Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

2016-ban a budapestiek 60 százaléka vett igénybe magánorvosi ellátást, szemben a 2014-es 49 százalékos aránnyal – mondta Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy tavalyi konferencián.
 

A cikk a Piac & Profit magazin február-márciusi számában jelent meg. 

A magazin az Inmedio és Relay újságárusoknál kapható, de digitális formában is hozzájuthat. Előfizethet egy évre, de akár egy számot is megvehet. Megrendelését itt adhatja le>>>

Legtöbbet a fogászatra, a szülészetre és a nőgyógyászatra költünk a magán-egészségügyi intézményeknél. Ezeket követi a sorban a bőrgyógyászat, és meredeken emelkedik a plasztikai és rekonstrukciós műtétek aránya is. A szemészet, a kardiológia, a terhesgondozás, a fül-orr-gégészet, a gasztroenterológia is sokat húz ki a lakosság zsebéből, s még ide sorolható a gyermekgyógyászat is.

2018-ban 51,5 milliárd

Magyarországon 14 magán-egészségügyi szolgáltató létezett 2018 végén, ez a szám a beolvadások miatt 2019-ben 12-re csökkent. A 2018-ban működő 14 cég közül 13 adatai érhetők el, csupán a Dr. Rose Kft.-ről nincsenek információk.

A tizenhárom szolgáltató együttesen 51,5 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított le 2018-ban, ez 12 százalékkal magasabb a 2017-es bevételnél. Össznyereségük 2018-ban közel 4,6 milliárd volt, csaknem 64 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A tizenhárom cég közül mindkét évben kettő volt veszteséges: a Duna Medical Center Kft. és a Főnix-Med Zrt., utóbbi aztán 2019-ben beolvadt a legnagyobb piaci részesedésű Synlab Hungary Kft.-be. A Duna Medical Center veszteségét az magyarázhatja, hogy jelenleg még az építkezés fázisában van, a nagy értékű beruházások még nagyon viszik a pénzt, azok termőre fordulása csak később vihetik pozitívba az eredményt.

85 százalék a kisebb praxisoknál

A G7 cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy a magán-egészségügyi szolgáltatók piacát nehéz pontosan becsülni, mert e cégeknél csak a teljes bevétel körülbelül 15 százaléka landolhat, a maradék 85 százalékon pedig több ezer kisebb magánorvosi praxis osztozhat. A szakmai konszenzus szerint a piacméret 2017 végén körülbelül 300 milliárd forint lehetett, és elég gyors ütemben nőtt.

A 2018-ban még piacvezető Synlab az idén a második helyre csúszhat vissza, annak következtében, hogy a tavalyelőtt még második Affidea Kft. 2019 novemberében bejelentette, megvásárolja a járóbeteg-szakellátást kínáló Medical Services Budapest Kft.-t. Ezzel az Affidea a hazai magán-egészségügyi piac egyik meghatározó járóbeteg-ellátási portfólióját hozza létre. A tranzakció 2020 végén zárul le teljesen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.