<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Legalábbis erre engednek következtetni az alapítványok közhasznúsági jelentései. 

Megalapításuk óta meglehetősen szokatlan jelentést és beszámolót adott le a két Mészáros-alapítvány a legutóbbi, 2021-es évéről. A korábbiakkal ellentétben ugyanis most nemcsak homályban maradt az adományozók kiléte, hanem egész egyszerűen már nincsenek is. 

Mészáros Lőrinc néhány évvel ezelőtt két alapítványt is létrehozott, melyekkel főként a környékbeliek lakhatását és tanulmányait kívánta támogatni. Az elsőt, a Mészáros Alapítványt még 2016-ban jegyezték be, majd egy évvel később A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítány is létrejött. Egészen a 2021-es évig jellemzően százmilliós nagyságrendben érkeztek az alapítványokhoz adományok, melyek segítették a megfogalmazott célok teljesülését. Ami biztos a dokumentumok alapján: 

  • 2019-ben például a Debt-Invest Kft. 150 millióval segítette a Mészáros Alapítvány tevékenységét (A társaság annak a Boros Attilának a tulajdonában van, akit a letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurájának tartanak és sajtóinformációk szerint Rogán Antal köréhez sorolható. Boros Attila volt az, aki létrehozta a kínaiaknak kötvényt áruló Hungary State Special Debt Fundot.)
  • Korábban pedig a West Hungária Bau-tól, az Épkar Zrt.-től és a Build It Mérnökiroda Kft.-től is jelentősebb összeg érkezett az alapítványhoz. 
  • A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány támogatói között pedig feltűnt szintén a West Hungária Bau, valamint a FÉSZ Zrt. is. 

Egy évvel ezelőtt, mikor az alapítványok dokumentumait vizsgáltunk, feltűnt, hogy már nem nevesítették a támogatókat, pedig akkor is jelentős összeg, összesen 550 millió forint érkezett a két szervezethez 2020-ban. 

Ezzel szemben 2021-ben a dokumentumok szerint gyakorlatilag eltűntek a támogatók az alapítványok mögül, a két szervezet ugyanis összesen 3 millió 20 ezer forintnyi támogatásban részesült: 

  • 3 millió a Mészáros Alapítványhoz érkezett magánszemélyektől, 
  • 20 ezer forint pedig A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványhoz, ami a kiegészítő melléklet szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokból jött össze. 

Az alapítványok működését ez nem zavarta. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Az alapítványok működését ez nem zavarta. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Igaz, ez a jelek szerint nem volt hatással a szervezetek működésére, hiszen mindkettő jelentősebb támogatási összeg sorsáról döntött. 

  • Míg a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány 316,3 milliós pályázati támogatást juttatott, 
  • addig a Mészáros Alapítvány 92,6 milliót. 

Erre pedig úgy lehetett módja, hogy még rengeteg pénz pihent a bankszámlákon. Előbbi alapítvány a 2021-es évet 541 milliós, utóbbi pedig 622 milliós pénzeszközzel indította. 

Ennek ellenére a tavalyi év gazdálkodása mélyen veszteséges lett annak eredményeként, hogy bevételként szinte semmilyen adományt nem tudtak elkönyvelni - legalábbis a 3 millió forint a több százmillióhoz képest semminek is nevezhető -, közben pedig a támogatási tevékenységet zavartalanul folytatták. 

A Mészáros Alapítvány 164 milliós veszteséggel zárta a 2021-es évet, A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány pedig ennél is nagyobb, 325,1 milliós mínusszal.