<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A Pénzügyminisztérium nem utalt pénzt, de a támogatás megkötéséről törvényi kötelezettsége közzétenni az adatokat.

752,3 millió forintos támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól tavaly nyáron - tehát alig pár hónappal a leállása előtt - a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. - derül ki a tárca által most közzétett adatokból.

A kávéfőzők mesterei voltakA kávéfőzők mesterei voltak

A támogatást "jelentős innovációt tartalmazó komplex beruházásra" nyújtotta a kormány a szarvasi cégnek. Az erről szóló szerződést 2018. július 30-án írták alá. A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott támogatás összege 752,29 millió forint volt.

A szarvasi cég lámpáival, kávéfőzőivel volt jelen a hazai piacon. A hosszú múltra visszatekintő működése akkor került veszélybe, amikor az IKEA svéd bútorgyártóval kötött megállapodást a másik fél - minőségi kifogások miatt - felmondta. A Szarvasi üzleti stratégiáját nagyrészt erre az üzletre alapozta, ennek érdekében hajtott végre beruházást - a Pénzügyminisztérium támogatása vélhetően szintén erre a projektre kellett a társaságnak.

A cég vezetése tavaly októberben - vagyis három hónappal a támogatási szerződés aláírása után - döntött a beruházás leállításáról, az eszközök értékesítéséről, majd ezt követően csoportos létszámleépítést jelentett be. A kormány segítséget ígért a cég talpra állítása érdekében, februári hírek szerint állami támogatással keresnek új befektetőt a cég vagyontárgyaihoz. Ezt nyilvánvalóan a munkahelyek, illetve egy tradicionális magyar cég megőrzése érdekében teszi, de - amennyiben megtörtént a pénz lehívása - a magyar adóforintok megmentése is állhat a szerepvállalása mögött.

Frissítés!

Cikkünkre reagált a Pénzügyminisztérium. Levelükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. a megítélt 752 millió forintos fejezeti kezelésű támogatást nem vette igénybe. Mint írták: "A cég a támogatási szerződés megkötését követően, az üzleti környezetük megváltozása miatt nem tudta vállalni a szerződésben rögzített kötelezettségeit, így elállt a tervezett beruházás megindításától és a megítélt támogatást visszamondta. A Pénzügyminisztérium részéről így a vállalat részére a kifizetés sem történt meg. Megjegyezzük, hogy a Pénzügyminisztérium részéről törvényi kötelezettség a támogatás adatainak közzététele a támogatási döntés meghozatalát követően, amelynek eleget is tett, ugyanakkor a szerződés későbbi alakulásának közzétételére nem vonatkozik jogszabályi kötelezettség."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.