3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hazánkban a névnapünneplés hagyománya különleges helyet foglal el az emberek többségének életében. Sőt, sokan majdnem akkora jelentőséget tulajdonítanak neki, mint a születésnapnak. 

Bár azért a mai rohanó világban az elkövetkező névnapok folyamatos figyelemmel kísérése sokszor őket is elég nehéz feladat elé állítja. Ezért is jöttek létre az olyan praktikus portálok, mint a nevnapma.hu, amelyeken mindig részletesen felsorolásra kerülnek azok a keresztnevek, amelyek névnapját az adott napon ünnepeljük. 

Azon viszont a legtöbbük valószínűleg sohasem tűnödött el, hogy miért ilyen fontos a névnapok megünneplése, amikor a világ számos pontján azt sem tudják, hogy egyáltalán mit jelent ez.

A névnap ünneplésének eredete

A névnapok ünneplésének hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza, amit eredetileg az egyházak szentjeinek és mártírjainak megemlékezésére hozták létre. Katalin napja például Alexandriai Szent Katalin i.sz. 305-ben bekövetkezett erőszakos mártírhalálának emlékére esik. Mikuláskor pedig Szent Miklós püspök, míg Márton-napkor Szent Márton püspök tiszteletének adózunk. 

Ahogy pedig a keresztény hagyományok egyre elterjedtebbé váltak, elkezdtünk hétköznapibb neveket is megünnepelni családi, baráti és munkahelyi körben. De egy névnapi köszöntésnek a többségünk egyáltalán nem kerít akkora feneket. Sokan már annak is örülnek, ha valaki jó kívánságot ad neki ajándékba, ezáltal jelét adva a törődésének. 

Természetesen akadnak olyanok is, akik ezen a jeles napon kisebb ajándékkal is kedveskednek, például édességgel, egy szál virággal, esetleg itallal.

Mi a helyzet az új keresztnevek esetében?

Arról, hogy egy a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete engedélyezett új keresztnév, melyik naphoz legyen hozzárendelve a naptárban, általában a naptárkészítők vagy az egyházak döntenek.

Hol ünnepelnek még a világon névnapokat?

A világon nem csak mi tekintünk örömmel és izgatottan a naptárra, mikor ünnepelhetjük magunkat a névnapunk alkalmából, vagy gratulálhatunk egy ismerősünknek. Olaszországban is például szintén nagyon fontos a névnapozás hagyománya. Az esetek többségében a család és a barátok körében ünnepelnek, és édességet vagy virágot adnak ajándékba.

De ehhez hasonló tradíciók léteznek Spanyolországban, Portugáliában, Lengyelországban, Franciaországban, Görögországban és néhány balkán országban is. 

Ami pedig az északi országokat illeti, a dánoknak például saját névnap („navnedag”) kalendáruk van. A gyakorlatban viszont náluk nem szokás a névnapot ünnepelni, amelynek köszönhetően sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy mikor van a sajátjuk.

A svédeknél pedig 2001-ben került használatba a Svéd Akadémia által összeállított névnaplista, amely ugyan az 1901-es jogelődjével ellentéten nem rendelkezik hivatalos státusszal, ám mégis ez az általánosan használt névnaptár.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!