<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A Gazprom most először nem tesz majd különbséget.

A Gazprom jövőre ezer köbméterenként 250 dolláros átlagos export gázárral számol - közölte a cég egyik vezetője, aki hangsúlyozta, hogy most először egységes árat vesznek alapul, nem tesznek különbséget, hogy az energiahordozó a FÁK-oszágokba, vagy máshova kerül exportra.

A Gazprom vállalati magazinnak adott interjúban Famil Szadigov, a konszern igazgatótanácsának alelnöke azt nyilatkozta, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél óvatosan konzervatív megközelítést alkalmaztak, az exportra kerülő átlagos gázárat 250 dollárban határozták meg együttesen Európa, Kína, valamint a FÁK-országok esetében. A vállalati illetékes szerint az exportált átlagos gázár azonban "minden bizonnyal a 280 dollárt is meghaladja majd 2022-ben".

Famil Szadigov azt mondta, hogy elemzők konszenzusos előrejelzés szerint 2022-2024 között a földgáz világpiaci ára fokozatosan csökken a jelenlegi rekordszintekről, de így is lényegesen meghaladja majd a koronavírus-járvány előtti szintet.

(MTI)