3p

Egyre nő mostanában a klímák népszerűsége, hiszen a napjaink hűtő-fűtő klímái már eleget tesznek a két legfontosabb követelménynek, miszerint nyáron hűvösebbé, a hidegebb hónapokban pedig melegebbé teszik környezetünket. 

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a klíma beszerzését követőan a vele való foglalkozás nem fejeződik be a pénztártól való távozással.

Kinek a feladata a klíma kitakarítása?

Amikor megérkezik hozzánk a készülék, akkor a beszerelést végző cégtől, az üzembe helyezés mellé garanciát is kell kapunk a gyártótól. Ha ez nem történik meg, akkor ott már valami baj van a folyamatban. A klíma tisztításának feladata is ezzel függ össze. A beüzemelést végző céggel és a forgalmazóval sem szűnik meg a kapcsolatunk, a munka elvégzését követően, hiszen őket kérjük meg a beltéri egység rendszeres kitisztítására.

Ezt a munkát azonban mi is el tudjuk végezni időről-időre, a rendszeres és szinte kötelező érvényű éves karbantartás mellett. De vajon mennyire kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy mi magunk tisztítsuk ki a klímát házilag?

A rendszeres karbantartás szükségessége

A klíma tisztításáról a Hisense klíma webshop karbantartásra vonatkozó oldalán is olvashatunk, de nem árt tisztában lenni bizonyos lépésekkel a beltéri egység kitakarításával kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a készülék tisztítása nem egyenlő az évenkénti egy vagy két karbantartással, amikor is a szerződő cég átnézi a kültéri egységet és a beltéri egységet vagy egységeket, ha több helyiségben is felszereltettük. Az ő feladata az alapvető és zavartalan működés biztosítása, és nem mellesleg, ha már itt van, elvégzi a rendszer kitisztítását is. Ezt a karbantartást évente kétszer ajánlatos elvégezni, a hűtési és a fűtési szezon előtt, de tisztítani bármikor érdemes, amit mi is elvégezhetünk.

Miért van szükség a tisztításra?

A klímák kültéri egysége a működése során a keringő levegőből számtalan apró részecskét visz be magával a rendszerbe. Ugyanez történik a beltéri egységgel is a keringetés során. Ezek lehetnek baktériumok, a nedvességtől kialakuló gombák, vírusok, de a legtöbbször maga a por az, ami mindenhova betelepszik. De akár zsír is kerülhet a beltéri egység járataiba. Ezek közül egyik sem tesz jót a berendezésnek, de ami a legnagyobb jelentőségű, hogy az egészséges emberekre sincs jó hatással, nem beszélve a por- és lisztatka allergiásokról.

Ha a légkondicionáló gyerekszobában van elhelyezve, még inkább kiemelt fontosságú, hogy rendszeresen karban legyen tartva és tisztítva, hiszen a gyerekek legtöbbje sokkal többet beteg és a betegségek zöme légúti eredetű.

A berendezés áramtalanítása után először a szűrőket tisztítsuk meg porszívóval vagy mosószeres vízzel. A beltéri egység tisztításához érdemes már klímatisztító folyadékot és mikroszálas kendőt használni. Lehetőleg kerüljük el, hogy vegyszer kerüljön az eszköz egyéb alkatrészeire. Portörlővel tisztítsuk meg a többi részt, és ne felejtsük, hogy csak akkor szabad újra bekapcsolni a készüléket, ha már minden száradt, és járassuk 5-10 percig a klímát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!