3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát. A Magyarországon is egyre népszerűbb fizetési megoldásra a legtöbb okostelefon képes, ám néhány egyéb szempontra is érdemes odafigyelni.

A money.hu összeállítása szerint mobilfizetéshez szükség van olyan okostelefonra, ami rendelkezik NFC funkcióval. Ez egy rádiófrekvenciás kommunikációs technológia, amelynek segítségével a telefon és a bankkártyaterminál kommunikálni tud egymással. Elég a mobilt odahelyezni a POS-terminál fölé, hogy a kártyaadatok olvashatóak legyenek.

Ehhez előbb a bankkártyát is digitalizálni kell, amihez mobiltárca-alkalmazás letöltésére lesz szükség. Ezek az applikációk képesek titkosított módon tárolni a bankkártyák adatait, és ezzel létrehozni a műanyag kártyák digitális mását. Fizetéskor a telefon érvényesíti a terhelést a vonatkozó bankszámla terhére.

A legnépszerűbb bankfüggetlen mobiltárca-appok közé tartozik az Apple Wallet és a Google Wallet (korábbi nevén Google Pay). A Simple-t az OTP fejleszti, de más bankok kártyáival is használható, ám nem OTP-s ügyfeleknek létre kell hozni egy Simple virtuális kártyát, és fel kell tölteni pénzzel.

Bizonyos bankok saját mobiltárca-alkalmazást tartanak fent. A Raiffeisen Bank esetében a mobilbank mellett külön applikációt, a RaiPay-t is le kell tölteni a fizetéshez. Ezzel szemben a Gránit Bank-féle eBank a mobiltárca funkciót is tartalmazza. Az MBH Banknál az MBH Bank App alkalmas mobilfizetésre. Az Erste MobilePay és a K&H mobiltárcája megszűnt, azóta az Apple Wallet vagy a Google Wallet alkalmazást javasolják erre a célra. Ugyanez a helyzet a többi magyarországi bankkal is, amelyeknek nincs erre saját fejlesztése.

A mobilfizetésre bizonyos okosórák is alkalmasak, de ezeknél is változó, hogy melyik bank melyik márkát támogatja. Az Apple Watch órák lehetővé teszik az Apple Wallet és az Apple Pay használatát. A Google Wallet a Wear OS 2.0 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkező okosórákon használható (Google Pixel Watch, Samsung Galaxy Watch 5, Xiaomi Mi Watch, Huawei Watch 2, Oppo Watch 3 Pro stb.) A Garmin és a Xiaomi okosórák csak K&H-s bankkártyákkal működnek. A FitBit okosórás fizetési szolgáltatása csak bunq (Mastercard), Curve (Mastercard), Revolut és Wise (Mastercard) kártyával érhető el.

A készpénzfelvétel telefonnal is lehetséges azoknál a digitalizált kártyáknál, amelyek fizikai formában is léteznek, így önálló kártyaszámuk van, rendelkeznek saját lejárati dátummal és PIN-kóddal. Emiatt virtuális kártyákkal nem működik a készpénzfelvétel. Valamint az ATM-nek is képesnek kell lennie az NFC-s kártyaolvasásra ahhoz, hogy készpénzt lehessen belőle felvenni telefon segítségével.

Egyelőre nem minden bankautomata képes az NFC-s fizetésre, de egyre több az olyan, amelyiknél nincs szükség fizikai bankkártyára. A többi bankkal ellentétben az Erste, az MBH és az OTP megjelöli az online ATM-keresőjében, hogy mely automatáknál érhető el az NFC-s fizetés, így utána lehet nézni, hogy melyik ATM-hez érdemes menni, ha mobilos készpénzfelvételre van szükség – tájékoztatnak a money.hu szakértői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!