3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó az elemzői várakozásoknál magasabb nyereséggel zárta az első negyedévet.

A vállalat arról számolt be kedden, hogy a március végével záródott első negyedévben 1,23 dolláros egyszeri tételek nélküli részvényenkénti nyereséget ért el, meghaladva a 0,98 dolláros elemzői várakozásokat.

A COVID-19 elleni Comirnaty oltóanyagból származó 3,06 milliárd dollár első negyedéves bevétel meghaladta az elemzők által várt 2,37 milliárd dollárt, a COVID-19 kezelésére szolgáló Paxlovid eladásai 4,07 milliárd dollárt tettek ki, szintén felülmúlva a 3,13 milliárd dolláros piaci becslést. A cég koronavírus elleni oltóanyagának eladásai 77 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A Covidnak köszönhetően a bevételük is nagyobb. Fotó: MTI
A Covidnak köszönhetően a bevételük is nagyobb. Fotó: MTI

A Pfizer első negyedéves teljes árbevétele éves összehasonlításban 29 százalékkal, 18,28 milliárd dollárra csökkent, az elemzők azonban nagyobb zuhanásra, 16,59 milliárd dolláros bevételre számítottak.

A cég azt is közölte, hogy várakozásai szerint a második negyedévben a COVID-19-hez kapcsolódó termékek jelentősen kisebb mértékben járulnak hozzá az eladásokhoz. A COVID-19-hez kapcsolódó termékeladások nélkül számítva az első negyedéves bevétel 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a növekedést a közelmúltban felvásárolt cégek termékei segítették elő.

A Pfizer tavaly 5,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Global Blood Therapeutics Inc. vállalatot és 11,6 milliárd dollárért a Biohaven Pharmaceutical Holdings Co. vállalat kisebbségi részesedését. A Pfizer adózott eredménye 5,54 milliárd dollár volt az első negyedévben az előző év azonos időszakában elért 7,86 milliárd dollár után.

A vállalat részvénye a nyitás előtti kereskedésben délután 14.15 körül 0,92 százalékos pluszban állt a New York-i tőzsdén. Az elmúlt egy évben azonban csaknem 19 százalékkal csökkent a vállalat részvényének értéke.

A Pfizer márciusi közlése szerint 43 milliárd dollárért felvásárolja az ágazati Seagent. A felvásárlás lehetővé teszi a Pfizer számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát. A rák kezelésére alkalmas szerek fejlesztése a Pfizer egyik fő tevékenysége, a jelenleg 24 jóváhagyott termékből álló gyógyszerportfólió magában foglalja az Ibrance mellrák kezelésére szolgáló készítményét, amely közel 1,3 milliárd dolláros árbevételt hozott tavaly.

A Pfizer arra számít, hogy a koronavírus elleni Comirnaty vakcina eladásaiból származó bevétel 2023-ban 64 százalékkal csökken. A Pfizer emellett a COVID-19 orális vírusellenes készítményéből, a Paxlovidból származó bevételének 58 százalékos csökkenésére számít január végén közölt és kedden megerősített idei várakozásai szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!