2019. július 12. 17:35

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága június 26-ai hatállyal törölte a cégjegyzékből a 2016 januárjától végelszámolás alatt állt társaságot – tette közzé a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

A cég ING Pénzügyi Lízing Magyarország Zrt. néven jött létre 2005 októberében, a holland pénzügyi csoport százszázalékos leányvállalataként. Azzal a céllal, hogy „a meglévő erőforrások optimális kihasználásával és a szintentartáshoz szükséges fejlesztésével a gazdálkodás hosszú távon jövedelmezően, a piaci igényekhez igazodóan működjön” – olvasható a cég hivatalos beszámolóiban. 

A válságig még futott a szekér A válságig még futott a szekér

A felügyelettől kapott engedély alapján gépjármű-, eszköz- és ingatlanlízing-tevékenységét 2006 februárjában kezdte meg. Alig egy évvel később, 2007-ben pedig jelentősen megerősödött, midőn a Citi az ING Lease-nek értékesítette az itteni, mintegy 36 milliárd forintos eszközállományú lízing üzletágát. Ennek az akvizíciónak köszönhetően az ING magyarországi lízingcsoportjának a portfoliója ugyanis 50 milliárdosra hízott, ami 8 százalékos részesedést jelentett a gépek/berendezések lízing finanszírozásában, s top 10-es helyezést a magyar lízingpiacon.

Olyan jól ment a cégnek, hogy tevékenységét 2008 októberében kibővítette a kölcsönnyújtással – azaz alig egy hónappal azt követően, hogy kitört a pénzügyi válság. Amely aztán e céget is megtépázta. Saját tőkéje a sorozatos veszteségek miatt egyre csak apadt. 

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 2015 harmadik negyedévében küldött jelentés összeállítása során pedig kiderült, hogy a saját tőkéje nem felel meg a törvényi előírásoknak. Emiatt az ING 2015 november végén pótbefizetésről döntött. Ehhez forrást az akkor már végelszámolás alatt lévő ING Bérlet (Magyarország) Zrt. megmaradt vagyona teremtett, amit a holland tulajdonos engedményezett a lízingcégek számára. Ennek révén tudta rendezni a társaság a 2014 végén – zömmel hitelintézetek felé – fennálló közel 1,1 milliárd forintos kötelezettségét, így azokból már csak mintegy 1,5 milliónyi maradt.

A pótbefizetéssel párhuzamosan azonban a cég – a tulajdonos ING szándékának megfelelően – kérvényezte az MNB-nél a tevékenységi engedélyének visszavonását, amely 2015 végével meg is történt. Ekkor már a társaság nem viselte az ING nevet, mivel 2015 júliusában átkeresztelték Blue Pénzügyi Lízing Magyarország Zrt.-re. Így már ezen a néven indult meg 2016 januárjában a végelszámolása, amelynek végeztével június végén a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága törölte a cégjegyzékből.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.