<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A számos közbeszerzést elnyert informatikai és távközlési vállalat, a 4iG megfeszített tempóban növekszik. A terjeszkedésnek ugyanakkor komoly költségei vannak, amelyet ki kellene a jövőben termelnie a vállalatnak, ez pedig komoly versenyfutásra kényszeríti, hiszen a bevételeit minél gyorsabban kellene növelnie annak érdekében, hogy a kötelezettségeinek eleget tudjon tenni. Utóbbiak eddig sem voltak alacsonyak, de ezeket most megfejeli a társaság egy rekordmértékű, 350 milliárd forintos kötvénykibocsátással.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében soha ekkora mértékű kibocsátás még nem volt, mint amire a 4iG készül. Pontosabban fogalmazva a vállalat által bejelentett 350 milliárd forintos értéknek még a közelében sem volt korábban egyetlen társaság sem. Olyan hazai óriások, mint a Mol vagy a Magyar Telekom ennek a töredékéért 100, illetve 70 milliárdért adtak el értékpapírokat. De még az eddigi rekorder, a Nestlé is csupán ennek a harmadának megfelelő, 115 milliárdos kötvénykibocsátást hajtott végre.

Szintet lép a 4iG

A kedden bejelentett kötvények összértéke nemcsak az NKP-t tekintve, hanem általában a magyar vállalati szektor szempontjából is kiemelkedő. A közel 1 milliárd eurós érték olyan összeg, amilyen szinten eddig csupán a Mol, a Magyar Telekom vagy az OTP mozoghatott, más hazai vállalatok ennél „alacsonyabb ligában” játszottak.

A most bejelentett forrásbevonás abból a szempontból nem meglepő, hogy a társaság közgyűlése a közelmúltban 400 milliárd forintos kibocsátást hagyott jóvá. Továbbá az MNB-program előírása megköveteli a Scoope Rating minősítését, amelynek friss eredményét a 4iG néhány hete közzétette. Más kérdés, hogy a társaság kreditbesorolását rontották.

Jászai Gellért, a 4iG vezére elképesztő tempót diktál (Forrás: 4iG)Jászai Gellért, a 4iG vezére elképesztő tempót diktál (Forrás: 4iG)

A hivatalos tájékoztatóból kiderült, hogy az értékpapírok 50 millió forint névértékűek lesznek, ami egyértelműsíti, hogy intézményi befektetők fogják lejegyezni. Az NKP szabályai alapján a kötvények 50 százaléka vélhetőleg az MNB-hez fog kerülni, ám forrásaink szerint a piaci szereplők egyelőre csak találgatnak, hogy 175 milliárd forint értékű kötvényt kinek fognak eladni. A hazai intézményi befektetők ennek legfeljebb az 5-10 százalékát szívják fel, miközben a 4iG a nemzetközi porondon nem tűnik olyan szereplőnek, mint amely egy ekkora kibocsátást sikeresen végre tudna hajtani.

A fenti aggályok ellenére a piaci szereplők arra számítottak, hogy sikeres lesz az aukció. Ha minden nem is alakult az eredetileg tervezettek szerint, élénk érdeklődés kísérte a kibocsátást, és összesen 287,75 milliárd forint össznévértékben sikerült kötvényeket értékesíteni. A teljes tervezett teljes mennyiséget ugyan nem jegyezték le, a hozamok terén viszont "spórolt" a 4iG, hiszen a jegyzés kapcsán kiadott tájékoztató szerint kötvényt a társaság 5,8026 százalékos átlaghozammal 2021. december 17-én bocsátja ki.

A társaság korábbi hivatalos közleményében az is szerepel, hogy 10 éves futamidejű, az ötödik év végétől amortizálódó lesz a kötvény. Ez azt jelenti, hogy a tőkére jutó kamatfizetés az első öt évben is megtörténik, majd az ötödik év végén elkezdődik a tőketörlesztés is, amelyet logikusan így öt, 20-20 százalékos részletben fizetnek vissza a lejáratig. Noha az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a kamatkörnyezet, és látványosan drágultak a hitelek, a 6 százalékos fix kamatozással a 4iG nem kis terhet vesz magára.

Hatalmas tőkét mozgatnak meg

A mostani kötvénykibocsátás mellett további jelentős forrásbevonás is a csőben van, hiszen a 4iG november végén jelentette be, hogy a fent említett német Rheinmetall 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a magyar vállalatban. Ez részben a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó KZF Vagyonkezelő Kft.-től megvásárolt papírok, továbbá a tranzakció jóváhagyását (amelyet a cég 2022 januárjára tesz) követő zártkörű tőkeemelés révén valósul majd meg.

A 4iG korábbi közleménye szerint nagyjából 120 milliárd forintra tervezett tranzakcióra pénzügyi szempontból mindenképpen szükség van, hiszen a magyar cég tőkeszerkezete a most értékesített 288 milliárd forintos kötvénykibocsátással finoman szólva is felborul. Az eladósodottsági mutatói  megugranak, amit a működés biztonsága érdekében minél előbb konszolidálni kell.

A pénz persze a rendkívül dinamikus bővülésre kell, hiszen a 4iG mind a hazai piacon, mind a Balkán-régióban aktívan terjeszkedik. Néhány hete jelentették be például a vállalat eddigi legnagyobb tranzakciójának a lezárását, a DIGI Hungary megszerzése 625 millió euróba (230 milliárd forintba) került. Érdemes megjegyezni, hogy a 4iG ezzel a felvásárlással a hatalmas infrastruktúra és jelentős ügyfélkör mellett a DIGI 2020 év végi kimutatásai szerint 97 milliárd forintra rúgó kötelezettségeit is megkapta.

A 4iG a fenti tranzakció lezárása előtt publikált háromnegyedéves eredménykimutatása alapján egyébként is jelentősen el van adósodva, hiszen az idei évben közel 130 milliárd forinttal ugrottak meg a társaság hosszúlejáratú kötelezettségei, igaz, ebből 126 milliárd hosszúlejáratú. Talán ez is közrejátszik abban, hogy a DIGI-hez hasonló stratégiailag rendkívül fontos lépésük, az Antenna Hungária "megszerzése" fúzióval valósul meg.

A versenyfutás elkezdődött

A 4iG agresszív növekedési stratégiája a társaság bevételi és nyereségmutatóiban is visszaköszön, hiszen ezek látványosan növekednek. Ennek ellenére korántsem kockázatmentes az az út, amelyen elindultak. Az akvizíciók és az organikus növekedés ugyanis óriási tőkét igényel, a források pedig hiteljellegűek (a kötvények is ilyenek) voltak.

Amennyiben a vállalat a megszerzett társaságokat és eszközöket gyorsan integrálni tudja, és ezek termővé válnak, úgy feltételezhető, hogy a kötelezettségeinek eleget tud majd tenni. A mostani gazdasági, társadalmi, egészségügyi környezet ugyanakkor a normális működéshez képest sokkal bizonytalanabb, ami értelemszerűen a 4iG számára is kiszámíthatatlanabbá teszi a működést.

Persze a 4iG vezetői úgy is gondolkodhatnak, hogy ha a közeljövőben is ilyen tempóban növekednek, és Magyarországon, továbbá más régiós államokban is komoly piaci pozíciókat érnek el, akkor a tervek megcsúszása esetén sem kell komolyabb következménnyel számolni, mert további tőkebevonással tudják majd konszolidálni a helyzetet.

Jogi tájékoztatás

A Menedzsmenet Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft., mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.