<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokak számára a távmunka korábban távoli vágyálomnak tűnt - egy érinthetetlen valóságnak, amely a vállalkozók vagy a trendi startupok alkalmazottai számára volt fenntartva. Aztán bekövetkezett a világjárvány, és a távmunkára való áttérés sokak számára világszerte látszólag egyik napról a másikra történt. A vállalatoknak és dolgozóiknak alkalmazkodniuk kellett a menet közbeni együttműködés új módjához, és több ember dolgozott otthonról, mint valaha. Ahogy lassacskán újraindul az élet – és lassan visszatérünk a normálisnak nevezett kerékvágásba, felmerül kérdés: mi lesz a távmunka sorsa?

Mi is a távmunka?

Először is fontos megérteni a távmunka definícióját. Szerencsére ez elég egyszerű: a távmunkás az, aki a munkáltató által biztosított irodáján kívül dolgozik. Ez jelentheti azt, hogy egy tengerparti nyaralóból vagy a lakása konyhaasztaláról jelentkezik be (vagy akár a kettő kombinációjából). A konkrétumoktól függetlenül nem a vállalatuk fizikai irodájában dolgoznak állandó jelleggel.

A távmunkának számos szinonimája van, így előfordulhat, hogy távmunka, távmunka, mobil munka vagy otthoni munkavégzés néven is hallottad már.

Mit tartogat a távmunka jövője?

Azoknak a vállalatoknak, amelyek lehetővé tették, hogy az alkalmazottak az irodán kívül végezzék a munkájukat, a távmunka nem választás volt – inkább egy szükséges rossz, hiszen a számítógépek haza telepítése, VPN hálózatok beállítása extra feladatokat rótt az informatikusokra. Ahol pedig nincs IT részleg, ott a dolgozók, vagy családtagjaik oldották meg ezeket a feladatokat, esetleg külső szakértőt vontak be.

Végre fény dereng az alagút végén, ahogy az élet újraindul, és a vállalkozások újra kinyitnak, de ez sok olyan alkalmazottat, aki hozzászokott a távmunka életmódjához, bizonytalanságban hagy. Elvárják tőlük, hogy összepakolják a laptopjukat, és azonnal visszamenjenek az irodába, mintha egy időgépből köpték volna ki őket? Vagy a munka világa örökre megváltozik? Nézzük meg hát, hogy a kutatások és felmérések mit mutatnak.

1. A távmunka velünk marad

Ez az első igazság, amit a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt meg kell érteniük: a távmunka nem fog eltűnni, ahogyan a pánik utáni életmód felé haladunk. Bár lehet, hogy nem marad olyan szinten, mint amilyet a leállások csúcspontján elért, de továbbra is elterjedt és népszerű munkaforma lesz.

A részletszabályokat maguk a munkavállalók (vagy akár a törvényhozók) fogják meghatározni. Ahogy a szakemberek átértékelik, hogy mit várnak el a karrierjüktől, és új munkahelyet keresnek, a piacot egyre inkább a jelöltek fogják irányítani - ahol a vállalatoknak a legjobb tehetségek megszerzése érdekében a juttatásokat és a kultúrát kell reklámozniuk. Ennek része a rugalmas otthoni munkavégzés és a távmunkában dolgozó alkalmazottak népszerűsítése is.

Egy másik felmérés szerint minden harmadik munkavállaló azt állítja, hogy nem szeretne olyan munkáltatónál dolgozni, amely megköveteli, hogy teljes munkaidőben egy fizikai irodában tartózkodjon. Ugyanez a felmérés azt is megállapította, hogy a munkavállalók háromnegyede a juttatásokat is figyelembe veszi annak eldöntésekor, hogy maradjon-e vagy hagyjon ott egy állást. A javadalmazáson kívül a következők érdeklik őket leginkább:

·         Rugalmas munkaidő-beosztás (31%)

·         Mobilitási lehetőségek (25%)

·         A távmunka lehetősége (22%)

Mi több, egyre több online állásportál számol be arról, hogy megnőtt a távmunkára vagy a hibrid munkavégzésre vonatkozó keresések száma.

