4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eddig összesen 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatáshoz jutott a Szigetszentmiklós Testgyakorlók Köre, az összeg több mint fele mindössze 3 cégtől érkezett - derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból.

Szigetszentmiklóson egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően elhatározták, hogy új stadiont építenek. A projekt teljes értéke 3,5 milliárd forint, aminél drágábban nem is egy aréna épült Magyarországon, viszont TAO-támogatásból ekkora költségvetésből csak Felcsúton épült stadion. Miközben a jogerős bírósági ítélet ellenére a mai napig nem adták ki a felcsúti támogatók listáját, az mfor-nak sikerült megszereznie a szigetszentmiklósi klubot TAO-val támogató cégek listáját. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség a támogatási rendszer működése alatt 2,86 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének, amiből 2,12 milliárdnyit már sikerült is a klubnak lehívnia. Igaz, a legutóbbi két évadban megítélt támogatásokból még egy forint lehívása sem történt meg. A támogatások nagyságát nézve a 2012/2013-as és a 2015/2016-os évad volt a legerősebb, előbb 955, majd 674 millió forintnyi TAO-val, melyből az utolsó forintot is le tudták hívni a klubnál, ami nem kis teljesítmény. 

 

 

Néhány millió forintot ugyanis még a helyi vállalkozások is össze tudnak dobni, a százmilliós, akár milliárdos nagyságrendekhez már nagyvállalatok szimpátiáját is meg kell nyerni. Ez jól tükröződik a szigetszentmiklósi támogatók listáján is. 

 

A lehívott 2,12 milliárd forint 58 százalékát ugyanis mindössze 3 társaság dobta össze. 

 

 

  • A GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. összesen 602,6 millió forintot, 
  • az Allianz Hungária Zrt. 438,6 milliót, 
  • a Garancsi István tulajdonában álló Market Építő Zrt. pedig 192,9 milliót

adott a klub céljaira. 

 

Valójában azonban még ennél is több pénz juthatott a klubhoz a fenti cégcsoportoktól. A GE Hungary mellett ugyanis a GE Infrastructure is adott 18,5 milliót, Garancsitól pedig nemcsak a Marketen keresztül áramlott TAO a klubhoz. 10,3 millió érkezett az érdekeltségi körébe tartozó VILATI Szerelő Kft.-től, és még 2,8 millió az OK Bau-tól. 

Jelenleg így néz ki a beruházás
Jelenleg így néz ki a beruházás

Rajtuk kívül azonban volt több olyan társaság is, mely 100 milliónál nagyobb összeget juttatott a klubnak:

  • a Generali Biztosító Zrt. 121,6, 
  • a HUNLAND-TRADE Mezőgazdasági Kft. 112,9, 
  • az IMMEDEX Europe Kft. 103, 
  • a Merck Kft. pedig 100 millió forintot. 

 

Hogy a TAO-pénzek milyen arányban oszlottak meg a különféle célok között, és a 2,12 milliárdnak hány százaléka ment személyi jellegű ráfordításra, a stadionra valamint utánpótlás-nevelésre, elérhető sportfejlesztési programok hiányában nem lehet megmondani. Tekintve azonban, hogy lapunkat Potoczki Tamás, a klub ügyvezetője lapunkat korábban arról tájékoztatta, hogy mintegy 1,5 milliárd forintot emésztett fel eddig a stadionberuházás (ebből 361 millió az EMMI-től kapott támogatás volt), a TAO több mint felét elvihette és durván 900 millió forint lehet az, amin az utánpótlás-nevelés a személyi jellegű ráfordításokkal és egyéb tárgyi eszköz beszerzésekkel osztozhatott a 2011 és 2015 között. 

De visszatérve a támogatók listájához: a már említett nagyvállalatok mellett megtalálható a listában az Aegon Magyarország, a Concorde Értékpapír Zrt. és a vagyonkezeléssel foglalkozó Interag Holding Zrt. is. Meglepő, de mégis igaz, a szigetszentmiklósi sportfejlesztési program támogatásához sikerült megnyerni az EDF Démász mellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát is. Utóbbi kereken 30 milliót utalt a 2013/2014-es sportévben. 

Cikkünk elején már említettük, hogy csak helyi cégekre támaszkodva nem lehet egy ekkora projektet TAO-ból megvalósítani, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legtöbb, helyi vállalkozástól érkező támogatás "mindössze" 10 millió forint volt, ami az Ász-Kolbász Kft.-től érkezett. Rajta kívül még 8 milliót tudott adni egy haszongépjárművek kereskedelmével foglalkozó társaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!