<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Tavaly év végén nyitott újabb üzletágak felé a felcsúti milliárdos. A hirtelen felfutott új biznisz azonban tovább szárnyalhat. A nagyívű tervek megvalósításához pár pármilliárdos bankkölcsön érkezett pont attól a banktól, mely az új tulajdonos, Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A koronavírus-járvány a felcsúti milliárdost egy korábban még számára ismeretlen terület, a magán-egészségügy felé terelte. Ahogy beszámoltunk róla, 2020. december 9-én két új társaságban szerzett magának tulajdonrészt. Mészáros Lőrinc a Gyógyító Magyarok Kft.-ben és a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben egyaránt 24,7-24,7 százalékos részesedéssel rendelkezik Deák Gábor és a Momet Kft. mellett.  

Még három hónap sem telt el azonban a tulajdonszerzést követően, de máris jelentős változások indultak el a szóban forgó társaságok életében.

A Fájdalom-ambulancia Kft., a Gyógyító Magyarok Kft., valamint a Momet Kft. üzletrészeire egy 2021. február 3-án kötött szerződés értelmében zálogjogot jegyzett be az MKB Bank - vettük észre a társaságok cégkivonatában. A felvett bankkölcsön nem elhanyagolható értékű, a cégbírósági papírok alapján 3,3 milliárd forintról van szó.

Fotó: MTIFotó: MTI

A helyzet tehát úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonába kerülő cégcsoport a kisebbségi tulajdonos bankjától kapott jelentős kölcsönt.

A Momet Kft. - mint a bankkal szerződő fél - tulajdonosától, Eiles Tibor Jánostól szerettük volna megtudni, milyen tervek finanszírozásához volt szükségük erre a forrásra és miért pont az MKB Bank mellett döntöttek, ám cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz. Ha megérkezik, természetesen frissítjuk vele anyagunkat.

Nem tévedünk viszont nagyot azzal a feltételezéssel, hogy az összegből a cégek bővülését és feljődését finanszírozzák valamilyen formában. Pedig a koronavírus-járvánnyal összefüggésben már a 2020-as év is remek volt a Fájdalom-ambulancia Kft.-nél és a Gyógyító Magyarok Kft-nél is.

Bejött a COVID-biznisz

Mészáros Lőrinc friss, egészségügyi érdekeltségénél, a Fájdalom-ambulancia Kft.-nél kiugró bővülésre enged következtetni az éves beszámoló.

Előző évi árbevételüket ugyanis nem csak duplázták, hanem több mint az ötszörösére növelték: 363 millió után 1,8 milliárdot könyveltek el.

A kiegészítő melléklet azonban nem árulkodik a háttérben meghúzódó okokról, a dokumentum meglehetősen szűkre szabott, kevés pluszinformációt tartalmaz. Azt viszont ebben az esetben sejthetjük, hogy a nagy növekedés egyik magyarázata a koronavírus-járvánnyal lehet összefüggésben, mivel COVID-19 szűrőállomást üzemeltet a cég. 

Ez indokolhatja az anyagjellegű ráfordítások megugrását is, 298,5 millió után 1,57 milliárdot könyveltek el, miközben a személyi jellegűek némiképp mérséklődtek. 39 millió forintot költöttek el, ami 10 millióval kevesebb az előző évi kiadásnál. A magyarázat a létszám csökkentése, 20 után már csak 15 fő volt az átlagos statisztikai létszám. 

Az üzemi szinten megtermelt nyereséget csak néhány millióval apasztotta a pénzügyi műveletek eredménye és az adófizetés, így 

a 2019-es 4,3 millió forint után 55-ször nagyobb profitot realizáltak tavaly, 238 millió forintot. Ebből 124,02 millió forint osztalék kifizetését határozták el a tulajdonosok, amiből Mészáros Lőrinc tulajdonrésze alapján 30,6 milliót kaphat. 

Több százmilliós osztalék

A cégek bőven határidő előtt leadták éves beszámolójukat, melyek alapján a korábbiak többszörösét könyvelték el bevételként. De mutatjuk is a részleteket, kezdve a kisebb céggel, az egyéb humán-egészségügyi ellátással főtevékenységként foglalkozó Gyógyító Magyarok Kft.-vel. 

A cég már 2020-ban az előző évi dupláját könyvelhette el árbevételként, 256 millió forint után 551 milliót.

Az azonban nem derül ki a kiegészítő mellékletből sem, hogy milyen tevékenységnek köszönhető ez a növekedés. Igaz, ezzel párhuzamosan bizonyos kiadások is jelentősen megemelkedtek. Anyagjellegűként 346 millió forintot számoltak el az előző évi 115 millió után, a személyi jellegű ráfordítások viszont némiképp mérséklődtek, 51 millió után tavaly már "csak" 44 milliót számoltak el ilyen jogcímen. A mérséklődés várható volt: az átlagos statisztikai létszám a cégnél 24-ről 19 főre csökkent. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten is jelentősen javult a cég nyereségessége: 49,5 millió forint után 151,5 milliót mutattak ki, amin már csak minimálisan változtatott a pénzügyi műveletek eredménye és az adófizetési kötelezettség. 

A Gyógyító Magyarok Kft. 2020-at így 142,5 millió forint tiszta nyereséggel zárta az előző évi 42 millió forint után.

Ez megteremtette a lehetőséget az osztalékfizetésre is. Ám nemcsak a megtermelt teljes nyereséget fizették ki teljes egészében, hanem a cégben bentlévő, előző évek nyereségeit tartalmazó eredménytartalékot is. Alig 3 millió forintot hagytak ezen a soron a tulajdonosok, így 225,02 millió forint osztalékot vettek ki a cégből a taggyűlési jegyzőkönyv tanúsa szerint.

Mivel a cégben Mészáros Lőrinc személyesen 24,7 százalékban tulajdonos, a ráeső osztalék nagysága 55,5 millió forint. 

Bár a kiegészítő mellékletet nem illethetjük a túlzottan részletes jelzővel, mégis szerepel benne egy figyelemfelkeltő rész. Eszerint 2020-ban az "ügyvezetés" 47 millió forintos kölcsönt kapott a Kft.-től, melynek kamata a jegybanki alapkamat + 5 százalék. A cégkivonat szerint az ügyvezető Magyar Olivér Mátyás, aki a Momet Kft.-n keresztül - nemcsak vezetője, de - résztulajdonosa is a Gyógyító Magyarok Kft.-nek is. 

Összefoglalva tehát minden jel arra utal, hogy jó üzletet kötött Mészáros Lőrinc, amikor beszállt a magán-egészségügybe. Nemcsak közel 82 millió forint osztalékhoz jutott, de az MKB által biztosított többmilliárdos bankkölcsön feltételezhetően a további növekedést és fejlesztést szolgálja majd, ami még jövedelmezőbbé teheti a két cég gazdálkodását. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.