2020. március 30. 05:30
mfor.hu

Egyelőre nem iparkodnak a bankok a PIN-kódos fizetés limitjének emelésével.

A járványügyi veszélyhelyzetben különleges óvintézkedésekre van szükség, amelyekkel meggátolható, vagy lassítható a fertőzés továbbterjedése. Így például a vírus átadására a készpénzforgalomban is sor kerülhet: a sok kézen megforduló bankókon meg tud telepedni a koronavírus, ami egészségügyi kockázatot hordoz.

Ebből soha, soha nem lehet áruhiány! Ebből soha, soha nem lehet áruhiány!

Ezért a Magyar Nemzeti Bank azt találta ki, hogy meg kell emelni a bankkártyás fizetéskor használt PIN-kód limitjét. A hivatalos megfogalmazásban érintéses elektronikus fizetési művelet erős ügyfél-hitelesítése a hétköznapokban azt jelenti, hogy amikor a vásárláskor a számla végösszege meghaladja az 5000 forintot, akkor egy számsor megadásával lehet engedélyeztetni az ügyletet.

Ami értelemszerűen azt jelenti, hogy meg kell érinteni a kártyaleolvasó billentyűit, amit előtte sokan mások is megtapogadtak már; köztük potenciálisan olyanok is, akik vírushordozók, netán betegek, csak még nem kerültek egészségügyi felügyelet alá. De az értékhatár emelésével ennek kockázata mérsékelhető.

Mivel a készpénzhasználat visszaszorítása a cél, ezért logikus, hogy magasabb összegre állítsák be a limitet, hogy ne kelljen a kóddal bíbelődni a kisebb bevásárlások után. A Magyar Közlönyben március 23-án megjelent (és 25-én hatályba lépett) rendelet értelmében a bankoknak ezt a limitet 15 ezer forintra kell beállítaniuk, de a jogszabály erre csak április 15-től kötelezi a pénzintézeteket.

Tapasztalataink szerint egyelőre nem igyekeznek végrehajtani az átállást a bankok. A limit átállításának nyilván megvannak a technikai feltételei, mindenesetre szombaton egy kisebb, az 5000 forintot alig meghaladó összértékű vásárlás után a leolvasó kérte a PIN-kódot. Az egyik legnagyobb magyarországi bank ügyfeleként használtuk a kártyánkat. Kollégánk is hasonló tapasztalatokat szerzett a hétvégén. (Nem tartozik szorosan ide, de a kínálat rendben volt, nem ásítoztak üresen a polcok, az alapvető termékekből többfélét is lehetett vásárolni.)

Frissítés, 2020. 03. 30. 10:43:

A Gránit Bank a következők közlésére kérte lapunkat: Hétvégén az Aldi, az Obi és a Spar több üzletében már így lehetett fizetni Gránit-kártyával.

Addig is egyes bankok azzal a kéréssel fordultak a kereskedőkhöz, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a bankkártya-leolvasójukat.

Vannak egyedi, de a járvány terjedésének megakadályozása szempontjából nem feltétlenül üdvözítő megoldások, az egyik dohánybolt például fóliába csavarta a leolvasót, hogy a billentyűkkel ne érintkezzenek közvetlenül a vásárlók. Az óvintézkedés odág terjedt, hogy az üzletbe be sem lehet lépni, a bejárati ajtóba vágtak egy nyílást, amin keresztül lehet leadni a rendelést - mint az éjjel-nappal nyitva tartó patikáknál.

A bankok honlapjain a PIN-kódos limit átállításáról még ritkábban, a hiteltörlesztési moratóriumról  viszont már sűrűbben jelennek meg a tájékoztatások. Ezekből kiderül, hogy bizonyos esetekben nem lehet megúszni a személyes ügyintézést a bankfiókokban. Az OTP honlapján első körben az internetbankon keresztüli intézkedést ajánlják, akinek pedig nincs internetbanki hozzáférése, vagy ingatlalízing szerződése van, a banki honlapon keresztül teheti meg a nyilatkozatát a hitelmoratóriumból való kimaradásról, vagyis a szerződés eredeti feltételek szerinti teljesítésének folytatásáról.  Azoknak viszont, akik nem tudják online benyújtani a nyilatkozatot, valamelyik bankfiókot kell felkeresniük. Az OTP arra kéri ügyfeleit, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a személyes fióki ügyintézést csak végső esetben válasszák. Az Erste pedig arra kéri ügyfeleit, hogy a felfüggesztéssel kapcsolatos kérdéseiket, illetve ügyintézés céljából a bank elektronikus és telefonos csatornáit vegyék igénybe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.