4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mindössze öt évet működött a cég, ezen idő alatt csupán egyetlen évben sikerült nyereséget termelnie a vállalkozásnak.

A miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid neve szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tűnt fel a hazai sajtó hírfolyamában, amikor is ügyvezetővé lépett elő a családi bányászati cégben, a Dolomit Kft.-ben. A vállalkozói világ és az operatív részvétel egy cég életében azonban eddig sem volt ismeretlen a számára, hiszen több társaságban is tulajdonosként és/vagy ügyvezetőként vállalt szerepet. Igaz, 2020 novemberében - mint arról elsőként beszámoltunk - nem túl jó érzékkel sikerült a Vörös Kavics Bányászati Kft.-ben lévő tulajdonrészétől megválnia. Most pedig egy, az éves beszámolókban szereplő adatok alapján a zenitjén már túllévő érdekeltségét szüntetik meg.

Úgy döntöttek ugyanis a tulajdonosok 2022. december 30-án, hogy végelszámolással megszüntetik a nádasdladányi Rodávi Kft.-t. Az eljárás néhány nappal később, 2023. január elsején már meg is indult.

A 2017 novemberében alapított cégben Orbán Dávid kisebbségi, 10 százalékos tulajdonosként van jelen, a többségi részesedés Katona Róberté, akinek az Opten adatbázisa szerint ez az egyetlen gazdasági érdekeltsége.

A cég egyébként lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozott, gazdálkodása alapján pedig sokkal inkább a kisebb és kevésbé eredményes társaságok közé sorolható. Még az első, teljes üzleti évében, 2018-ban sem sikerült árbevételre szert tennie, a felmerülő költségek miatt pedig 3,8 milliós veszteséggel zárta azt az évet. 2019 aztán meghozta a nagy fellendülést, hiszen a 23,3 millió forintos árbevételből 16,4 milliós tiszta profitot sikerült elkönyvelniük. Ennek nagy részét azonban benthagyták a cégben, csupán 1,6 millió forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok a taggyűlési határozat értelmében.

Nem kell aggódnia az unokaöccse miatt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Nem kell aggódnia az unokaöccse miatt. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A 2020-as és 2021-es eredmények azonban már távolról nézve sem árulkodnak ilyen sikerekről. Ugyan 7,5 millió, illetve 7,9 millió forint árbevétel befolyt a cég kasszájába, a végén veszteségről árulkodott a beszámoló. 2020-ban 564 ezer, 2021-ben pedig 595 ezer forintos lett a mínusz.

Osztalékot egyébként 2019 óta nem fizettek ki a tulajdonosok, most azonban, a végelszámolási eljárás során az eredménytartalék (az előző évek gazdálkodásainak eredményeit halmozó) soron lévő több mint 10 millió forint jó eséllyel a két tulajdonoshoz fog kerülni, lévén a cégnek mindössze 342 ezer forintnyi adóssága volt 2021 végén. (Amennyiben a tulajdoni hányad alapján osztják meg az összeget, akkor Orbán Viktor unokaöccsének ebből több mint 1 millió forint juthat.)

A miniszterelnök unokaöccse azonban nem marad gazdasági érdekeltség nélkül a családi cégen túlmenően sem. Jelenleg is kisebbségi, 30 százalékos tulajdonosa a győri Murobán Kft.-nek, melyben Mürkl Máté az üzlettársa. A 3 millió forintos törzstőkével rendelkező cég fő tevékenységi köre kavics-, homok- és agyagbányászat és láthatóan felívelő szakaszban van az a bizonyos szekér. Ezt a céget is 2017-ben hozták létre, az első teljes üzleti évben, 2018-ben 20,7 milliós árbevételből 4,7 milliós profitot hoztak össze, ami után két gyengébb, ám nem veszteséges év következett. 2019-ben és 2020-ban 1,6 milliós, illetve 1,97 milliós nyereséget termelt a társaság. 2021-ben aztán nagy lendületet vett a cég, hiszen történetének legjobb eredményeit produkálta. 46,8 milliós árbevételből 8,7 millió forint tiszta profitot hoztak össze. A taggyűlési jegyzőkönyv alapján osztalékról nem határoztak. Említésre méltó még, hogy az árbevétel megugrása mellett a cég tartozása is jócskán megnőtt, hiszen a kötelezettségek soron már 66,1 millió forint szerepel az előző évi 530 ezer forint után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!