<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága június 26-ai hatállyal törölte a cégjegyzékből a 2016 januárjától végelszámolás alatt állt társaságot – tette közzé a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

A cég ING Pénzügyi Lízing Magyarország Zrt. néven jött létre 2005 októberében, a holland pénzügyi csoport százszázalékos leányvállalataként. Azzal a céllal, hogy „a meglévő erőforrások optimális kihasználásával és a szintentartáshoz szükséges fejlesztésével a gazdálkodás hosszú távon jövedelmezően, a piaci igényekhez igazodóan működjön” – olvasható a cég hivatalos beszámolóiban. 

A válságig még futott a szekérA válságig még futott a szekér

A felügyelettől kapott engedély alapján gépjármű-, eszköz- és ingatlanlízing-tevékenységét 2006 februárjában kezdte meg. Alig egy évvel később, 2007-ben pedig jelentősen megerősödött, midőn a Citi az ING Lease-nek értékesítette az itteni, mintegy 36 milliárd forintos eszközállományú lízing üzletágát. Ennek az akvizíciónak köszönhetően az ING magyarországi lízingcsoportjának a portfoliója ugyanis 50 milliárdosra hízott, ami 8 százalékos részesedést jelentett a gépek/berendezések lízing finanszírozásában, s top 10-es helyezést a magyar lízingpiacon.

Olyan jól ment a cégnek, hogy tevékenységét 2008 októberében kibővítette a kölcsönnyújtással – azaz alig egy hónappal azt követően, hogy kitört a pénzügyi válság. Amely aztán e céget is megtépázta. Saját tőkéje a sorozatos veszteségek miatt egyre csak apadt. 

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 2015 harmadik negyedévében küldött jelentés összeállítása során pedig kiderült, hogy a saját tőkéje nem felel meg a törvényi előírásoknak. Emiatt az ING 2015 november végén pótbefizetésről döntött. Ehhez forrást az akkor már végelszámolás alatt lévő ING Bérlet (Magyarország) Zrt. megmaradt vagyona teremtett, amit a holland tulajdonos engedményezett a lízingcégek számára. Ennek révén tudta rendezni a társaság a 2014 végén – zömmel hitelintézetek felé – fennálló közel 1,1 milliárd forintos kötelezettségét, így azokból már csak mintegy 1,5 milliónyi maradt.

A pótbefizetéssel párhuzamosan azonban a cég – a tulajdonos ING szándékának megfelelően – kérvényezte az MNB-nél a tevékenységi engedélyének visszavonását, amely 2015 végével meg is történt. Ekkor már a társaság nem viselte az ING nevet, mivel 2015 júliusában átkeresztelték Blue Pénzügyi Lízing Magyarország Zrt.-re. Így már ezen a néven indult meg 2016 januárjában a végelszámolása, amelynek végeztével június végén a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága törölte a cégjegyzékből.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.