2019. július 18. 12:54

Gulyás Gergely kormányinfós nyilatkozatából ezt lehet kiolvasni.

Kivételesen sokatmondó volt Gulyás Gergely szűkszavú válasza lapunk kérdésére a mai Kormányinfón, amikor a paksi hitelszerződéssel kapcsolatban érdeklődtünk az elmúlt hetek fejleményeiről. A miniszter azt mondta, nem tud jelentős fejleményről beszámolni abban az értelemben, hogy a hitelszerződés módosítására az Európai Unió notifikációs eljárása fényében kerülhet sor.

Többet nem mondott, így rákérdeztünk, hogy ez azt jelenti-e, hogy a magyar és orosz fél viszonylatában ezek szerint megszületett a megállapodás (és már csak az uniós jóváhagyásra kell várni)?
Gulyás Gergely ugyanazt mondta erre, mint előbb, ezért még egyszer feltettük a kérdést, hogy akkor megszületett-e a megállapodás a két állam között? A miniszter nem esett ki a szerepéből, és harmadjára is elmondta ugyanazt a választ, immár széles mosoly kíséretében.

A szűkszavúság ezúttal beszédes lehet, mivel a miniszter bizonyára cáfolta volna az államközi megállapodást, ha arra még nem került volna sor. Ehelyett egy következő eljárásra utalt, vagyis az EU notifikációjára, amelytől függ a megállapodás megszületése. Csakhogy az egyikből következik a másik, és ahogy az eredeti paksi beruházási dokumentumok esetében is szükség volt a brüsszeli egyeztetésekre, jóváhagyásokra, úgy a módosításoknál is szükség van erre, főleg, ha érdemben változnak a beruházás paraméterei, úgymint az építkezés kezdete és vége.

Márpedig a hitelszerződés módosítására is azért van szükség, mert a beruházás a tervezettnél lassabban halad, ezért veszélybe került a két új atomerőművi blokk 2025-ös átadási határideje.

A szerződés újratárgyalásáról már tavasszal szállingóztak hírek, lapunk is írt erről. Mostanra a jelek szerint eljutottak a felek a megállapodásig. Tavaszi információink szerint az új feltételek nem érintik a 10 milliárd eurós hitelösszeget, a kamatozást sem, csak a futamidőt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.