<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A globális e-kereskedelem a változás éveit éli, miközben az európai piacokat jelentősen befolyásolja az orosz-ukrán konfliktus hatása. Kérdés, milyen irányt vehet a hazai online piac, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a szereplőknek a pandémia utáni időszakban.

Az orosz-ukrán konfliktus hatása megkérdőjelezhetetlenül begyűrűzik a hazai online kereskedelembe is, hiszen az üzemanyag- és energiaárak jelentős növekedése törvényszerűen megjelenik az árcímkéken is. Sőt, nem feledkezhetünk meg az árfolyamváltozásokról sem, aminek eredményeképpen ma többet kell adnunk egy euróért, mint az orosz megszállás előtt napokban. Habár a forint árfolyama korrigálni tudott a 402-es szintről, a 350 körüli szintek már aligha lesznek elérhetők. A kereskedők persze nem szeretnének hirtelen felindulásból árat emelni, de miután kifogynak a korábbi beszerzésből származó készleteik, bizonyosan erre fognak kényszerülni – mondja el a véleményét a megkérdezett e-kereskedelmi szakértő.

Kérdés azonban, merre változik a hazai e-kereskedelem helyzete. Bő két évvel ezelőtt, illetve a koronavírus-járvány kirobbanása előtt még mindenki azt találgatta, milyen arányban növekszik a hazai e-kereskedők terjeszkedési hajlandósága, mely nagyobb webshopok nyitnak a régió más piacai felé… Most egészen más kérdések foglalkoztatják a piac szereplőit. Noha középtávon mindenki az online piac növekedésére számít, ma még egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a 2022-es eredmények elérik majd a korábban megszokott növekedési szintet, vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy a hazai e-kereskedelem képes lesz 16%-ot bővülni.

Marketingszakértők szerint a szolgáltatásfejlesztés minden korábbinál fontosabb szerephez juthat. Érdemes látni azt is, hogy a vevőszerzésben is jelentős drágulások következnek be; a felmérések szerint hozzávetőlegesen évi 10 százalékot növekszik egy új vásárló megszerzésének ára. Sokakat ez inkább arra ösztönöz, hogy a már megszerzett vásárlóikat igyekezzenek megtartani. Erre elsősorban a piac tőkeerős szereplői képesek.

Az eMAG elsősorban a logisztikai fejlesztésekben látja a megoldás kulcsát. A Portfolio.hu értesülései szerint a vállalat 100 millió eurós értékű beruházást valósít meg Budapest közelében. A cég a beruházást a vele 2019-ben összeolvadt Extreme Digitallal közösen hajtja végre. A raktár Dunaharasztiban épül és várhatóan 2023-ra készül el.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a csomagátvételi lehetőégek fejlesztésére is. Ennek eredményeképpen saját csomagautomata hálózatot üzemeltet easybox néven. Az automatákat elsősorban bevásárlóközpontokban, forgalmasabb közlekedési csomópontokon, benzinkutakon és szupermarketek parkolóiban tervezi telepíteni a kereskedelmi márka; de a lakóparkok, népszerű lakóövezetek és lakótelepek sem maradnak ki a térképről, így tényleg úton-útfélen Easybox automatába lehet majd botlani.