Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

2 milliárd dollárt költ az Egyesült Államok az egyik védőoltás megszerzésére, 100 millió lakos kaphatja meg ingyen a koronavírus ellenszerét.

Úgy tűnik, az amerikai kormányzat elkötelezte magát a német BioNTech és az amerikai gyógyszeripari óriás, a Pfizer által kifejlesztett vakcina mellett. A Financial Times beszámolója szerint 2 milliárd dollárt fizetnek azért, hogy az oltóanyagot nekik szállítsák kezdetben. Szerdán jelentette be a német biotechnológiai vállalat, hogy a Fehér Ház által aláírt szerződés szerint 100 millió adag oltóanyag vásárlásáról van szó, de a megállapodás magában foglalja azt az opciót is, hogy az Egyesült Államok kormánya további 500 millió adagot vásároljon.

Természetesen a szállítás előfeltétele, hogy a szer megkapja a hatósági engedélyeket. Erre egyébként már csak azért is reális esély van, mert hétfőn a két érintett vállalat azt közölte, hogy a kísérleti koronavírus vakcina biztonságos és immunválaszt váltott ki a pácienseknél. A Pfizer és a BioNTech vakcinajelöltjének eredményeit németországi tesztek után tették közzé. Ezek voltak egyébként az első ilyen irányú kísérletek, amelyeket ott elkezdtek.

Világszerte száznál is több helyen folynak a vakcina előállítását célzó kísérletek, ezek közül talán a legnagyobb sajtóvisszhangot a Moderna szere kapta. Ugyanakkor hétfőn a Pfizer mellett az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös kísérleteiről is pozitív hírek jelentek meg.

Óriási versenyfutás van a gyógyszergyárak és az államok között is (Fotó: depositphotos.com)Óriási versenyfutás van a gyógyszergyárak és az államok között is (Fotó: depositphotos.com)

A Financial Times azt írta, hogy a vakcinát fejlesztő gyógyszergyárakkal számos kormány írhatott már alá előszerződést, azok részletei ugyanakkor titkosak. Így azt sem lehet tudni, hogy milyen költségekkel járhat a védőoltások vásárlása. A most napvilágra került adatok szerint egyébként egy adag oltóanyag 20 dollárba kerül, ahhoz viszont, hogy valaki megszerezze az immunitást, két oltás kell, így a védettség megszerzése 40 dolláros költséggel járhat.

A bennfentesek szerint egyébként az, hogy melyik ország milyen áron kapja a vakcinákat, számos tényező függvénye, az is közrejátszik benne például, hogy korábban a kutatásokat segítették-e. Ebből a szempontból az Egyesült Államok mondhatni, hogy biztosra ment, hiszen a Pfizer és a BioNTech fejlesztése mellett segítséget nyújtott a Moderna és Johnson & Johnson számára is. Májusban pedig a fent említett Oxford University és AstraZeneca fejlesztéshez járult hozzá, illetve kötött le 300 millió adag vakcinát 1 milliárd dollárért. A hírek szerint az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok már 2 milliárd dollárt fizetett ki a fejlesztést végző gyógyszergyáraknak, azzal a nem titkolt céllal, hogy még az idei évben hozzájussanak az oltóanyaghoz.

A vállalatok abban bíznak, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) rövid időn belül megadja az engedélyeket a tömeges tesztekhez, amelyet az ősz során 30 ezer emberen végeznének el. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor már az idei évben le tudnak gyártani 100 millió adagot, majd a jövő év végéig további 1,4 milliárdot.

Az amerikai kormány egyébként azt követően állapodott meg a Pfizerrel, hogy korábban az Egyesült Királyság már rendelt 30 millió adagot a BioNTech által fejlesztett oltásból. Egyébként a britek is igyekeznek biztosra menni, hiszen 60 millió adagot egy másik vakcinából is rendeltek, amelyet a franciaországi Valneva fejleszt, más kérdés, hogy annak klinikai vizsgálatai még nem jutottak el arra a szintre, mint ahol az élbolyba tartozó néhány gyógyszergyár tart.

Miután a leggazdagabb országok igyekeznek több forrásból már előre lekötni a vakcinákat, ez számos egészségügyi, gazdasági és etikai kérdést is felvet. Már csak azért is, mert a járvány okozta elképesztő gazdasági károk miatt a kormányok most a szokásosnál is kevésbé árérzékeny módon reagálnak, és ahogy az amerikai vagy a brit példa mutatja, nem sajnálják a pénzt az oltóanyagra. Emiatt mind a politikai vezetőket, mind a fejlesztéseket végző gyógyszergyárakat kritizálják, már csak amiatt is, mert úgy „nyerészkednek” a szereken, hogy közben a fejlesztési költségek egy jelentős részét a támogató kormányok adták össze. Emellett persze az is felmerül, hogy mi lesz a szegényebb és rosszabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező országokkal, amelyeket egyébként erősebben sújt a járvány, ha az oltóanyagot drágán megveszik előlük a tehetős államok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.