2019. augusztus 16. 15:04

Még egy hónapig kitarthat a dinnyeszezon. Bár az árak magasabbak, mint korábban voltak, a termelők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok az őket nehéz helyzetbe hozó, a külföldi piacokról kiszorult, rosszabb minőségű termékek belföldi térnyerése miatt. Friss piaci körképünkben megnéztük, mennyiért lehet most dinnyét venni a budapesti piacokon, sarki közértben, hipermarketekben és azok webáruházaiban. Mihez kezdett a Lidl a dinnye árával a múlt heti botrány után? 

A néphagyomány szerint akkor romlik el a dinnye minősége, ha Lőrinc belepisil. A naptárban viszont volt egy Lőrinc-nap augusztus 10-én, és van egy másik Lőrinc-nap szeptember 5-én. A dinnyeszezon végét nézve utóbbi tűnik reálisabb dátumnak, így viszont van még három hetünk. A termelők is ezt az időpontot mondják most az idei szezon zárásának. Hiszen ha az időjárás is engedi, szeptember közepéig lesz magyar görögdinnye, szeptember végéig pedig biztosan lesz sárgadinnye is a boltokban. Míg Szabolcs megyében augusztusban indult jellemzően a betakarítás, addig Békésben a dinnyék javát mostanra már leszedték.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Hogy miként lehet értékelni a 2019-es dinnyeszezont, ennek összesítésével a Magyar Dinnyetermelők Egyesületénél meg szeretné várni a szezon végét. Az már most látszik, hogy idén a megszokotthoz képest magasabb árakkal indult mind a görögdinnye, mind pedig a sárgadinnye szezonja. Előbbihez július elején 150-200 forintos, utóbbi esetében 400-500 forintos kilónkénti termelői ár kapcsolódott. „Ahogy az várható volt, ahogy növekedett a termelési és betakarítási volumen, úgy csökkentek folyamatosan az árak is”–mondta el megkeresésünkre Horváth Vivien, a 173 tagot számláló egyesület szóvivője.

Szabadpiaci játékok rabjai a termelők

A magyar dinnye az utóbbi években a hazai kereskedelmi gyakorlat miatt rengeteget veszített a pozitív megítéléséből. A szóvivő a hazai termelők helyzetét részletesebben ismertetve elmondta, felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében alacsony árakkal „stresszelik” a termelőket. A termelők – csökkentve a veszteségüket, adósságaikat – kényszerből belemennek a szabadpiaci kereskedelmi játékokba, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődtek a hazai áruházak és a termelők közé. A dinnyetermelők szóvivője szerint a felvásárlói beszállítás eredménye a ma a pultokon található dinnye - a munkatárs vélhetően a minőségi kritériumokra utalt.

A fenti felvásárlói magatartás főleg a békési térségre jellemző, bár a területnövekedés miatt Szabolcsban is egyre több kereskedő jelent meg augusztusra. Ezeken a térségeken a vásárlók által a pulton látott 150-300 forintos árakból a termelők eleinte 50-60 forintot, manapság 30 forintot kapnak kézhez.

Bezártak a kapuk a „kamionos minőségű” dinnyék előtt külföldön

Az egyesületnél úgy látják, a kisebb régiókra (például Tolna, Fejér, Heves, Jászság, Baranya) jellemzőbb a gondosabb piacszervezés, amely már az utóbbi évek árképzésében is megmutatkozik. Horváth ugyanakkor megjegyezte: a tisztességtelen hazai felvásárlói, kereskedelmi gyakorlat eredménye lett, hogy a nem megfelelő minőségben, termelői szlengben csak „kamionos minőségnek” emlegetett dinnyékkel árasztották el az export piacainkat. „Nem meglepő, hogy a kapuk bezárultak előttük” – mondja Horváth. Emellett egy másik negatív hullám, hogy az eddigi exportőrök kiesve az export piacokról, beférkőzve a belföldi piacokra, ma nagy számban és nagy mennyiségű ilyen dinnyével árasztják el az áruházakat.

„Ezen áraknak szintén csak töredékét kapja meg a termelő, nem beszélve arról, hogy sok esetben II. osztályú vagy >>hulladék<< dinnye kerül ki az áruházi polcokra. Még nagyobb bánatunk, hogy ezeket a dinnyéket valaki leszedi, átveszi, becsomagolja, minőségileg ellenőrzi, majd kihelyezi a pultra, de egyik állomáson sem akad fent, rontva ezzel a magyar dinnyével kapcsolatos összképet” – tette hozzá szóvivő.

240 forint a dinnye kilója egy angyalföldi zöldségesnél (Fotó: Privátbankár.hu) 240 forint a dinnye kilója egy angyalföldi zöldségesnél (Fotó: Privátbankár.hu)

150-200 forintos ár lenne az elfogadható

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a szezonnak ebben a szakaszában reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150-200 forint/kiló közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs. Az egyesület szerint is ez az ár lenne az elfogadható.

