<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tulajdonosi szerkezetben történt legutóbbi változást követően nyolc hónappal új érdekeltségi körbe került a kínai vakcinákat beszerző közvetítőcég. Ennek ellenére nem lett világosabb a végső tulajdonosok kiléte. 

Amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter idén márciusban a Facebook-oldalán közzétette a vakcinaszerződéseket, a legnagyobb kérdés az volt, hogy miért kellett a kínai vakcinák beszerzésére közvetítőcéget beiktatni, és kik állnak az egészen friss alapítású társaság mögött. 

A kínai vakcinák beszerzésére a Danubia Pharma Kft. kötött szerződést, melynek egyedüli tulajdonosa a Syntonite Med Zrt. Utóbbi cégben részesedéssel bíró személy a Danubia Pharma ügyvezetője, Tuza Máté. Korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: 

"a cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát".

Lapunk kiderítette, hogy a tulajdonosváltásban résztvevők, a céghálóban érdekeltek, valamint a székhelyek, mint kapcsolódási pontok egészen a lélegeztőgép-bizniszben is érdekelt körig vezetnek el. Itt megtalálni Szeverényi Márk gyógyszerkereskedőt, aki Szabó László sógora. Szabót korábban Szijjártó Péter helyetteseként jegyezték, ma pedig a NER médiaholdingjának vezérigazgatója. 

Október elején azonban újabb változás történt a tulajdonosi szerkezetben. Hogy ezzel az említett szakmai befektetők jelentek-e meg, vagy egyszerűen más érdekek domináltak, azt a mai napig nem lehet tudni. De mondjuk is, mi történt. 

A cégbíróságra benyújtott papírok szerint a Syntonite Mednél október 6-án közgyűlést tartottak, melynek egyik napirendi pontja volt a társasági szerződés módosítása. Ebben ugyanis át kellett vezetni a két új tulajdonos megjelenését. A korábbi részvényesek, Tuza Máté és Gergely Csaba Mátyás kiszálltak a cég mögül (Tuza Máté operatív szinten a társaság élén maradt), és érkezett két új tulajdonos 50-50 százalékos részesedéssel: 

  • a Fidenza Magántőkealap,
  • valamint a Grado Magántőkealap. 

Kézről kézre jár a vakcinát beszerző cég (Fotó: Sinopharm)Kézről kézre jár a vakcinát beszerző cég (Fotó: Sinopharm)

Mindkettő képviselője ugyanaz a cég, a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. Ennek tulajdonosa a Földvári és Fia Tanácsadó Kft., amelyet Földvári Gábor és fia birtokolnak. Földvári Gábor üzletember, vállalkozó, számos cégben érdekelt, többek között a Reál Hungary Zrt. igazgatóságának is tagja. Neve leginkább a letelepedésikötvény-bizniszből lehet ismert, ő az egyik ciprusi illetőségű közvetítő cégnek, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője. Tőzsdei körökben is ismert magánbefektető, korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult. 

Az, hogy a Fidenza és a Grabo Magántőkealapokat Földvári Gábor cége kezeli, még nem egyenértékű azzal, hogy a két tőkealap tulajdonosai között is megtalálható lenne. A magántőkealapok legnagyobb előnye ugyanis, hogy azok tulajdonosai és a bennük lévő vagyon a nyilvánosság előtt rejtve marad. Igaz, néhány esetben felvállalással vagy névazonosság miatt sejthető, kik állnak a magántőkealapok miatt, de itt nem ilyen helyzetről van szó. 

Sokat hozott a vakcinabiznisz

Határozottan jó üzlet volt a Danubia Pharmának a kínai vakcinák beszerzése. Mint arról beszámoltunk, egy év alatt majdnem 10-szer több árbevételhez jutott a cég, 3,4 milliárd folyt be az előző évi 362 millió után. Igaz, ezzel párhuzamosan a kiadások is jócskán megugrottak, ám ennek ellenére az előző évi 21,6 milliós veszteség után kicsivel több mint egymilliárd forint tiszta nyereség maradt a cég kasszájában. És ez tényleg ott is maradt, ugyanis a tulajdonosok úgy döntöttek, nem fizetnek osztalékot. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.