiemelkedett a londoni klub költése, januárban, és elsősorban a Chelsea a téli átigazolási szezonban rekordot jelentő 815 millió fontot, azaz egymilliárd euró feletti összeget költöttek el az angol élvonalbeli futballklubok.

A Deloitte könyvvizsgáló cég elemzése alapján ennek a 37 százalékát a Chelsea fizette ki. Érdekesség, hogy a Chelsea egyedül annyit költött, mint a négy másik európai topliga, a német Bundesliga, a spanyol La Liga, az olasz Serie A és a francia Ligue 1 egyesületei összesen.

A Premier League-ben szereplő klubok a tavaly januárihoz képest csaknem a háromszorosát költötték el most, a nyári átigazolási szezonnal együtt pedig 2,8 milliárd fontot fizettek új futballistákért, ezzel majdnem egymilliárddal megdöntötték a 2017/18-as 1,9 milliárdos rekordot.