<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Ha biológiából érettségizel, jó, ha minél előbb elkezded a felkészülést és tájékozódsz a pontos követelményekről. Erre a tudományra jellemző, hogy egymásra épül a tananyag, ezért a folytonos ismétlés is nagyon fontos. Nézzük meg, mire kell odafigyelned!

Tippek a tanuláshoz

Bármennyire is bizonytalannak, messzinek érezzük továbbtanulási szándékunkat, valamennyire muszáj tudatosan készülni már a középiskolai évek alatt is a követelmények megismerésére. Ha vonzó számodra az orvostudomány, biztos lehetsz benne, hogy a kémia és a biológia tankönyved lesz a legjobb barátod.

Mindenképpen gondold át és mérlegeld a kiszemelt szaktól függően, hogy középszinten vagy emelt szinten szükséges-e érettségi vizsgát tenned az adott tantárgyból. 

Mindkét szinten szükséged lehet egy tanárra, aki nyomon követi haladásod, megválaszolja kérdéseid, és visszacsatolást ad a tudásodra és az esetleges hiányosságokra vonatkozóan. Akár csoportos órán, akár egyénileg kérsz segítséget, fontos, hogy valaki felügyelje a tanulásod, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a vizsgán.

Bármilyen tantárgy emelt szinten való tanulásakor szükséges, hogy naponta gyakorolj, ismételj, és időnként akár próbaérettségit megoldva készülj a tényleges vizsgára.

Ha szeretsz csoportban tanulni, jó megoldás lehet egy felkészült tanárok által vezetett biológia érettségi felkészítő tanfolyam a lvlUP által.

Követelmények

A feldolgozandó témák szinte ugyanazok közép és emelt szinten, azonban teljesen más mélységben kell tudni egyiket és másikat. Míg középszinten elég a témakörök ismertetése, emelt szinten pontos értése, magyarázata, elemzése és összehasonlítása is szükséges bizonyos folyamatoknak.

Biológia érettségin sok témakört kell oda-vissza tudnod, hogy sikeres vizsgát tehess.

Az alapvetői biológiai ismeretek, vizsgálati szempontok és módszerek után az élet jellemzői, élő rendszerek és szerveződési szintek következnek.

Fontos tisztában lenned a kémiai és fizikai alapismeretekkel is, hiszen számolásokban, reakciókban egyaránt találsz majd átfedést, és segíthet a párhuzamos haladás.

Öt nagyobb témakört kell még boncolgatnod, amelyek a következők:

  • az egyed alatti szerveződési szint
  • egyed szerveződési szintje
  • az emberi szervezet
  • egyed feletti szerveződési szintek
  • öröklődés, változékonyság, evolúció

Így készülj fel a sikerre!

Elsőre ijesztően hangozhat a mennyiség, amit a fejedbe kell töltened, de ne feledd, hogy van rá 4 éved! Ha idejében kezdesz el felkészülni, profi segítővel és gyakorlással garantált a siker.

Mindenképpen olyan felkészítő tanárt válassz, aki képben van az érettségi követelményeivel, nyomon követi az évi vizsgákat, és ismeri a típusfeladatokat. 

Legyen meg az álom pontszámod az egyetemre! A lvlUP online és személyes tanfolyamokkal, valamint visszanézhető online oktatási csomaggal készít fel a biológia vagy kémia érettségire!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.