Mint ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, múlt héten óriási vihart vert, hogy a Lidl a szezon közepén 99 forintra vitte le a görögdinnye kilós árát.  A NAK élesen bírálta a diszkontlánc „árletörő akcióját”. Szerintük ugyanis a piaci helyzet nem indokolta, hogy ennyire csökkentsék az árat. Egyúttal felszólították a Lidlt, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető akciót. A dinnyetermelők egyesülete is kiállt a NAK mellett, ők is úgy látták, a mostani dinnyepiaci helyzet nem indokolta „a felelőtlen áruházi akciókat”.

Akkor megkerestük az áruházláncot, hogy mondják el ők is véleményüket. A Lidl arra hivatkozott, hogy minden dinnyebeszállító partnerük azt kérte tőlük, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtsanak támogatást, amelyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. Ez alapján csökkentették a görögdinnye kilós árát 99 forintra.

Két napra rá a Lidl változtatott az áron. Ahogy elsőként megírtuk, múlt hét pénteken a görögdinnye árát felvitték 20 forinttal, 119 forintra. A lánc nem indokolta meg a lépést. Akkor szerettük volna azt is megtudni, hogy történt-e egyeztetés a termelőkkel, valamint hogyan alakul majd az ár a későbbiekben.

Most rákérdeztünk az egyesületnél, hogy volt-e bármilyen egyeztetés a Lidllel, esetleg a cég kereste-e őket, ugyanis miután levitték 99 forintra a dinnye árát, az egyesület kérte, ha valóban a magyar dinnyetermelők partnere kíván lenni az áruházlánc, a közreműködésünkkel egyeztessenek a termelőkkel. Horváth Vivien szerint a diszkontlánc nem egyeztetett velük sem korábban, sem a múlt heti akció után.

Úgy tűnik, a Lidl a héten sem változtatott a dinnye árán: 119 forintért hirdetik augusztus 15-től kezdődő akciójukban is a dinnyét.

A Spar már 109 forintos dinnyénél tart

Szerdán és csütörtökön körbenéztünk több budapesti üzletben és piacon, valamint az áruházláncok online shopjaiban, hogy megnézzük, máshol miként alakul most a görögdinnye fogyasztói ára. A Lidl mellett az Auchan és a Tesco webshopjában szintén 119 forintért található most görögdinnye. (A hónap elején az Auchan és a Tesco még 139-ért adta a magyar dinnye kilóját.)

Meglepetésre a legolcsóbb dinnyét a Spar webáruházában találtuk: a csíkos lédig dinnye 139 forintról 109 forintra lett leárazva.

A Spar online shopja A Spar online shopja

20 forint árdifferenciát találtunk a CBA-nál árult dinnyék között attól függően, hogy az online vagy a bolti árat nézzük. Míg a webáruházukban 139 forintért van dinnye, egy belvárosi CBA Prímában már 159 forintért találtunk II. osztályú dinnyét.

 

Megnéztük két fővárosi piac dinnyekínálatát is. Elmondható, hogy a piacokon 10, de akár 150 forinttal drágábban is adhatják az árusok a dinnyét, mint a boltok; nagyjából azon az áron kezdődnek itt a dinnyék, amit az Agrárkamara is elfogadhatónak tartana.

Legolcsóbban, 148 forintért a Fővám téri vásárcsarnok egyik standjánál árulták a dinnyét, míg egy IX. kerületi piacon inkább 200 forintot kértek el kilónként. Volt olyan árus, aki a „mézédes” hevesi dinnyét 280 forintért hirdette.

280 forint a mézédes hevesi dinnye a Fővám téri vásárcsarnokban (Fotó: Privátbankár.hu) 280 forint a mézédes hevesi dinnye a Fővám téri vásárcsarnokban (Fotó: Privátbankár.hu)

A XI. kerületi Fehérvári úti vásárcsarnokban szintén hasonló árakkal találkoztunk: 190-198 forinttól indult a görögdinnye kilója, de akadt stand, ahol a fekete héjú dinnyét már 298 forintért adták.

Nem adják olcsóbban a dinnyét a kisközértek, zöldségesek sem. Míg egy XI. kerületi boltban 199 forintért vettünk a dinnyét, egy XIII. kerületi zöldséges már 240 forintnál húzta meg a kilós árat.

Legdrágább dinnyére a GRoby online szupermarketjében bukkantunk: az I. osztályú, átlag 6-10 kilós magyar dinnye kilóját 299 forint kínálják épp.

Magyar dinnyék a Fehérvári úti vásárcsarnokban. (Fotó: Privátbankár.hu) Magyar dinnyék a Fehérvári úti vásárcsarnokban. (Fotó: Privátbankár.hu)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.