<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Immár harmadik éve folyamatosan nő a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozók száma. Akik mintegy 600 ezer forintos 2018 decemberi bruttó átlagkeresete csaknem a duplája volt az országosnak, de a pénzintézetekben, biztosítókban tevékenykedőkét is jócskán meghaladta. 

A múlt év végén már 1446 aktív foglalkoztatottat tartott nyilván az MNB, szemben az egy évvel korábbi 1407-tel – derül ki a jegybank honlapján közzétett friss összesítésből. A létszám Matolcsy György 2013. március elejei beiktatása óta egy év (2015) kivételével folyamatosan növekszik. Öt esztendő alatt – 2013 végétől 2018 végéig – több mint 350 fővel gyarapodott a bankok bankjának stábja. Ezen belül 16-tal több, 62 vezető és vezető tisztségviselő (beleértve a Monetáris Tanács és a felügyelőbizottság tagjait) volt tavaly év végén, mint öt évvel korábban.

A bérek mellett a jutalmak is busásak voltak
A bérek mellett a jutalmak is busásak voltak

Fotó: 24.hu

MNB:több a feladat és a felelősség is

 

"Az MNB ma jelentősen több feladattal és felelősséggel rendelkezik, mint a 2013-at megelőző években" - indokolta az mfor.hu kérdésére a jegybank az utóbbi évek létszámbővülését. "2013. október 1-jétől az MNB látja el a pénzügyi szervezetek felügyeletét. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jegybankba integrálásával jelentősen emelkedett a feladatok száma, így az ezek ellátásához szükséges létszám nőtt. A felügyeleti integráción kívül az általános jegybanki funkciók ellátása mellett kiemelhető a devizahitel-rendezéssel, a magyar bankrendszer átalakításával, a megerősített fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti vizsgálatokkal, a takarékszövetkezeti integrációval, a szanálással és reorganizációval kapcsolatos feladatok ellátása. Mindezek mellett nagy hangsúlyt helyezett az MNB a makroprudenciális intézkedésekre, a Fogyasztóvédelmi Központ létrehozására, a megnövekedett bankjegyminőségi, illetve a bankjegyfejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátására, a bankjegyvédelmi tevékenység erősítésére, a pénzforgalmi helyszíni ellenőrzésekre, valamint a hitelintézetek és biztosítók kockázati monitoring rendszerének megújítására. Emellett a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének érdekében a jogalkotó számos új felügyeleti hatáskört határozott meg, és jelentősen sűrítette az ellenőrzési ciklust is."

A létszámbővülésnél is jobban, összességében 86 százalékkal emelkedtek a jegybanki fizetések 2013-2018 között - olvasható ki a nyilvános közzétételekből. Igaz, ez a kiugró arány alapvetően a 2014-es év 33,3 százalékos átlagos mértékű bérrendezésének köszönhető – így próbálta az MNB elérni, hogy a versenyszektorban tevékenykedő pénzügyi intézmények ne szipkázzák el a szakembereit. Azóta tulajdonképpen csak a szintet tartja a jegybank.

Versenyképesek a bankokkal, biztosítókkal

2018 decemberében átlagban havonta több mint 900 ezret költött az MNB egy dolgozójára, ami az mfor.hu számításai szerint a közterhek levonása után bruttó 600 ezer forint körüli átlagfizetést jelenthet. Ez csaknem kétszer haladja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 2018 novemberében országosan kimutatott 355 100 forintos bruttó átlagkeresetet. De ami a jegybank szempontjából lényegesebb, a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők havi bruttó átlagkeresete – a KSH kimutatása szerint – is „csak” 526 761 forint volt 2018 novemberében. Ez utóbbi egyébként 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a 2018. decemberi MNB-s átlagkeresetek 10 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét – pontosan annyival, amennyivel az egy főre eső nemzetgazdasági bruttó bérek nőttek egy esztendő alatt.

Abban is versenyre kel az MNB a kereskedelmi bankokkal, hogy közel bruttó 1,7 millió forint volt 2018 decemberében a 132, cégjegyzésre jogosult jegybanki dolgozó havi személyi átlagos alapbére – e körbe a bruttó 345 ezret kereső referenstől a 4,95 milliós főigazgatói, illetve ügyvezető igazgatói pénzek is beletartoznak.

Háromszor több étkezési utalvány

Ráadásul a béren felül hagyományosan az MNB jutalmazza a legbőkezűbben a dolgozóit az állami szervezetek közül. Mint a Napi.hu megírta, 2018 végén 619 jegybanki alkalmazott – akik 83 százaléka nem vezető beosztású – részesült, összesen 339 millió forint bónuszban. Egy dolgozó átlagosan nettó 549 ezer forintot vihetett haza pluszban.

Miközben a jegybank tavaly decemberben mintegy háromszor nagyobb értékben adott dolgozóinak az MNB területén működtetett egységekben beváltható étkezési utalványt, mint az azt megelőző években. A 2015. április 1-jei bevezetéstől 2017 végéig ugyanis egy dolgozó havi 14 ezer forint értékű étkezési utalványban részesült, ami az MNB-nek 2016-ban és 2017-ben is havonta 19 millió forintos kiadást jelentett. 2018 decemberében viszont már e célra a bankok bankja 59,5 millió forintot fordított.