<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az önéletrajz minden álláskereső kritikus pontja: hogyan kezdjek bele? Milyen a jó önéletrajz? Mit kell rajta feltüntetni feltétlenül? Megannyi kérdés, de szerencsére mindegyikre létezik válasz. A kulcs az, hogy mindig legyünk tisztában az aktuális elvárásokkal, mivel a munkaerőpiac igényei folyamatosan változnak.

Milyen egy jó önéletrajz? Új trend a kreatív önéletrajz

Érdemes visszább lépni párat és feltenni a kérdést: mi a célja egyáltalán az önéletrajzoknak? Elmondani mindent rólunk, amire a munkáltatónak szüksége van? Csupán felkelteni a figyelmet? A válasz ennél sokkal egyszerűbb: juttasson be minket az interjúra!

A válasz egyszerű, de elérni mindezt már annál nehezebb. Segítségből azonban nincs hiány, ott vannak például a CV Shark kreatív önéletrajz tippjei, amik már elegendő támpontot adnak az elinduláshoz. 

Szerencsére már egyre több munkavállaló jött rá, hogy az önéletrajz nem csak egy generált lista, ahol felsoroljuk a képesítéseinket, valamint az előző munkahelyek nevét és megnevezzük a munkakört alatta. A kreatív, modern vagy designer önéletrajz népszerűsége az elmúlt években megnőtt. Az ok egyszerű: az átlagember szívesebben néz egy jól megszerkesztett, ábrákkal színesített, egyedi önéletrajzot, mint a 125. ugyanolyan, semleges eredményfelsorolást.

De vajon tényleg a kreatív önéletrajz lenne a siker kulcsa?

Egyre több olyan szolgáltatás érhető el, ami önéletrajz design tervezésével és annak forgalmazásával foglalkozik. Ennek is megvannak a veszélyei, mivel a megjelenés nem minden: a szép önéletrajz nem lesz önmagában kreatív, mivel ismerni kell az álláspiacot, el kell adnia magát a jelentkezőnek, így az értékesítést is segítenie kell, valamint az egész személy marketingjéhez hozzájárul.

Vegyük például azt, hogy a legtöbb munkáltató továbbra is kinyomtatja az önéletrajzunkat és egy színes cv nem igazán fog jól mutatni fekete-fehérben. Nem csak a monitoron kell kreatívnak lennie, hanem minden platformon.

Itt is nagy hangsúly van a célcsoporton

Ahogy egy hirdetésnél, úgy itt is meg kell határozni azt a csoportot, akinek üzenni szeretnénk az önéletrajzunkban. Ebben az esetben a HR-es vagy más, a toborzással foglalkozó ember (vagy jövendőbeli szakmai vezetőnk) lesz a mi célpontunk.

Nem minden területen az a legjobb megoldás, ha van egy szép önéletrajzunk, sőt a legfontosabb az, hogy az adott vállalati kultúrába illeszkedjünk. Van, ahol a lényegre törő, egyszerű, minimalista kommunikáció a legfontosabb, de például egy grafikusi munkakörnél már igenis fontos az, hogy megmutassuk mire vagyunk képesek.

Sohase a legkönnyebb utat keressük

A szomorú hírünk az, hogy a legtöbb esetben nem elegendő egy darab önéletrajz, sőt. Nem létezik olyan CV, ami az összes munkáltatónál meg fog felelni, így érdemes az adott munkakörhöz és vállalathoz igazítani az egész önéletrajz megjelenését, felépítését. A feladat nem egyszerű, de több olyan tanácsadó céget találhatunk, akik segíthetnek nekünk elindulni.