<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy erőkkel kezdi a Lánchíd felújítását a közbeszerzést elnyert A-Híd Zrt. A vállalat az elmúlt években folyamatosan önállóan, vagy valamelyik kormányközeli generálkivitelező alvállalkozójaként jutott állami megrendelésekhez.

A ma teljesen lezárt Lánchíd felújításának előkészületeit idén márciusban kezdte a közbeszerzés nyertese, az A-Híd Zrt. A cég még februárban írta alá a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó megrendelővel, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) a kivitelezési szerződést nettó 18,8 milliárd forintos vállalási árral. Összehasonlításul: a Margit-hídat 2009 és 2011 december között újították fel, akkor nettó 26 milliárd forintnál állt meg a számláló, menetközben kétszer is emelkedett a végső összeg. Akkor a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat 6 milliárd forintos uniós támogatást is kapott, most ilyen nem áll rendelkezésre, viszont a kormány 6 milliárd forintot ígért.

Másfél évig tarthat a felújítás (fotó: MTI)
Másfél évig tarthat a felújítás (fotó: MTI)

A generálkivitelező 2023. augusztus 3-ára ígéri a munkák befejezését, bár a pesti oldalon kihelyezett kék tájékoztató táblán csak ez áll: "2023. ősz". A műszaki átadás néhány hétig még eltarthat, így ha valóban az év augusztus elején leteszik a lapátot, akkor Budapest 150. születésnapján, azaz 2023. november 17-én átvághatják a nemzeti színű szalagot. Az autósok viszont már 2022 decemberében használhatják az átkelőt. 

Az A-Híd az alábbi munkákat vállalta:

 • láncok és a teljes acélszerkezet korrózióvédelme
 • vasbeton útpálya és járdapálya bontása, majd új acél pálya- és járdatáblák legyártása és beépítése
 • öntvénysaruk felújítása, hengerszekér-saruk cseréje
 • lánckamra és lánccsatorna felújítása: víztelenítése és szigetelése
 • mederpillérek tető és koronasaruterem felújítása, sarufészek takarítása, injektálása
 • mederpillér, hídfő, támfal, mellvédek, zászlótartó bástyák felújítása
 • oroszlánok, címerek restaurálása
 • hídkandeláberek cseréje
 • parti és pilon kandeláberek, járdakonzolok, rozetták és hídkorlát felújítása
 • pesti fejhajtó korlát felújítása/cseréje
 • bronz címerek és táblák restaurálása
 • új járdaelválasztó korlát építése
 • gyalogos aluljárók átépítése/szélesítése
 • hídfő üzemi helyiségek felújítása/szigetelése, melynek keretében a budai hídfő északi helyiségcsoportban nyilvános illemhely létesül
 • közvilágítás teljes átépítése energiatakarékos LED lámpatestekkel
 • díszvilágítás kialakítása programozható, változtatható színű energiatakarékos LED lámpatestekkel, valamint díszvilágítást kapnak a zászlótartó bástyák is
 • kapcsolódó közműkiváltások és útépítés

A fenti felsorolásból hiányzik egy tekintélyes darab, az Alagút. Annak korszerűsítését további 9,5-11 milliárd forintért vállalták volna még az előző fővárosi vezetés idején a jelentkező cégek, de végül Budapest új vezetői - részben a kormány kivéreztetési törekvéseire hivatkozva - elnapolták ezt a munkát, így arra biztosan 2023 után kerül sor. Ha javul is Budapest költségvetési helyzete és az Alagút felújítását elkezdik ebben a ciklusban, akkor sem valószínű, hogy azt 2024 őszéig be is fejezik.

Az A-Híd Zrt. jelentős referenciákkal bíró, a közbeszerzéseken az elmúlt évtizedben kifejezetten jól szereplő cég és most is több közmegrendelésen dolgozik. Egyebek mellett a tokaji híd felújítását végzi (amelyért nettó 1,1 milliárd forintot számlázhat), de a Szilas-patak menti főgyűjtőcsatorna építését is rá bízták, s Beremend csatornahálózatának korszerüsítése is hozzájuk tartozik, ott nettó 1,77 milliárd forint a vállalási ár.

Évek óta jó "munkakapcsolatot" épített ki több NER-es építőipari céggel, így például az M80-as autóút építésénél alvállalkozója lehetett a Mészáros és Mészáros Kft-nek és a Duna Aszfalt Zrt.-nek. Ezen kívül a napokban kezdett hozzá Budapesten a VIII. kerületi Festetics utcában egy 88 szobás hotel kivitelezésének. Érdekkörének egyik tagja, a Hídépítő Zrt. révén hozzá köthető a Rákóczi híd pesti lábánál épülő Nemzeti Atlétikai Stadionhoz vezető új gyalogoshíd is, a stadiont Mészáros Lőrinc két cége, a ZÁÉV és a kormánynak szintén ritkán ellentmondó Magyar Építők Zrt. építi. 

A Lánchíd felújítási költségét bizonyosan befolyásolja, hogy folyamatosan drágulnak az alapanyagok. Természetesen egy ilyen volumenű munkáról szóló szerződésben kitértek a várható költségnövekedésre, de lehetnek előre nem látható gondok, például az ellátási lánc akadozása a külföldről beszerzett alapanyagoknál. Az építőipari szakszövetségek az elmúlt hetekben többször is arról számoltak be a tagvállalatok tapasztalatai alapján, hogy egyes termékekből átmeneti anyaghiány lépett fel. Ugyanakkor tudható, hogy a közbeszerzéseken taroló generálkivitelezők - erőfölényükkel élve - igyekeznek jó előre lekötni a legfontosabb alapanyagok szállítását, vagyis például a sok kisebb építőipari vállalkozásnak elérhetetlen vagy megfizethetetlenül magas árú vas- vagy acéltermék esetében nem lesz ellátási gondjuk. Ugyanez elmondható a segédanyagokra is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által 400 cég körében végzett felmérés szerint 2020 vége és 2021 májusa között országosan és a fővárosban is az építőanyagok közül három kategóriában tapasztalták a legnagyobb mértékű áremelkedést: a faanyagok 72, illetve 93, a hőszigetelő anyagok 47, illetve 55, az elektromos kábelek, vezetékek pedig 42, illetve 35 százalékkal drágultak. Az utóbbi három kategóriában szereplő termékek gyártásához szükséges alapanyagok árai is kiugróan emelkedtek.