<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Górcső alá vettük a HP újgenerációs prémium üzleti megoldását, az Elitebook 840 G8-at, melynek feltett szándéka ötvözni a gyártó üzleti szériájára jellemző prémium minőséget, a 11. generációs teljesítménnyel. Hogy mindez pedig a gyakorlatban is sikerült-e, azt az alábbi tesztből megtudhatod. Annyit azonban már elöljáróban is elárulhatunk, hogy csakúgy, mint a gyártó felsőkategóriás notebookjainak java, a 840 G8 sem okozott csalódást. Külön öröm ráadásul, hogy míg a 840 G8 bolti ára bőven ~450.000 Forint felett (esetenként akár 500.000-600.000 Forint között) mozog, a használt piacon már 339.990 Forintért is hozzájuthatunk egy még újszerű, majdnem 3 évig gyári garanciás példányhoz.

Amennyiben pedig éppen egy prémium minőségű, felsőkategóriás laptopban gondolkodsz, úgy az alábbi használt HP laptop gyűjteményt ajánljuk szíves figyelmedbe.

Külcsín

Dacára annak, hogy immáron a 11. generációt tapossuk, a HP továbbra is kitart a küllemet érintő bevált recept mellett, vagyis az Elitebook 840 G8 pontosan olyan stílusjegyekkel, kialakítással és dizájnnal operál, mint amit már megszoktunk. Ez persze tűnhet akár egyszerű biztonsági játéknak is, ám felmerül a kérdés; hogy akár a letisztult, elegáns kasztnit, akár pedig a minőségi, strapabíró alumínium anyag használatot érintő receptet miért is kellene megbolygatni? Hiszen ami bevált, azon valójában kár lenne variálni.

A kijelző kávája nem egységesen méretezett, vagyis míg a panel két oldalán vékonyított megoldással operál, addig az alulról és felülről határolt részen nagyjából dupla olyan vastagra lett tervezve. Ez pedig bár a szimmetria szerelmeseinek nem biztos, hogy elnyeri majd a tetszését, az összképen sokat dob. Az Elitebook 840 G8 zsanérozása nem a két oldalt található, hanem a kijelző alatti részen majdnem teljes egészében végighúzódó típus, ami egyrészt a strapabíróságot és tartósságot tekintve, másrészt pedig esztétikailag is sokkal jobb megoldás. A palmrest első blikkre bár masszívnak tűnik, a Thinkpadek minőségétől azért elmarad. Ez főként a kisebb-nagyobb erőhatás esetén érezhető, kisebb-nagyobb “horpadásnak vagy süllyedésnek” tulajdonítható, ám ez is inkább csak a billentyűzet körül érezhető (normál használat mellett nem éreztük zavarónak). A laptop a maga 1.35 kilójával kifejezetten könnyű, 32.33 x 21.46 x 1.78 centis dimenzióival pedig kompakt és vékony.

Kijelző, port kiosztás, billentyűzet és bővíthetőség

A HP Elitebook 840 G8 14”-es kijelzője egy, a kategória amolyan “belépőszintű” Full HD (1920x1080) IPS matt megoldása, ami a kötelezőt bár hozza, ennél többet nem érdemes tőle várni. A 250 nites fényerő bár a teljesen alapvető, otthoni vagy munkahelyi felhasználásra elegendő, kültéren, pláne erős természetes fény mellett sajnos viszont már kevés. Utóbbihoz 400 nit alatt egyébként nem is, csakis felette érdemes keresni. A 840 G8 továbbá 45% NTSC-s, vagyis a színhűsége, szín pontossága teljesen átlagos. Ez persze az olyan általános teendőkhöz, mint amilyen a home office, filmnézés vagy böngészés bőven elegendő. Belépő Szinten fotószerkesztéshez vagy videóvágáshoz is elég a processzor ereje, de komolyabb feladatokhoz már nem, de ilyen súlyú géptől nem is várható el.

Az Elitebook 840 G8-ban egy SSD foglalat, illetve két memória slot található, ezekben pedig egy 256GB-os NVMe SSD és 2x8GB, összesen tehát 16GB DDR4 memória kapott helyet. Az NVMe SSD-nek köszönhetően a munkavégzés gyors, ám amennyiben magát a tárhelyet szűkösnek ítélnénk, azt akár 1, 2 vagy 4 terrás NVMe SSD-re is cserélhetjük. Ennyi tárhely pedig már a rendszernek, a programoknak és a személyes dolgainknak és fájloknak is bőven elegendő. A laptopban 16GB-nyi DDR4 memória található, két slotban, ami igény szerint akár 64GB-ig is felbővíthető.

A HP Elitebook 840 G8 szinte minden esszenciális porttal és csatlakozóval fel lett szerelve, így bal oldalt kapott helyet a Kensington-zár, 2 db USB 3.0, egy audio-jack csatlakozó, valamint a SmartCard reader. A jobb kéz felőli oldalon 2 db USB Type-C-t, (melyek közül az egyik Thunderbolt), egy HDMI csatlakozót és a tápegység bementét találjuk. Bár az általunk tesztelt modellben nem, egyes modelleknél azonban egy jobb oldalra kiosztott, Nano-SIM slot is a csomag része.

