Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A Dreher és a Borsodi átment a vizsgán, a Heineken ügye azonban még nem zárult le.

Fellélegezhetnek a nagy magyarországi sörgyártók: sikerült meggyőzniük a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy már nem akarnak annyira rátelepedni a kocsmákra, italkimérésekre, kizárólagosságot kicsikarva, mint tették azt jó 10 évvel ezelőtt. A Drehernek és a Borsodinak erről már papírja is van, a Heineken ügye azonban még nem zárult le.

Képünk illusztráció (MTI/Mohai Balázs)
Képünk illusztráció (MTI/Mohai Balázs)

A kocsmakultúrában jártas olvasóinknak bizonyára ismerős a helyzet, amikor a pultos szűkszavú választ ad a választék felől érdeklődő kérdésre. Sok esetben nem a kocsmáros ízlésével van baj, hanem a sörgyártók üzletpolitikájával. A piac biztosítása érdekében ugyanis olyan, adott esetben kizárólagos jogokat biztosító szerződéseket igyekeztek elfogadtatni a tulajdonosokkal, amelyekkel biztosíthatták a saját termékeik forgalmát.

Ez addig folyt így szabadon, amíg a gyakorlat szemet nem szúrt a Gazdasági Versenyhivatal munkatársainak. Emiatt el is indult egy GVH-vizsgálat 2011-ben, "gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt". A vizsgálat  2015-ben végzéssel zárult le, s az ügy rendezése érdekében a cégek vállalták, hogy meghatározott mértékben visszafogják a GVH által kifogásolt módon leszerződött mennyiséget. Vagyis csökkentik "a lekötöttnek minősített, a másik fél által egyoldalúan fel nem mondható, határozott idejű szerződésekben rögzített, a végzéssel érintett sörértékesítés mennyiségét".

A kötelezettségvállalás alapján a 2014-es évet bázisévnek tekintve 2016-ban legalább 10 százalékkal kellett csökkenteni az így forgalmazott sörmennyiséget, majd 2017-ben a 2016-oshoz képest további, legalább 10 százalékos csökkentést kellett elérni, azzal a megkötéssel, hogy a 2017-es csökkentés a 2014-es lekötött mennyiséghez képest legfeljebb 19 százalékos lesz.

A sörgyárak vállalták, hogy a teljesítésről riportolnak a GVH-nak 2017 és 2018 januárja között. Az ezek alapján indított utóvizsgálatot zárta le most a GVH, de csak a Dreher és a Borsodi esetében. Az erről szóló végzés egyébként üzleti titokra hivatkozással nem tartalmazza azokat az adatokat, amelyekből kiderülne, hogy a cégek mekkora arányban teljesítették kötelezettségvállalásaikat.

A Heineken esetében azonban még nyitott az ügy. Erről a végzésben úgy fogalmaznak, hogy "az utóvizsgálati eljárás a Heineken esetében továbbra is folyamatban marad". Ennek okáról nem ad tájékoztatást a dokumentum. Lapunk megkereste a Heineken magyarországi vállalatát, ahol nem kívánták kommentálni a GVH végzését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.