2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A magyar kukapiac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé kíván válni a Finnországban szinte monopolhelyzetben lévő Molok Oy, amely Magyarországon vállalkozást alapított a speciális hulladéktárolók kizárólagos forgalmazására.

Szerezla Lajos, az októbertől működő Molok Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek beszámolt arról, hogy a cég a tervek szerint a magyarországi piacon három éven belül legalább 20 százalékos piaci részesedést szerez. Ez a részarány 10-15 millió eurónak felel meg attól függően, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és az ahhoz szükséges színes kukák milyen ütemben terjednek.

Az ambiciózus cél elérését az ügyvezető igazgató a szemétdíjak lefaragásának lehetőségét kereső önkormányzatoktól reméli. Ugyanis a cég számítása szerint hiába másfélszer drágábbak a kukák a konkurencia termékeihez képest, az olcsóbb üzemeltetés miatt az önkormányzatok befektetése 2-3 év alatt megtérül.

Szerezla Lajos kifejtette, hogy a Molok termékei az utcáról egyszerű, designos kukának tűnnek, ám valójában egy több méter mélyre a föld alá süllyesztett edényzetről van szó. A föld alatti plusztér miatt ezek a kukák a hagyományoshoz képest több szemetet tudnak befogadni, így a kukásautóknak ritkábban kell gyűjtő körútjukra indulniuk.

A cég kalkulációja szerint a Molok "mélygyűjtéses" rendszerének bevezetésével a kedvezőbb működési költségek miatt akár 30 százalékkal is leszorítható a lakossági szemétdíj a "hagyományos kukás" kerületekben. Csak Budapesten a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma az elkövetkező évben 600-ról 1.200-ra bővül.

Az elmúlt években néhol már találkozni lehetett Molok kukákkal, több közvetítő cégen keresztül már Magyarországra is szállított a finn cég. Budapesten a belvárosban, több vidéki településen, a Balaton körül, autópályák mentén körülbelül 300-400 ilyen hulladékedény található. Finnországon kívül Belgiumban, Svájcban, Ausztráliában terjedt el használata.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!