5p

Se az előírt tudományos fokozatnak, se a megfelelő szakmai gyakorlatnak ugyanis nincs nyoma.

Nem kapott nagy hírverést, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) élén néhány hete váltás történt – nemhogy az újságok, de még a „királyi” hírügynökség, az MTI sem tudósított erről. Csupán az állami hivatal honlapjára került ki, hogy az azt 2018 óta irányító Birkner Zoltán helyére március 7-étől Kiss Ádám került. Aki a harmadik az NKFIH vezetőinek sorában, Birkner előtt e pozíciót Pálinkás József töltötte be – méghozzá 2014 júniusától 2018 júliusáig, előbb kormánybiztosként, 2015 januárjától pedig elnökként.

Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése értelmében 2023. március 7-étől Kiss Ádám a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új elnöke. Fotó: NKFIH
Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése értelmében 2023. március 7-étől Kiss Ádám a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új elnöke. Fotó: NKFIH

Az NKIFH-t a harmadik Orbán-kormány 2014 júniusában arra a célra hozta létre, hogy „elsődlegesen e hivatal útján lássa el a kutatás-fejlesztés és innováció közfinanszírozású támogatásával kapcsolatos feladatokat, így biztosítva a kutatás-fejlesztés és innováció egységes joggyakorlaton alapuló felügyeletét és a rendelkezésre álló források kutatás-fejlesztésre és innovációra történő hatékony felhasználását”.

Preambuluma szerint az NKFIH központi hivatalként működő központi költségvetési szerv, elnöke a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyekben képviseli az NKFIH-t a kormány és az Országgyűlés előtt, valamint ellátja a kutatás-fejlesztési és innovációs ügyek nemzetközi szervezetek előtti kormányzati képviseletét. Az NKFIH elnökét a miniszterelnök nevezi ki és menti fel, a kinevezés időtartama 5 év. 

Az NKFIH elnökévé olyan személy nevezhető ki, aki

a) felsőfokú végzettséggel,

b) tudományos fokozattal,

c) kutatóhelyen eltöltött legalább 5 év szakmai gyakorlattal és

d) kutatóhely vezetőjeként vagy helyettes vezetőjeként szerzett legalább 3 év szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Lapunk értesülései szerint ugyanakkor a négy feltételből Kiss csak az elsőnek felel meg, ezzel szemben nincs tudományos fokozata és kutatóhelyen sem dolgozott.

Ezt alátámasztják a LinkedIn üzleti közösségi hálózaton nyilvánosan – azaz mindenki számára elérhető módon – Kiss saját magáról közzétett adatai. Ezek szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomájával a CA-IB Tőkepiaci Tanácsadó Rt.-nél helyezkedett el. Onnan 2006-ban a Díjbeszedő Csoporthoz került, ahol több mint tíz évet húzott le, előbb vezérigazgató-helyettesként, majd vezérigazgatóként. A Díjbeszedőről való 2017 januári távozása után, egy féléves szünetet követően a Kozolt Hungary Befektetési Kft. partnere lett, egészen a mostani kinevezéséig. Eközben, 2020 októberétől 2022 decemberéig egy informatikai cégben, a DOQSYS Business Solutions Zrt.-ben igazgatósági tagja is volt. Emellett az Opten céginformációs adatbázisban még más cégekben is felbukkan Kiss neve, de egyik sem számít a törvényi feltételeknek megfelelő kutatóhelynek. Például a Kogler Hungary Kft. főtevékenysége vagyonkezelés, emellett üzletviteli, egyéb tanácsadással foglalkozik, míg a Városliget Zrt. ingatlanfejlesztő vállalkozás.

Hogy akkor mégis hogyan kerülhetett Kiss az NKFIH élére? Meglehet, ebben szerepet játszhatott, hogy első munkahelye, a CA-IB vezérigazgatója 2001-2003 között a jelenlegi kulturális és innovációs miniszter, Csák János volt.

A két személy következő kapcsolódási pontja már szorosabb: az ötödik Orbán-kormány megalakulása, amelyet követően, 2022-ben Kiss miniszteri főtanácsadóként csatlakozott a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, most pedig az NKFIH elnökévé avanzsált. 

A hivatal honlapján megjelent közlemény szerint „az új vezető kinevezésével a minisztérium elsődleges célja az innováció területén az eredményfókuszú szemlélet gyakorlatának a megvalósítása. Az NKFIH működésének és pályázati portfoliójának megújításával a tervek szerint előtérbe kerül a KFI eredmények kereskedelmi szintű hasznosulása és a mérhető társadalmi és gazdasági potenciállal rendelkező innovációs és kutatási projektek támogatása”.

Kerestük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot és az NKFIH-t is, amelyek közül csak a tárca válaszolt. Sajtó- és kommunikációs főosztálya az alábbiakat írta:

„Értesülései tévesek. Kiss Ádám, az NKFI Hivatal új elnöke a kinevezéshez szükséges jelenleg hatályos jogszabályi feltételek mindegyikének megfelel.”

Mivel további részleteket nem közöltek, visszakérdeztünk, hogy konkrétan milyen tudományos fokozata van Kiss Ádámnak, illetve, hogy melyik kutatóhelyen szerzett szakmai tapasztalatot. Ám ezekre válaszokat már közel három hete nem kaptunk. 

Mindenesetre a LinkedIn-en Kiss profiljának Education rubrikájában mindössze annyi szerepel, hogy 1993-2000 között a Corvinusra járt – se tudományos fokozatról, se kutatómunkájáról nincs információ. Pedig akinek van ilyen, az ezeket az adatokat nagyon is szívesen meg szokta osztani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!