3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az MNB szerint hibás módszertan alapján jutott arra a G7, hogy európai összehasonlításban romlott a magyar jövedelmi helyzet. A G7 köszöni az észrevételeket, de továbbra is tartják, hogy igazuk van.

A lakossági jövedelmekről a G7.hu saját számításokon alapuló cikket közölt le, amit az Mfor.hu is szemlézett. A cikk szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a jelentős bérnövekedés ellenére a jövedelmek helyzete 2017-ben európai összehasonlításban romlott Magyarországon.

Az MNB szerint igenis volt bérfelzárkózás, hibás volt a módszertan

A Magyar Nemzeti Bank egy elemzést küldött a portálnak, amely szerint a cikk értékelése nem teljesen valós, ennek oka pedig az adatbázis hibás kezelése volt. A jegybank számításai szerint a hazai bérnövekedés 2017-ben az európai élmezőnyhöz tartozott, és az MNB várakozásai szerint a jövedelmek felzárkózása 2018-ban is folytatódott.

Az MNB szakértői szerint a jövedelmi folyamatok vizsgálata a statisztika komoly kihívásokkal terhelt területe egyebek mellett az adatgyűjtés nehézségei, az alacsony válaszadási hajlandóság, a feketemunka miatt. Az EU egyes országaiban adminisztratív adatbázisokat használnak, más országokban mintavételes felmérések alapján mérik fel a jövedelmeket; a legnagyobb hibának pedig azt tartják a G7 összeállításában, hogy az Eurostat adatbázisában közölt információk vonatkozási időszaka mindig a megelőző év, így az eredeti cikk szerzői a valójában 2015 és 2016 között lezajlott változásokat tévesen a 2016 és 2017 közötti változásként értelmezik.

G7: továbbra sem látni a felzárkózást

A G7 több ponton is vitatja az MNB észrevételeit: a háztartási jövedelmi adatfelvétel problémáival maguk is foglalkoztak, azt pedig jelezték, hogy európai jövedelmi adatbázisuk részben becsléseken alapszik - ehhez azonban egy olyan adatgyűjtés eredményeit használták, amelynek eredményeit az európai statisztikai hivatal is összevethetőnek gondolja.

A G7 azt is írja: továbbra is tartják, hogy a rendelkezésre álló legjobb adatbázis legfrissebb adatai szerint egyelőre nem látni, hogy Magyarország különböző jövedelmi rétegei európai összevetésben feljebb léptek volna az utóbbi években indult béremelkedési hullámban. A társadalom alsó kétharmada nem, a felső egyharmada ugyanakkor valóban javított európai pozícióján a 2010-es években - írja a lap.

Az MNB szakértőinek elemzését és a G7 reakcióját itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!