TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. augusztus 23. 12:15
mfor.hu

A legismertebb női teniszező 18,1 millió dollárt keresett meg 2017 és 2018 júniusa között. Ez lehetett volna több is, hiszen az idő java részét szülési szabadságon töltötte, de ahhoz is még 5 milliót kellett volna összeszednie, hogy a nemektől független lista 100. helyére odaérjen. Melyen így nem is szerepel egyetlen nő sem.

Kijött a Forbes legjobban fizetett női sportolók listája, melyen 2016 és 2017 után ismét Serena Williams került az első helyre. A teniszcsillag összesen 18,1 millió dollárt kaszált 2017 és 2018 júniusa között, melyből azonban csak 62 ezer dollárért izzadt meg a pályán, a többi mind a szponzoroktól folyt be. Hogy arányaiban ennyire kevés győzelmi pénzt keresett, az annak köszönhető, hogy még tavaly januárban bejelentette: terhes, majd 14 hónapos szülési szabadságra vonult. Idén márciusban, mindössze fél évvel a szülés után már le is játszotta a visszatérő meccsét, júliusban pedig közel emberfeletti teljesítményt nyújtva egyesben a második helyezésig verekedte magát a wimbledoni teniszbajnokságon - de az itt keresett összeg már nem is számított bele a Forbes júniussal lezárult összesítésbe.

Serena Williams Serena Williams

A női top 10-et egyébként a hagyományoknak megfelelően a tenisz uralja. A második Caroline Wozniacki összesen 13 millió dollárt keresett egy év alatt, de ebből 7 milliót a pályán és csak hatot a szponzorpénzekkel, ami Williams reklámszerződéseinek és befektetéseinek a súlyát jelzi. Őt követi Sloane Stephens 11,2 millióval (5,7 millió dollár díj- és 5,5 millió dollár szponzorpénz), Garbine Muguruza 11 millióval (5,5 - 5,5), a korábbi "keresőbajnok" Maria Sharapova 10,5-tel (1 - 9,5), Serena nővére, Venus Williams 10,2-vel (4,2 - 6), aztán ugrunk egyet, és jön a nyolcadik Simona Halep 7,7 millióval (6,2 - 1,5), majd még egy ugrás után jön a 10. Angelique Kerber 7 millióval (3 - 4). A két kakukktojás P.V. Sindhu és Danica Patrick. Előbbi tollaslabdázó, és a lista hetedik helyére ért be 8,5 millió dolláros összkeresettel (500 ezer - 8 millió), utóbbi pedig visszavonult autóversenyző, 7,5 millióval (3 - 4,5).

A legjobban fizetett sportolók nemektől független top 100-as listáját még júniusban hozta nyilvánosságra a Forbes - arra pedig még Serena Williams se fért fel. Ugyan sikerülhetett volna neki, ha nem vállal gyereket, végigteniszezi a júniustól-júniusig tartó évadot, és megkeres még legalább 5 millió dollárt, ám idén már így is ő lett volna az egyetlen nő az összesített listán. A Forbes 1990 óta írja össze a legjobban kereső sportolókat - kezdetben még csak a top 30-at gyűjtötték össze -, de a korai években nők csak elvétve kerültek be a legjobban fizetettek közé. Akkor is csak teniszezők, és közülük is csak az abszolút sztárok: Steffi Graf a 13. legjobban kereső volt 1990-ben, ugyanebben az évben Gabriela Sabatini a 21.. A rá következő év már viszonylag sikeresnek mondható a nők szempontjából, akkor csatlakozott hozzájuk a top 30-ban Szeles Mónika és Jennifer Capriati is. A 2010-ben top 50-é, két évvel később pedig már top 100-zá hizlalt nemektől független listára aztán két-három női atléta mindig befért, egészen az idei évadig.

Így festettek a női helyezések az elmúlt közel egy évtizedben:

  • 2017: Serena Williams (51.)
  • 2016: Williams (40.), Maria Sharapova (88.)
  • 2015: Sharapova (26.), Williams (40.)
  • 2014: Sharapova (34.), Li Na (41.), Williams (45.)
  • 2013: Sharapova (22.), Williams (55.), Li (85.)
  • 2012: Sharapova (26.), Williams (68.), Li (81.)
  • 2011: Sharapova (29. az 50-ből)
  • 2010: Sharapova (25. az 50-ből)

Idén Williams tehát a gyerekvállalás miatt maradt ki a top 100-ból, a korábban zsinórban 11 évig a legjobban kereső női atléta Sarapova doppinghasználat miatti eltiltásának következményeit nyögi, Li Na pedig még 2014-ben visszavonult.

A Forbes egy további cikke ad magyarázatot arra, hogy miért ennyire alulfizetettek a női atléták a férfiakhoz képest. Mint írják, az amerikai nők átlagban az amerikai férfiak fizetésének 80 százalékát viszik csak haza, ám a fizetési egyenlőtlenség a sportban ennél sokkal durvább. Nem volt mindig ennyire látványos a helyzet, azért pedig, hogy így szétszakadt a nemek mezőnye, a csapatsportok felfutása és a tévécsatornák egyenlőtlen bánásmódja okolhatók.

A kilencvenes években még az egyéni sportolók tették ki a Forbes-lista zömét. Az 1990-es első rangsorban még csak 11 csapatsportoló atléta került fel, '91-ben pedig 9. Ezzel szemben idén már csapatsportolók tették ki a lista 82 százalékát. Az elmúlt 25 évben ugyanis óriási robbanás következett be a csapatsportot űzők fizetésében, ami annak köszönhető, hogy a tévécsatornák dollármilliárdokat költöttek az egyes csapatsport-események közvetítési jogaiért. Az NBA legmagasabb fizetése például Patrick Ewingé volt 1990-ben 3,75 millió dollárral. Stephen Curry idén 34,7 milliót keresett. Baseballban 28 éve Robin Yount kereste a legtöbbet 3,2 millió dollárral - idén már 38-an keresnek legalább 20 milliót a sportág első ligájában az USA-ban.

Ez a fizetésrobbanás azonban csak a férfi csapatsportokra igaz. A női csapatsportok bevétele messze elmarad attól, hogy hasonló álomgázsikat  lehetővé tegyen: a WNBA éves tévészerződése az ESPN sportcsatornával 25 millió dollárt ér, ami össze se hasonlítható az NBA 2,5 milliárd dolláros üzletével - itt a meccseket nem is sporttévé, hanem országos csatorna adja. A százszoros különbség pedig nagyjából áll a női és férfi játékosok átlagbérét tekintve is. A tévémegjelenés szűkössége pedig azt eredményezi, hogy a szponzorok messze nem kínálnak olyan zsíros szerződéseket a női csapatoknak és sportolóknak, mint férfi kollégáiknak. Így marad a bér és a "jutalompénz" is alacsony szinten a nőknél.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.