3p

A nyári gumiabroncsokat mindenképpen érdemes télire lecserélni mielőtt beállnak az igazi hideg, fagyos napok. Bár hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, mégis a hivatalos ajánlás szerint akkor, ha 7 Celsiusfok alatt marad a hőmérséklet, már csak téli gumival biztonságos útnak indulni.

Sokan sajnos a mai napig azt gondolják, hogy a téli gumi és a nyári társa mellett nincs túlságosan nagy különbség. Ám a nem megfelelő gumiabroncs használata rengeteg veszélyes szituációnak lehet alapja, ugyanis az abroncs az autónak az az egyetlen egy pontja, ahol a jármű valóban érintkezik az úttesttel. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy éppen milyen típusú, vagy minőségű gumi kerül fel autónk kerekeire.

Honnan tudhatjuk, hogy egy téli gumi valóban jó és megbízható?

A téli gumiabroncsokat legegyszerűbben a rajtuk lévő hópehely szimbólumról lehet megismerni. Ez nem egyenlő az „M+S” -jelöléssel, ez önmagában még nem jelenti azt hogy egy téligumiról van szó. Fontos megjegyezni, hogy minimum 1.6 mm profilmélység az előírt,  téli abroncsok esetében azonban előbb érdemes megejteni a gumicserét, hiszen 4 mm profilmélység alatt már a tapadása és a vízelvezető tulajdonsága sem az igazi az adott guminak.

Bár a mai világban mindenki spórolni szeretne mindenen, érdemes egy olyan gumiabroncsra beruházni, amely amellett hogy magas minősége miatt megfelelő biztonságot tud nekünk nyújtani vezetés közben, hosszú élettartama miatt több szezonon keresztül használható lesz majd. A kínálat hatalmas, a gyártók pedig évről évre egyre jobb, egyre megbízhatóbb gumikat dobnak a piacra, így kedvünkre választhatunk az olcsó, a középkategóriás, illetve a prémium minőséggel rendelkező termékek között. Ha azonban biztosra szeretnénk menni, érdemes lehet megtekinteni a legfrissebb abroncsteszt eredményeket, hiszen ebből kiderül, hogy az idei szezonban melyik téli gumiabroncs a legjobb, leggazdaságosabb, és legmegbízhatóbb. Az ADAC pedig évről évre leteszteli, és megvizsgálja az induló gumiabroncsokat, majd azok teljesítménye alapján egy rangsort alakít ki, melyből kiderülhet számunkra, hogy melyek a legjobb gumiabroncsok – írj a Gumiabroncs Akciók.

Két méretben is letesztelte az abroncsokat 2023-ban az ADAC

2023-ban két méretben is megvizsgálta az ADAC a téli gumiabroncsokat. A 225/45 R17 gumikat a gyártók kimondottan a kis és közepes méretű SUV típusú járművekre szánta, míg a 225/45 R17 abroncsok már inkább a kompakt járművek között lettek népszerűek, mint például az Opel Astra, vagy a Peugeot 308.

a 205/60 R16 méretű abroncsok tesztelése alapvetően jó eredményeket hozott, hiszen 16 gumiból 7 megkapta a „jó” értékelést, és 7 modell „megfelelő” minősítést ért el. A Dunlop Winter Sport 5 lett a teszt szerint a legjobb téli gumi ebben a szezonban, őt pedig követte a Michelin Alpin 6, illetve a Goodyear UltraGrip 9+. Nedves úton kiemelkedő jó eredményeket ért el a Bridgestone Blizzak LM005, de hasonlóan jól teljesített még a Hankook Winter I*Cept RS3, Continental WinterContact TS870 is.

225/45 R17 abroncsméretben jó eredményeket ért al a Goodyear UltraGrip Performance+, és a Michelin Alpin 6 abroncsmodell is. A teszt során hasonlóan meggyőző teljesítményt mutatott a Dunlop Winter Sport 5 is, ám ez az abroncs nedves útviszonyok között már nem volt annyira erős, mint társai. „Megfelelő” értékelést kapott ebben a méretben a Semperit Speed Grip 5, illetve a Yokohama BlueEarth-Winter V906 abroncsmodell is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!