2020. június 3. 17:17

A Gazdasági Versenyhivatal egy tavaly tavasszal végbement tuljadonszerzést vizsgált az elmúlt hónapokban. A felcsúti milliárdos számára nem túl hízelgő végeredménnyel zárult a vizsgálat.

Mészáros Lőrinc és érdekeltségei már gyakorlatilag rutinos cégfelvásárlóknak bizonyulnak, az elmúlt években annyi új, akár azonos területen működő cégben szereztek tulajdonrészt. Ennek ellenére, ilyen tapasztalattal és rutinnal a hátuk mögött bakiztak - legalábbis a versenyhivatal határozata alapján.

Tavaly nyáron elsőként számoltunk be arról, hogy 2019. márciusától egy újabb cég megszerzésének eredményeként Mészáros Lőrinc felel Paks távfűtéséért is. A V-Híd Vagyonkezelő Kft. ugyanis a távhőszolgálatásért is felelős Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. tulajdonosa lett, a cég emellett foglalkozik még tanuszoda és strand üzemeltetésével és építőipari kivitelezéssel is, a fő tevékenysége azonban Paks város távfűtésének ellátása. A cég emellett rendszeres beszállítója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is. Mint akkor írtuk: csatlakozási pontokat alakítottak ki, valamint az üzemi épületek tűzgátló és füstgátló ajtóinak cseréjéért is feleltek.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A tulajdonszerzést azonban idén február elején vizsgálni kezdte a Gazdasági Versenyhivatal és a V-Híd Vagyonkezelővel szemben összefonódás végrehajtása tilalmának megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást.

A június 2-án kiadott határozat pedig elmarasztalta Mészáros Lőrincéket. Mint az olvasható:

"Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy a V-Híd Vagyonkezelő Kft. jogsértést követett el azzal, hogy a Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. feletti közvetlen egyedüli irányítás megszerzésével létrejött összefonódását a Gazdasági Versenyhivatal tudomásulvételének hiányában végrehajtotta".

Az indoklásból kiderül, mindezért bírságot nem szabott ki a versenyhivatal a jelenlegi kivételes körülményekre való tekintettel. A V-Híd Vagyonkezelő az eljárás során kérelmezte, hogy ezt az esetleges szankció mérlegelése során vegye figyelembe. Mint írták:

"a COVID-19 vírusos világjárvány által okozott súlyos kedvezőtlen gazdasági hatásokat. Kifejtette, hogy a társaság, illetve a vállalkozáscsoportja gazdálkodását jelentősen hátrányosan érintik a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett kormányzati korlátozások,  illetve az általános pánikhelyzet. Különleges  védőfelszerelésekkel  és válsághelyzeti munkaszervezéssel kellett átalakítani a teljes  munkaszervezetet a járványügyi intézkedések fokozott elvárásai szerint, ráadásul nagyon rövid idő alatt. A társaságnak, illetve vállalkozáscsoportjának jelenleg minden erőfeszítése arra irányul,  hogy a kialakult válsághelyzetben partnereinek és munkavállalóinak  segítséget nyújtson, megtartsa a megrendeléseit és a foglalkoztatotti állományát a válság kirobbanása előtti szinten. Álláspontja szerint  a jelen kivételes körülmények között a bírságszankciótól történő eltekintés feltételei fennállnak".

A kérelmet a jelek szerint a GVH méltányolta is, a bírság kiszabása elmaradt, részben azzal az indokkal, hogy a végrehajtási tilalom megsértésének időszakában a cégnél a piaci magatartás alakítását célzó aktív döntéseket nem hoztak, és különösen, hogy a V-Híd az összefonódás-bejelentésben (sőt: már az azt megelőző előzetes  egyeztetés keretében) a végrehajtási tilalom megsértését is elismerte.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.