Az általunk tesztelt Elitebook 840 G8 billentyűzete egy világítós EU, tehát magyar kiosztású megoldás, amelynek kétféle erősségű, egy gyengébb és egy erősebb háttérvilágítása van. A gép 14”-es méretezésének okán a billentyűzet nem numerikus, ezt leszámítva ugyanakkor a gép semmilyen egyéb billentyűben nem szenved hiányt. Mint ahogyan azt a külcsínre vonatkozó bekezdésben említettük, nagyobb erőkifejtésnél a klaviatúra hajlamos “behorpadni”, maga a gépelés élménye így pedig egy Latitude-től és egy Thinkpadtől is messze elmarad. A billentyűk a tökéletesen szimmetrikus elrendezés érdekében nem egy, hanem rögtön kétféle méretűek, amit úgy kell elképzelni, hogy míg a billentyűzet nagyja hagyományos, ha úgy tetszik normál méretű gombokkal operál, addig a funkciógombok hosszúságukat tekintve éppen fele akkorák. Ez először kicsit talán furcsa lehet, ám viszonylag hamar hozzá lehet szokni. Szintén a szimmetriához köthető, hogy a kiegészítő billentyűk, úgy, mint a PageUp, a PageDown, az End vagy a Home, a billentyűzet jobb oldalára kerültek, függőleges kialakítással. A touchpad ezúttal nem középre, hanem egy leheletnyivel balra rendezve került kialakításra, némileg megtörve ezzel a billentyűzet által ügyesen fenntartani kívánt szimmetria illúzióját, de ez a gyakorlatban nem zavaró. Maga a pad egyébként kellően nagy, a fizikai klikkeknek hála pedig a használata kifejezetten kényelmes.

Egyéb eszközök

A HP Elitebook 840 G8 kommunikációs és- egyéb eszközei között minden alapvetőt megtalálunk, így az ujjlenyomat olvasót, a Bluetooth 5.1-et és a 160Mhz-es AX201-es WIFI 6-ot is. Mivel az Intel WIFI 6-os szabványának összteljesítménye az elődhöz képest nagyjából megnégyszereződött, így a WIFI sebességére még egy zsúfolt hálózat sincs hatással, sőt egy nem zsúfolt hálózaton belül akár közel 40%-os a teljesítménybeli növekedés.

A sok jóság után egy kis rossz hír, a kamera ugyanis nem IR megoldás, így pedig a Windows Hello arcfelismerő bejelentkezésre sajnos nincs lehetőségünk.

Belbecs és teljesítmény

A HP Elitebook 840 G8 teljesítményére nem lehet panasz, hiszen minden szegmensében 11. generációs darab, így pedig mind a sebességét, mind pedig az erejét tekintve hozza a tőle elvárt szintet. A belsőben található 4 magos - 8 szálon futtató és maximum 4.2Ghz-es órajelen dolgozó i5-1135G7 processzor, az integrált GPU-k (videókártyák) új nagyágyúja, az 1GB-os Iris Xe, illetve a 16GB-os DDR4 memória együttes ereje nem csupán az általános teendőkre, de akár még a hardverigényesebb feladatokra is alkalmassá teszik a 840 G8-at bizonyos szintig. A laptopra a UserBenchmarkot is ráeresztettük, a végeredmény pedig bár némileg elmarad a konkurens Dell Latitude 7420 megoldásától, a két modell nagyvonalakban azért hasonló súly csoportba sorolható.

A sebességen kicsit még elidőzve érdemes megemlíteni, hogy a gépben található 256GB-os NVMe SSD-nek köszönhetően, a bekapcsolást követően ~13 másodperc alatt jutunk el a bejelentkeztető képernyőhöz, ~19 másodpercen belül pedig már az asztalon is találjuk magunkat.

Összegzés 

Összegezvén az Elitebook 840 G8 tesztje alatti tapasztalatainkat, a HP i5-1135G7 CPU-val és Intel Iris Xe GPU-val operáló notebookja, szinte minden tekintetben hozta az előzetesen elvárt eredményeket. A “szinte minden” persze nem minden, ennek oka pedig két frontra is eredeztethető. Az egyik a kijelző, ami ezúttal sajnos nem több egy tisztes középszernél, valamint a palmrest és a géptest egészének anyaghasználata, ami bár masszívnak tűnhet, sajnos még gépelés közben is hajlamos a “horpadásra”. A 840 G8 teljesítménye ugyanakkor nem hagy kívánnivalót maga után, így, ha az iménti gyengéitől eltekintünk, másba, ha akarnánk se tudnánk belekötni. A Lenovo és Dell konkurens gépeihez képest megjelenésben számunkra jobban is tetszett, de ez már egy szubjektív kérdés.

Pro: 11. generációs teljesítmény: i5-1135G7 CPU és Intel Iris Xe (1GB) integrált GPU fúziós erő. Letisztult, elegáns megjelenés. Prémium minőség.

Kontra: Teljesen átlagos, középszerű kijelző. Kevésbé strapabíró, “horpadó” palmrest. Sovány port kiosztás (ilyen méretnél ez sajnos egyre jellemzőbb).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.