TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Gulyás Gergely kormányinfós nyilatkozatából ezt lehet kiolvasni.

Kivételesen sokatmondó volt Gulyás Gergely szűkszavú válasza lapunk kérdésére a mai Kormányinfón, amikor a paksi hitelszerződéssel kapcsolatban érdeklődtünk az elmúlt hetek fejleményeiről. A miniszter azt mondta, nem tud jelentős fejleményről beszámolni abban az értelemben, hogy a hitelszerződés módosítására az Európai Unió notifikációs eljárása fényében kerülhet sor.

Többet nem mondott, így rákérdeztünk, hogy ez azt jelenti-e, hogy a magyar és orosz fél viszonylatában ezek szerint megszületett a megállapodás (és már csak az uniós jóváhagyásra kell várni)?
Gulyás Gergely ugyanazt mondta erre, mint előbb, ezért még egyszer feltettük a kérdést, hogy akkor megszületett-e a megállapodás a két állam között? A miniszter nem esett ki a szerepéből, és harmadjára is elmondta ugyanazt a választ, immár széles mosoly kíséretében.

A szűkszavúság ezúttal beszédes lehet, mivel a miniszter bizonyára cáfolta volna az államközi megállapodást, ha arra még nem került volna sor. Ehelyett egy következő eljárásra utalt, vagyis az EU notifikációjára, amelytől függ a megállapodás megszületése. Csakhogy az egyikből következik a másik, és ahogy az eredeti paksi beruházási dokumentumok esetében is szükség volt a brüsszeli egyeztetésekre, jóváhagyásokra, úgy a módosításoknál is szükség van erre, főleg, ha érdemben változnak a beruházás paraméterei, úgymint az építkezés kezdete és vége.

Márpedig a hitelszerződés módosítására is azért van szükség, mert a beruházás a tervezettnél lassabban halad, ezért veszélybe került a két új atomerőművi blokk 2025-ös átadási határideje.

A szerződés újratárgyalásáról már tavasszal szállingóztak hírek, lapunk is írt erről. Mostanra a jelek szerint eljutottak a felek a megállapodásig. Tavaszi információink szerint az új feltételek nem érintik a 10 milliárd eurós hitelösszeget, a kamatozást sem, csak a futamidőt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.