2. A vállalatok hibrid munkamodellre fognak áttérni

Ez azt jelenti, hogy a vállalatok elhagyják az irodahelyiségeket, és kizárólag távmunkában dolgozó csapatok mellett kötelezik el magukat? Nem egészen - bár több ismert vállalat már megtette ezt.

Ehelyett valószínű, hogy a munkáltatók egy sokkal gördülékenyebb megközelítést, az úgynevezett hibrid modellt fogják alkalmazni. Ahelyett, hogy a dolgozókat arra kényszerítenék, hogy eldöntsék, távolról vagy irodában akarnak-e dolgozni, a hibrid megközelítés a munkavállalóknak autonómiát biztosít, hogy eldönthessék, melyik munkavégzési hely felel meg nekik a legjobban - azzal a tudomásulvétellel, hogy ez változhat. Dönthetnek úgy, hogy időnként az irodában, vagy hetente néhány napot otthonról dolgoznak. Ez egy sok rugalmasságot lehetővé tevő lehetőség.

3. Több ember fog "digitális nomádként" dolgozni

A távmunka talán az otthoni irodából vagy akár a kanapéról történő munkavégzés vízióit ébreszti – hiszen néha még nyerőgépek is lehet játszani, de rengeteg szakembernek vannak ennél magasztosabb ambíciói is.

A széles körben elterjedt és hosszú ideje tartó bezártság ösztönözte a vándorlási vágyat, ami azt jelenti, hogy növekedhet a magukat "digitális nomádnak" tekintők száma - olyan embereké, akik folyamatosan utaznak és távolról, különböző helyszínekről dolgoznak.

Tehát, ahogy a COVID utáni jövőbe nézünk, nem biztos, hogy a távoli csapattal nem az otthonukból videochatelnek - lehet, hogy az egyik munkatárs egy erdei faházból csatlakozik, míg egy másik egy francia kávézóból kapcsolódik.

4. A vállalatok a megfelelő eszközökbe és képzésekbe fognak befektetni

A projektmenedzsment-platformoktól és a célmeghatározó tábláktól kezdve az azonnali üzenetküldő eszközökön át a virtuális tárgyalási megoldásokig, biztosak vagyunk benne, hogy a vállalatok többé nem elégszenek meg a nehézkes megoldásokkal és a nem hatékony folyamatokkal, hanem olyan tech-érzékeny rendszereket állítanak fel, amelyek a távoli munkavégzésre is alkalmasak.

Hasonlóan a vállalatok is be fognak fektetni a megfelelő képzésbe a menedzserek és az elosztott csapatokat és részlegeket irányító emberi vezetők számára. Egy felmérés szerint a vezetők 40%-a elismerte, hogy kevéssé bízik abban, hogy képes távolról irányítani a dolgozókat, és további 41%-uk azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy miként tudja motiválni a távmunkásokat. Mégis, a vállalatoknak csak 24%-a tanítja vezetőit arra, hogyan támogassák a távoli csapatokat.

Ahogy a távmunka általánossá válik, a vezetőknek megfelelő eszközökkel és know-how-val kell rendelkezniük ahhoz, hogy kezelni tudják a távoli beilleszkedést, majd sikeresen irányítsák, motiválják és ellenőrizzék közvetlen beosztottjaikat.

Mit tartogat a jövő? A rugalmasságra való összpontosítás

Az szinte biztos, hogy lesznek még változások a távmunka világában is, és számos cég fogja alkalmazni a hibrid munkavégzést, mint állandósuló munkaformát. Igaz, ami igaz, fejlettebb országokban ez viszonylag gyakori lesz, de a jelek szerint a magyar munkáltatók is kezdik felismerni a távmunka és a hibrid munkavégzés előnyeit. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg itthon is velünk maradnak ezek munkaformák.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.