6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az állammal közvetlenül szerződő cég beolvad a tulajdonosába, ezzel önálló entitásként örökre felszívódik a Danubia Pharma Kft. Azt is megtudhattuk a hirdetményből, hogy felpörgött a vakcinabiznisz, a mérleg eredménytartaléka a tavaly év végi szintnek az 1800 (!!!) százalékára emelkedett.

Eseménydús az október a kínai vakcinák beszerzésében érintett cégeknél, a magyar állammal közvetlenül szerződő Danubia Pharma Kft.-nél és tulajdonosánál, a Syntonite Med Zrt.-nél. Október 6-án a Syntonite Mednél közgyűlés volt, ahol napirendi pont volt a társasági szerződés tulajdonosváltás miatti módosítása. Mint elsőként beszámoltunk róla, a korábbi részvényesek, Tuza Máté és Gergely Mátyás kiszálltak, helyüket pedig 50-50 százalékos részesedéssel

  • a Fidenza Magántőkealap
  • és a Grado Magántőkealap foglalta el.

Mindkét magántőkealapot a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli, melynek tulajdonosa Földvári Gábor és fia. Földvári Gábor üzletember, vállalkozó, számos cégben érdekelt, többek között a Reál Hungary Zrt. igazgatóságának is tagja. Neve leginkább a letelepedésikötvény-bizniszből lehet ismert, ő az egyik ciprusi illetőségű közvetítő cégnek, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője. Tőzsdei körökben is ismert magánbefektető, korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult.

A legfrissebb információk szerint azonban nem csak a tulajdonosváltás volt az egyetlen napirendi pont ezen a közgyűlésen. A cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint a magyar állammal közvetlenül szerződő Danubia Pharma Kft. beolvad a Syntonite Med Zrt.-be. A változás egyébként az egy héttel későbbi, október 13-ai közgyűlésen is téma volt, azt írják ugyanis:

"a Syntonite Med Zrt. részvényesei 2021. október 6-ai első és 2021. október 13-ai második közgyűlési határozatukkal elhatározták a (...) beolvadás útján történő egyesülést."

A Danubia Pharma tehát mint önálló gazdasági társaság megszűnik létezni, jogutód cége pedig a Syntonite Med Zrt. lesz. A jogutód társaság létesítő okiratát október 13-án már alá is írták.

Nagyot lehetett kaszálni a kínai vakcinák beszerzésén (Fotó: Sinopharm)
Nagyot lehetett kaszálni a kínai vakcinák beszerzésén (Fotó: Sinopharm)

Jól fialt a vakcinabiznisz

Amikor két társaság egyesül (vagy akkor is, ha szétválik) a cégközlönyben megjelenő hirdetmény vagyonmérleg-tervezetet is tartalmaz, nincs ez most sem másként. Ez két dolog miatt is érdekes:

  • egyrészt a Syntonite Med a mai napig nem adta le a 2020. évi beszámolóját, így semmilyen információnk nincs arról, megalakulása első évében milyen teljesítményt produkált, ha volt egyáltalán neki
  • másrészt a vagyonmérleg-tervezet 2021. augusztus 31-ai dátummal készült el, vagyis némi információt kaphatunk arról, hogy a vakcinabizniszben közvetlenül szerepet vállaló Danubia Pharmának hogyan alakult a 2021-es éve a megadott dátummal bezáróan.

Nos, először nézzük azt, amiről semmi információnk, a Syntonite Med Zrt.-t. A vagyonmérleg-tervezet szerint 2021. augusztus 31-ai záródátummal gyakorlatilag alig volt valamije. Mérlegoldalon 3,1 millió forintnyi befektetett pénzügyi eszköz szerepel, melyből 3 millió forint a Danubia Pharma jegyzett tőkéje. Emellett van 4,1 millió forintnyi forgóeszköze, melyből 3,8 millió forint bankbetétben lévő pénzeszköz.

A mérleg forrásoldalán szembetűnő, hogy a működés első pár hónapja csúnyán mínuszos volt - ami egyébként nem meglepetés egy új társaság esetén. A zrt. saját tőkéje ugyanis -20 millió forint úgy, hogy a jegyzett tőke 5 millió forint. A negatív saját tőke elképzelhető, hogy szerepet játszott a Danubia Pharma beolvasztásában, hiszen a jogszabályok értelmében a saját tőke nem lehet negatív tartományban, amennyiben ez mégis előfordul, a tulajdonosoknak valamilyen formában rendeznie kell a helyzetet. Ez az esetek nagy részében azt jelenti, hogy pénzt kell betolni a társaságba. Tekintve a Danubia Pharma augusztus végi vagyoni helyzetét, nem kérdés, hogy nagy anyagi segítséget jelent a Syntonite Mednek és egyben a tulajdonosoknak is az egyesülés.

Az viszont kiderül, hogy az eredménytartalék soron 25 millió forintos mínusz szerepel, ebből arra lehet következtetni, hogy végeredményben a zrt. tavaly ilyen nagyságú veszteséggel zárta 2020-at. Emellett nyilvántartanak még 27,3 millió forintnyi kötelezettséget is, melynek zöme, 26,7 millió forint rövid lejáratú kölcsön.

A most beolvadó társaság, a Danubia Pharma számai viszont ennél egy fokkal érdekesebbek, főleg abban az esetben, ha azokat összevetjük a 2020. december 31-ei állapottal. Mint az az alábbi táblázatban is jól látható, szembetűnő a pénzeszközök állományának a megugrása. Nyolc hónap leforgása alatt a közel 1,4 milliárd forint több mint a hatszorosára emelkedett, 8 milliárdra. Kiegészítő melléklet hiányában csak erős feltételezés, hogy ebben nagyon nagy szerepe van a vakcinabizniszből befolyt bevételeknek.

A másik élesen szembetűnő változás a mérleg forrásoldalán szerepel.

December végéhez képest a cég saját tőkéje 1,3 milliárdról 5,3 milliárdra nőtt, melyben az eredménytartalék megugrásának van kiemelkedő szerepe. Ezen a soron ugyanis 1800 (!!!) százalékos növekedés látszik.

A december és augusztus végi állapotokból a számviteli szabályok segítségével ráadásul viszonylag könnyen megbecsülhető, hogy idén eddig mennyi nyeresége keletkezett a Danubia Pharmának.

De először is tudni kell, hogy az eredménytartalék a korábbi évek gazdálkodásának eredményeit halmozza, legyen az nyereség vagy veszteség (ebből fakadóan negatív érték is szerepelhet a soron, de ez esetben nincs ilyenről szó). Jelen esetben fontos sor még a mérlegben az adózott eredmény, mely az adott üzleti év nyereségét/veszteségét mutatja. Az adózott eredmény a következő beszámoló elkészítésekor átkerül az eredménytartalékba és helyére újra az adott üzleti év eredménye kerül.

Ebből kiindulva tehát volt a tavaly év végi 277 millió forint az eredménytartalékban, az adózott eredmény pedig 1,007 milliárd nyereség volt. Ez utóbbit a mostani beszámoló elkészítésekor áthelyezték szintén az eredménytartalékba, ahol így már 1,284 milliárd forint szerepel. A most elkészített - gyakorlatilag záró - mérlegben 5,331 milliárdot látni, mint az eltelt évek gazdálkodásának eredménye. 5,331 milliárd - 1,284 milliárd forint = 4,047 milliárd.

Vagyis a 2020-as kicsivel több mint egymilliárd forint után idén nyolc hónap alatt 4 milliárdot is meghaladó tiszta nyereség keletkezhetett a Danubia Pharmánál, ha azt a számviteli szabályok alapján levezetjük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!