3p

Úgy hírlik, nem a jogszabálynak megfelelően készítette el a 2023-as beszámolóját a leánycége.

Nem sikerült a jogszabálynak megfelelően elkészítenie a 2023-as beszámolóját a magyar hulladékgazdálkodás nagy részét állami koncesszióban 35 évre elnyerő MOHU-nak, a beszámolót így nem fogadta el a területet felügyelő Energiaügyi Minisztérium – írja a Szabad Európa. A portál megszerezte a beszámolót és a szaktárca reakcióját is, amiben a minisztérium elég keményen beszól a MOHU-nak.

A magyar hulladékgazdálkodás nagy részét a magyar állam 2023. július 1-től kiszervezte a feladatot 35 éves koncesszióban elnyerő MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek, vagyis most lesz egy éve, hogy a cég végzi a lakossági hulladékgyűjtést és az ipari hulladékok gyűjtését és feldolgozását is, monopol szereplőként.

Hulladék
Hulladék
Fotó: Mohu

Ellenőrzött monopóliumként a cégnek be kell számolnia a tevékenységéről az Energiaügyi Minisztériumnak, ám a Szabad Európa információi szerint a MOHU nem tudott megfelelően elszámolni a tevékenységével. Nem szerepel például a beszámolóban, hogy mennyi hulladékot adtak le a hulladékudvarokon, átvételi helyeken, gyűjtőhelyeken, hulladékgyűjtő pontokon és átrakóállomásokon, ahogy az előkezelőnek, hasznosítónak, ártalmatlanítónak, külföldi kezelőnek átadott hulladékmennyiséget sem adta meg a cég a beszámolóban. Annyi derül csak ki a dokumentumból a portál szerint, hogy közszolgáltatás során 1,63 millió tonna hulladékot gyűjtött be a MOHU, az intézményi résztevékenységből, vagyis az ipari hulladék begyűjtéséből pedig 320 ezer tonna jött.

Ezek miatt írta a minisztérium a cégnek dörgedelmesen, hogy „a koncessziós társaságnak ezen feladat elvégzése nem lehetőség, hanem törvény által előírt kötelezettség.”

A minisztérium szerint az adatok hiányában a MOHU nyilvántartásainak szakmai értékelése nem lehetséges, de a cég sem tud elszámolni az alvállalkozóival, és nem tud létesítményfejlesztéseket tervezni ezek nélkül. A szaktárca arra is felhívta a koncesszor figyelmét, hogy két régiókoordinátor cég telephelyeinek adatai is kimaradtak a beszámolóból.

Ugyanakkor a pénzügyi beszámolóval sem volt minden rendben, a tárca szerint például nem derül ki, hogy a MOHU mit ért a koncessziós tevékenységen kívüli tevékenység alatt. Az is probléma a minisztérium szerint, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségrendszerhez, vagyis az EPR-hez kapcsolódó szolgáltatásokhoz sem párosítottak mennyiségi adatokat, így a „költségek további részletezése nélkül nem állapítható meg azok realitása, illetve jogossága”. (Az EPR-rendszerben a gyártók díjat fizetnek a MOHU-nak a hulladékkezelésért, anyagi felelősséget vállalva azért, hogy a termékeik hulladékká válnak). A tárca azt is kifogásolta, hogy 12 milliárd forint, a MOHU haszonanyag-értékesítésének árbevétele nem jelenik meg a cég eredménykimutatásában, költségoldalon viszont igen.

Az Energiaügyi Minisztérium mindezek alapján nem javasolta elfogadásra a MOHU beszámolóját, és teljesítésigazolást sem állított ki 2023-ra.

A Szabad Európának névtelenül nyilatkozó forrás szerint azzal is lehet majd problémája a kormánynak, hogy a MOHU 5,6 milliárd forintos nyereséget könyvelt el 2023-ban. Ez ugyanis „túl nagy” profit rögtön a koncesszió elején, emiatt pedig nehéz lehet majd indokolni az Európai Bizottság felé, hogy miért volt szükség 35 évre garantálni a monopolhelyzetet a Mol cégének. A hosszú koncessziós időszak indoka ugyanis az volt, hogy a MOHU számos beruházása csak hosszabb távon térül majd meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!