2019. március 21. 13:22
mfor.hu

A pörgő építési piacon nem ritkák a minőségi kifogások és az ebből adódó jogviták. Ilyen esetekben mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a hosszú és költséges pereskedés helyett hatékony megoldás szülessen, az előzetes bizonyítás ezt lehetővé teszi.

Dübörög az építőipar, rengeteg új lakás, iroda és más létesítmény készül. A volumen megugrásával párhuzamosan értelemszerűen a minőségi kifogások sem csökkentek. Számos esetben fordul elő, hogy a megrendelő csalódva tapasztalja, a fővállalkozó nem megfelelő minőségű anyagot épített be a házába, vagy az elvégzett munka nem megfelelő. Ilyenkor persze könnyen lehet, hogy az alvállalkozó hibázott. Az ilyen ügyek egy része a bíróságokon köt ki, ahol a felek megpróbálják bizonyítani az igazukat.

A bírósági perek talán legfontosabb része a bizonyítás, ennek érdekében fontos dokumentálni az egyes tényeket, körülményeket. Ha esetleg a későbbiekben már nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk az igazunkat alátámasztani, akkor különösen fontos lehet az előzetes bizonyítás. Erre lehet példa, ha egy ingatlanba beépített anyag minőségét kifogásoljuk.

A közjegyző előtti előzetes bizonyítási eljárás több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt segít mérlegelni, hogy érdemes-e egyáltalán bírósági pert indítani, másrészt az eljárások eredményeként keletkezett bizonyítási eszközök (tanúvallomás, szakértői vélemény, helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv stb.) ugyanolyan bizonyító erővel rendelkeznek, mintha a bizonyítást maga a bíróság rendelte volna el.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Az előzetes bizonyítási eljárásra akkor van lehetőség, ha az adott ügyben még nem indult peres eljárás - tájékoztatott Dr. Reviczky Renáta közjegyző. A szakértő szerint ugyanakkor az előzetes bizonyítási eljárás nemcsak előkészítheti a perbeli sikeres bizonyítást, hanem bizonyos helyzetekben így akár el is kerülhető a per. További előny, hogy gyorsítja az esetleges peres eljárást, és 50 százalékos kedvezmény jár a peres illetékből az előzetes bizonyítást kezdeményező félnek, ha mégis perre kerülne sor.

Hogyan indítható?

Amennyiben nincs kizáró ok, akkor az eljárás megindítását a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye vagy a bizonyítás helye szerinti közjegyzőnél lehet kezdeményezni. Ha helyszíni eljárásra is szükség van, akkor csak az adott területen illetékes közjegyző járhat el. Dr. Reviczky Renáta szerint ez a megkötés azt jelenti, hogy Budapesten például bármelyik budapesti közjegyző eljárhat.

Ezekben az esetekben a leggyakoribb az alkalmazása
Az előzetes bizonyítási eljárást az építőipar mellett orvosi műhibák, munkahelyi balesetek, vadkár és autóbalesetek esetén is hatékonyan lehet alkalmazni. Emellett arra is van precedens, hogy a NAV-val szembeni jogvitánál kezdeményezték vállalatok az előzetes bizonyítást.

A szakértő megjegyzi, hogy a közjegyző ugyan nem dönt az adott jogvitában, de azáltal, hogy előzetes bizonyítást rendel el, az így nyert bizonyítékot a kérelmező a bíróság előtt peres eljárásban felhasználhatja. A közjegyző – előzetes bizonyítás keretében – a felek indítványára elrendelheti mindazon bizonyítási eljárásokat, amelyeket a bíróság is. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Szakértői vélemények beszerzése: a közjegyzőtől kérhető igazságügyi szakértő kirendelése, erre akkor kerülhet sor, ha valamilyen tény vagy körülmény megállapítására megfelelő szakértelemre van szükség. A szakértői véleményt a közjegyző adhatja ki.
  • Tanúk meghallgatása: amennyiben szükséges, a közjegyző meghallgathat tanúkat, akiknek a vallomásáról jegyzőkönyvet vesz fel.
  • Szemle: amennyiben szükséges, a közjegyző helyszíni szemlét is tarthat, amelyet szintén jegyzőkönyvezni kell.
  • Okirat felmutatás: egyes esetekben az ellenérdekelt fél nem bocsátja a megrendelő részére a szükséges okiratot, az építőiparban például az építési naplót, amiből számos kérdéses dolog kiderülhet. A közjegyző kötelezheti ilyenkor az adott felet, hogy adja ki ezt.

Gyors és hatékony

Dr. Reviczky Renáta elmondta, hogy ugyan nincs hivatalos statisztika, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az előzetes bizonyítási eljárás meggyorsítja a jogviták megoldását. A közjegyzői eljárások esetében ugyanis nagyon magas a peren kívüli egyezségek aránya. Az előzetes bizonyítás, a közjegyzői okirattal történő ténytanúsítás és szakértői vélemény általában mindkét felet meggyőzi, és emiatt sokkal könnyebben meg tudnak állapodni. Az esetek egy részében mediáció révén oldják meg a kérdést, és arra is van példa, hogy a közjegyző a felek kérelmére közjegyzői okiratba foglalja a megállapodást vagy egyezségi eljárást folytat le. Ezek előnye, hogy végrehajtási szempontból ugyanúgy kikényszeríthetők, mint a bíróság előtt kötött egyezség vagy az ítélet.

A cikk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakmai közreműködésével készült.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.