<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Eddig összesen 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatáshoz jutott a Szigetszentmiklós Testgyakorlók Köre, az összeg több mint fele mindössze 3 cégtől érkezett - derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból.

Szigetszentmiklóson egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően elhatározták, hogy új stadiont építenek. A projekt teljes értéke 3,5 milliárd forint, aminél drágábban nem is egy aréna épült Magyarországon, viszont TAO-támogatásból ekkora költségvetésből csak Felcsúton épült stadion. Miközben a jogerős bírósági ítélet ellenére a mai napig nem adták ki a felcsúti támogatók listáját, az mfor-nak sikerült megszereznie a szigetszentmiklósi klubot TAO-val támogató cégek listáját. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség a támogatási rendszer működése alatt 2,86 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének, amiből 2,12 milliárdnyit már sikerült is a klubnak lehívnia. Igaz, a legutóbbi két évadban megítélt támogatásokból még egy forint lehívása sem történt meg. A támogatások nagyságát nézve a 2012/2013-as és a 2015/2016-os évad volt a legerősebb, előbb 955, majd 674 millió forintnyi TAO-val, melyből az utolsó forintot is le tudták hívni a klubnál, ami nem kis teljesítmény. 

 

 

Néhány millió forintot ugyanis még a helyi vállalkozások is össze tudnak dobni, a százmilliós, akár milliárdos nagyságrendekhez már nagyvállalatok szimpátiáját is meg kell nyerni. Ez jól tükröződik a szigetszentmiklósi támogatók listáján is. 

 

A lehívott 2,12 milliárd forint 58 százalékát ugyanis mindössze 3 társaság dobta össze. 

 

 

  • A GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. összesen 602,6 millió forintot, 
  • az Allianz Hungária Zrt. 438,6 milliót, 
  • a Garancsi István tulajdonában álló Market Építő Zrt. pedig 192,9 milliót

adott a klub céljaira. 

 

Valójában azonban még ennél is több pénz juthatott a klubhoz a fenti cégcsoportoktól. A GE Hungary mellett ugyanis a GE Infrastructure is adott 18,5 milliót, Garancsitól pedig nemcsak a Marketen keresztül áramlott TAO a klubhoz. 10,3 millió érkezett az érdekeltségi körébe tartozó VILATI Szerelő Kft.-től, és még 2,8 millió az OK Bau-tól. 

Jelenleg így néz ki a beruházás
Jelenleg így néz ki a beruházás

Rajtuk kívül azonban volt több olyan társaság is, mely 100 milliónál nagyobb összeget juttatott a klubnak:

  • a Generali Biztosító Zrt. 121,6, 
  • a HUNLAND-TRADE Mezőgazdasági Kft. 112,9, 
  • az IMMEDEX Europe Kft. 103, 
  • a Merck Kft. pedig 100 millió forintot. 

 

Hogy a TAO-pénzek milyen arányban oszlottak meg a különféle célok között, és a 2,12 milliárdnak hány százaléka ment személyi jellegű ráfordításra, a stadionra valamint utánpótlás-nevelésre, elérhető sportfejlesztési programok hiányában nem lehet megmondani. Tekintve azonban, hogy lapunkat Potoczki Tamás, a klub ügyvezetője lapunkat korábban arról tájékoztatta, hogy mintegy 1,5 milliárd forintot emésztett fel eddig a stadionberuházás (ebből 361 millió az EMMI-től kapott támogatás volt), a TAO több mint felét elvihette és durván 900 millió forint lehet az, amin az utánpótlás-nevelés a személyi jellegű ráfordításokkal és egyéb tárgyi eszköz beszerzésekkel osztozhatott a 2011 és 2015 között. 

De visszatérve a támogatók listájához: a már említett nagyvállalatok mellett megtalálható a listában az Aegon Magyarország, a Concorde Értékpapír Zrt. és a vagyonkezeléssel foglalkozó Interag Holding Zrt. is. Meglepő, de mégis igaz, a szigetszentmiklósi sportfejlesztési program támogatásához sikerült megnyerni az EDF Démász mellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát is. Utóbbi kereken 30 milliót utalt a 2013/2014-es sportévben. 

Cikkünk elején már említettük, hogy csak helyi cégekre támaszkodva nem lehet egy ekkora projektet TAO-ból megvalósítani, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legtöbb, helyi vállalkozástól érkező támogatás "mindössze" 10 millió forint volt, ami az Ász-Kolbász Kft.-től érkezett. Rajta kívül még 8 milliót tudott adni egy haszongépjárművek kereskedelmével foglalkozó társaság.