<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A több mint hároméves cégnek gyakran volt problémája az adóhivatallal. Mielőtt megvált volna a cégtől Szendrei Dániel, gyakorlatilag nem sokon múlt, hogy személy szerint is kellemetlen szituációba sodródjon a teniszedző.

Rogán-Gaál Cecília két évvel ezelőtt ment újra férjhez, Szendrei Dániel teniszedzőhöz, aki látszólag a sport mellett az üzleti életben is megvetette a lábát,  újdonsült feleségéhez hasonlóan. Ám, míg utóbbi cégei meglehetősen stabil alapokon állnak, addig Szendrei cégügyei nem problémamentesek. Olyannyira nem, hogy egy hajszál választotta el attól a teniszedzőt, hogy a NAV egy nemkívánatos jelzést tegyen a neve mellé és "szankciót" léptessen életbe vele szemben.

Bár Szendrei Dánielnek összesen hat gazdasági társasággal van szoros kapcsolata, ebből csupán háromban vesz részt tulajdonosként, a többinek az operatív irányításáért felel, ügyvezetőként. Utóbbi társaságok egyébként Rogán-Gaál Cecília üzlettársa, Sarka Kata férjének, Bessenyei Istvánnak a tulajdonában vannak. Érdekes egybeesés egyébként, hogy mindhárom cégben (a Budapesti Tenisz Centrum Kft.-ben, az Excellent Game Kft.-ben, valamint a Tenisz Projekt Kft.-ben) ugyanazon a napon, 2020. május 29-én lett ügyvezető.

Sok szálon fonódnak össze az üzleti ügyek. Fotó: MTI/Balogh ZoltánSok szálon fonódnak össze az üzleti ügyek. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A teniszedző saját céges érdekeltségi köre egy hónappal ezelőtt háromról kettőre fogyatkozott, miután kiszállt az idén hároméves cégéből, mely leginkább alvócégként funkcionált. A BIDA Tanácsadó Kft.-t 2019 áprilisában alapította Szendrei veresegyházi székhellyel. Főtevékenységként szerencsejáték, fogadást jegyeztek be a cégkivonatba, de mellette egyéb távközléssel és egyéb fogadással is foglalkozhatott.

A beszámolók alapján azonban érdemi tevékenységet nem végzett a cég, hiszen alapítása óta sem bevétele, sem kiadása nem volt.

Ellenben a NAV "figyelmét felkeltette" a társaság, hiszen az Opten adatai szerint 2020 augusztusa óta szinte folyamatosan "áfa-bevallást be nem nyújtó adózóként" tartotta számon a hivatal a céget. Majd a 2011. novembere és 2022. májusa közötti időszakra törölték is a BIDA adószámát.

Május végén azonban valami megváltozott: Szendrei Dániel fél lábbal már kilépett a cégből, ugyanis annak 50,1 százalékát eladta Mészáros Dánielnek.

A problémák egyébként annyira felhalmozódhattak a cég környékén, hogy idén március végén a NAV kényszertörlési eljárást indított a társaság ellen. Ez egy hónappal a tulajdonosi kör átalakulása után zárult le, így gyakorlatilag megmenekült a cég és Szendrei Dániel is "megúszta". Ha ugyanis egy társaságot a NAV kényszertörlési eljárással megszüntet, akkor a tulajdonosokat meghatározott időre eltiltja a hatóság a cégjegyzéstől - magyarán, nem lehet ügyvezetője pár évig egyetlen más cégnek sem.

Bár a problémák kezdtek megoldódni, bő két hónappal később úgy gondolta a két tulajdonos, Mészáros és Szendrei, hogy megválnak a BIDA-tól. Augusztus 3-án tulajdonrészeiket eladták az oroszlányi Sárosdi Károlynak, akinek ezen kívül még egy cége van, a budapesti székhelyű Budapesti Cleaning Kft. Az új tulajdonossal új székhelyre is költözött a BIDA, mégpedig Budapestre, a Váci utcába.

Maradt saját cége, de egyik sem tűnik aktívnak

Miután megvált a BIDA-tól, két cége maradt Szendrei Dánielnek. A régebbi, a 2014-ben alapított Szenda Team Kft., mely a cégkivonat szerint a BIDA-hoz hasonlóan szerencsejátékkal, fogadással foglalkozik főtevékenységként, mellette az egyéb távközlést és egyéb fogadást vette fel tevékenységi körként. A 3 millió forintos törzstőkével rendelkező cég ellen 2018 óta végrehajtási eljárás van folyamatban a cégkivonat szerint, melyet a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Hátralékkezelési Osztálya indított el. Az elmúlt években a Szenda sem folytatott érdemi tevékenységet, legutóbb 2016-ban volt árbevétele, 2,1 millió forint, melyből 1 milliós veszteség lett a végére. Azóta csak kisebb-nagyobb összegű költségeket számol el bevétel nélkül. A cég saját tőkéje így már második éve negatív tartományban van, ami a jogszabályok alapján a tulajdonos beavatkozását igényelné. A saját tőke ugyanis nem lehet mínuszos. Az Opten adatbázisa szerint egyébként 2022 február végén újabb végrehajtási eljárás indult a társasággal szemben.

2020 májusában újabb céget alapított Szendrei Dániel, ám ezt már Takács Dániellel közösen. A Guardians International Kft.-t a minimálisan kötelező, 3 millió forintos törzstőkével hozták létre, főtevékenységi körként pedig az egyéb sporttevékenységet jelölték meg. Mellette felvették még egyebek mellett az ingatlanügynöki tevékenységet, a sportlétesítmény működtetését és a reklámügynöki tevékenységet is. 2020-ban árbevétel nélkül 27 ezer forintos veszteséggel zárt a cég, 2021-ben azonban a többi érdekeltségéhez hasonlóan egy forint árbevételt sem tudott elkönyvelni, ugyanakkor kiadásai sem voltak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.