<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Néhány héttel ezelőtt, február végén úgy döntött a fideszes országgyűlési képviselő, Kocsis Máté, hogy megszünteti a kapcsolatát a családi céggel.

Több mint két évtizednyi tulajdonlás után február végén úgy döntött Kocsis Máté, hogy megválik a családi cégében lévő részesedésétől - vettük észre a társaság cégkivonatában.

Az 1994-ben alapított Hobby-Key Kft.-nek eddig négy tulajdonosa volt: Kocsis Máté mellett testvére és a szüleik is egyaránt 25-25 százalékos részesedéssel birtokolták a céget. Egészen 2022. február 23-ig. Ekkor ugyanis Kocsis Máté megvált 25 százalékos részesedésétől, ami miatt még a társasági szerződést is módosítani kellett.

Először törölték belőle azt a részt, mely arról rendelkezik, hogy üzletrész csakis adásvétel útján ruházható át - derül ki a cégbíróságra benyújtott taggyűlési jegyzőkönyvből. A változtatás nem véletlen, hiszen Kocsis Máté nem egy ötödik személynek adta át az üzletrészét, hanem az egyik családtagjának. Ilyen esetben pedig meglehetősen furcsa lett volna, ha az üzletrész pénzért cserél gazdát.

Egy céges érdekeltsége sem maradt. Fotó: MTIEgy céges érdekeltsége sem maradt. Fotó: MTI

A fideszes képviselő 25 százalékos tulajdonrésze azonban nem egyenlő arányban oszlott meg a három tulajdonos között. Helyette a teljes pakkot az édesanyjára ruházta át. Így Kocsis Máté kiszállása után az édesanyja felerészben tulajdonosa a Hobby-Key Kft.-nek, testvére és édesapja pedig változatlanul 25-25 százalékban tulajdonos.

A cég főtevékenységként egyébként fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozik, de mellette foglalkozhat iparcikk jellegű bolti kiskereskedelemmel, lakat- és zárgyártással, raktározással, irodai papíráru gyártásával, utazásszervezéssel is. Tavaly tavasszal pedig egy újabb tevékenységgel bővült a cég repertoárja, áprilistól egyéb épületgépészeti szereléssel is foglalkozhat.

A Hobby-Key Kft. egész stabilan működik az éves beszámolói alapján. A korábbi évekre jellemző 80 millió forint körüli árbevétel 2019-ben nőtt nagyot, 136 millióra, amit a rá következő évben, 2020-ban is sikerült tartani, közel 122 millió folyt be a kasszába.

Az elérhető két legutóbbi beszámoló alapján 2019-ben 35,5 milliós nyereség után 2020-ban 11,6 milliót könyvelhettek el. Jól látszik tehát, hogy 2019 kimagasló éve volt a cégnek, amiből közvetlenül részesültek a tulajdonosok is. Az akkori taggyűlési jegyzőkönyv szerint ugyanis 51 millió forint osztalékot vettek ki - vagyis fejenként 12,75 milliót kaptak a tulajdonosok, köztük a fideszes képviselő is. 2020-ban a 11,6 milliós profitból 10 milliós osztalékot véglegesítettek.

Kocsis Máténak a cégből való kiszállás után az Opten adatai szerint nem maradt gazdasági érdekeltsége.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.