3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakáshitel elengedhetetlen feltétele az önerő. Ennek mértékét törvény szabályozza, viszont a bankoknak lehetőségük van ennél kisebb összegű önerő meghatározására. Az új szabályok szerint bizonyos esetekben 20 százalék helyett 10 százalék is lehet ennek mértéke, azonban nem mindenkinek.

Na, de jó-e ez az igénylőnek, és milyen feltételeket kell teljesítenünk, ha 10 százalékos önerőt szeretnénk igényelni. Az akolcson.hu online platformján a lakásvásárlás kapcsán számos pénzügyi hírt, információt olvashatunk, melynek köszönhetően könnyebben tudunk helyes döntést hozni.

A 10 százalékos önerő feltételei lakáshitel-igénylés esetén

Az új szabályok alapján a korábbi 20 százalék helyett bőven elegendő a 10 százalék is. Ennek viszont az az egyik feltétele, hogy az igényléskor a hiteligénylő még ne töltse be a 41. életévét. Ez vonatkozik az adóstársra is. Ezenkívül az igénylőnek és az adóstársnak sem lehet a lakóingatlanban 50 százalékos tulajdonrésze.

Érdemes tudni, hogy a CSOK Plusz hitel esetében is lehetséges a 10 százalékos önerő igénylése, azonban ekkor is teljesülniük kell a fentebb említett feltételeknek.

A 10 százalékos önerő előnyei a 20 százalékossal szemben

Az önerő az az összeg, melyet a lakás vételárához a vásárló saját forrásból biztosít. Ennek mértéke a lakáshitel igénylésére, valamint annak feltételeire is komoly hatással van. Például egyszerűbbé válik a lakásvásárlás folyamata, hiszen az igényléshez kevesebb pénz is elegendő. Emellett a kezdeti költségek is alacsonyabbak, mivel kevesebb saját forrást kell előteremteni.

Azt viszont ki kell emelnünk, hogy minden pénzügyi döntés hátterében egyedi körülmények húzódnak meg, vagyis ami az egyik esetben megfelelő megoldás, az a másikban nem.

Az előnyök mellett hátrányokkal is kell számolnunk

A kisebb önerő előnyösen hangozhat, azonban a pozítivumok mellett néhány negatív tényezővel is számolnunk kell. Ilyen például a magasabb havi törlesztőrészlet, mivel az alacsony önerő azt eredményezi, hogy a kölcsön összege nagyobb lesz és ezáltal a kamatköltség is.

Emellett azzal is számolnunk kell, hogy több vásárló is él az alacsonyabb önerő nyújtotta lehetőséggel, vagyis nő a bank kockázata. Ekkor a pénzintézet könnyen alkalmazhat szigorúbb feltételeket az ilyen jellegű kölcsönök esetében.

Ha jó döntést szeretnénk hozni, akkor az előnyöket és hátrányokat egyaránt mérlegelnünk kell. Nem szabad elfelejteni, hogy a saját forrásból származó nagyobb befektetés stabilabb pénzügyi helyzetet feltételez, amelyet a bank is értékel. Az alapos, megfontolt elhatározás érdekében nemcsak a pénzügyi szituációt kell figyelembe venni, hanem a lakáspiaci helyzetet is. Emellett szükség esetén egy szakemberrel sem árt konzultálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!