<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre nő mostanában a klímák népszerűsége, hiszen a napjaink hűtő-fűtő klímái már eleget tesznek a két legfontosabb követelménynek, miszerint nyáron hűvösebbé, a hidegebb hónapokban pedig melegebbé teszik környezetünket. 

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a klíma beszerzését követőan a vele való foglalkozás nem fejeződik be a pénztártól való távozással.

Kinek a feladata a klíma kitakarítása?

Amikor megérkezik hozzánk a készülék, akkor a beszerelést végző cégtől, az üzembe helyezés mellé garanciát is kell kapunk a gyártótól. Ha ez nem történik meg, akkor ott már valami baj van a folyamatban. A klíma tisztításának feladata is ezzel függ össze. A beüzemelést végző céggel és a forgalmazóval sem szűnik meg a kapcsolatunk, a munka elvégzését követően, hiszen őket kérjük meg a beltéri egység rendszeres kitisztítására.

Ezt a munkát azonban mi is el tudjuk végezni időről-időre, a rendszeres és szinte kötelező érvényű éves karbantartás mellett. De vajon mennyire kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy mi magunk tisztítsuk ki a klímát házilag?

A rendszeres karbantartás szükségessége

A klíma tisztításáról a Hisense klíma webshop karbantartásra vonatkozó oldalán is olvashatunk, de nem árt tisztában lenni bizonyos lépésekkel a beltéri egység kitakarításával kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a készülék tisztítása nem egyenlő az évenkénti egy vagy két karbantartással, amikor is a szerződő cég átnézi a kültéri egységet és a beltéri egységet vagy egységeket, ha több helyiségben is felszereltettük. Az ő feladata az alapvető és zavartalan működés biztosítása, és nem mellesleg, ha már itt van, elvégzi a rendszer kitisztítását is. Ezt a karbantartást évente kétszer ajánlatos elvégezni, a hűtési és a fűtési szezon előtt, de tisztítani bármikor érdemes, amit mi is elvégezhetünk.

Miért van szükség a tisztításra?

A klímák kültéri egysége a működése során a keringő levegőből számtalan apró részecskét visz be magával a rendszerbe. Ugyanez történik a beltéri egységgel is a keringetés során. Ezek lehetnek baktériumok, a nedvességtől kialakuló gombák, vírusok, de a legtöbbször maga a por az, ami mindenhova betelepszik. De akár zsír is kerülhet a beltéri egység járataiba. Ezek közül egyik sem tesz jót a berendezésnek, de ami a legnagyobb jelentőségű, hogy az egészséges emberekre sincs jó hatással, nem beszélve a por- és lisztatka allergiásokról.

Ha a légkondicionáló gyerekszobában van elhelyezve, még inkább kiemelt fontosságú, hogy rendszeresen karban legyen tartva és tisztítva, hiszen a gyerekek legtöbbje sokkal többet beteg és a betegségek zöme légúti eredetű.

A berendezés áramtalanítása után először a szűrőket tisztítsuk meg porszívóval vagy mosószeres vízzel. A beltéri egység tisztításához érdemes már klímatisztító folyadékot és mikroszálas kendőt használni. Lehetőleg kerüljük el, hogy vegyszer kerüljön az eszköz egyéb alkatrészeire. Portörlővel tisztítsuk meg a többi részt, és ne felejtsük, hogy csak akkor szabad újra bekapcsolni a készüléket, ha már minden száradt, és járassuk 5-10 percig a klímát.