2020. január 7. 17:00

A Dreher és a Borsodi átment a vizsgán, a Heineken ügye azonban még nem zárult le.

Fellélegezhetnek a nagy magyarországi sörgyártók: sikerült meggyőzniük a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy már nem akarnak annyira rátelepedni a kocsmákra, italkimérésekre, kizárólagosságot kicsikarva, mint tették azt jó 10 évvel ezelőtt. A Drehernek és a Borsodinak erről már papírja is van, a Heineken ügye azonban még nem zárult le.

Képünk illusztráció (MTI/Mohai Balázs) Képünk illusztráció (MTI/Mohai Balázs)

A kocsmakultúrában jártas olvasóinknak bizonyára ismerős a helyzet, amikor a pultos szűkszavú választ ad a választék felől érdeklődő kérdésre. Sok esetben nem a kocsmáros ízlésével van baj, hanem a sörgyártók üzletpolitikájával. A piac biztosítása érdekében ugyanis olyan, adott esetben kizárólagos jogokat biztosító szerződéseket igyekeztek elfogadtatni a tulajdonosokkal, amelyekkel biztosíthatták a saját termékeik forgalmát.

Ez addig folyt így szabadon, amíg a gyakorlat szemet nem szúrt a Gazdasági Versenyhivatal munkatársainak. Emiatt el is indult egy GVH-vizsgálat 2011-ben, "gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt". A vizsgálat  2015-ben végzéssel zárult le, s az ügy rendezése érdekében a cégek vállalták, hogy meghatározott mértékben visszafogják a GVH által kifogásolt módon leszerződött mennyiséget. Vagyis csökkentik "a lekötöttnek minősített, a másik fél által egyoldalúan fel nem mondható, határozott idejű szerződésekben rögzített, a végzéssel érintett sörértékesítés mennyiségét".

A kötelezettségvállalás alapján a 2014-es évet bázisévnek tekintve 2016-ban legalább 10 százalékkal kellett csökkenteni az így forgalmazott sörmennyiséget, majd 2017-ben a 2016-oshoz képest további, legalább 10 százalékos csökkentést kellett elérni, azzal a megkötéssel, hogy a 2017-es csökkentés a 2014-es lekötött mennyiséghez képest legfeljebb 19 százalékos lesz.

A sörgyárak vállalták, hogy a teljesítésről riportolnak a GVH-nak 2017 és 2018 januárja között. Az ezek alapján indított utóvizsgálatot zárta le most a GVH, de csak a Dreher és a Borsodi esetében. Az erről szóló végzés egyébként üzleti titokra hivatkozással nem tartalmazza azokat az adatokat, amelyekből kiderülne, hogy a cégek mekkora arányban teljesítették kötelezettségvállalásaikat.

A Heineken esetében azonban még nyitott az ügy. Erről a végzésben úgy fogalmaznak, hogy "az utóvizsgálati eljárás a Heineken esetében továbbra is folyamatban marad". Ennek okáról nem ad tájékoztatást a dokumentum. Lapunk megkereste a Heineken magyarországi vállalatát, ahol nem kívánták kommentálni a GVH végzését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.