4p

A legutóbbi belgrádi úszó kontinensversenyen parádésan szerepelt magyar csapat oszlopos tagjának cége tavalyi számai jóval gyengébbek lettek a tavalyelőttieknél.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy 2023 Milák Kristóf számára a töltekezés, sokak szerint a rejtőzködés éve volt. Úgy tűnik, rányomta bélyegét ez a cégére is, amelyet a világklasszis úszó tavaly év végén, amikor még mindig nagy csend övezte, átkeresztelt. A 2019 októberében alapított Milák Kristóf Kft.-t immár Athlete and Marketing Kft.-nek hívják. Ugyanebben az időpontban a székhelyét is áttette vidékről Budapestre.

A vállalkozás egyébként már alakulása évében, mindössze három hónap alatt is 8,3 millió forintos nyereséget termelt, de egyértelműen 2022 volt a legkiugróbb éve. Akkor 47,4 millió forintos nettó árbevételből 35,6 millió forintos profitot könyvelhetett el.

2023-ban azonban kevesebbet hozott a vállalkozás az úszó konyhájára, aki a nemrég lezajlott belgrádi Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 100 és 200 méter pillangón is. De még jól sikerült visszatérése után sem hajlandó továbbra sem nyilatkozni a sajtó munkatársainak.

A győztes Milák Kristóf a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én
A győztes Milák Kristóf a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én
Fotó: MTI/Derencsényi István

Ugyan 2022-höz képest kétharmadával esett vissza a vállalkozás nettó árbevétele, de a 31,7 millió forintos forgalom mellett is 17,6 millió maradt meg tisztán Milák Kristóf zsebében, még ha az csak a fele is a tavalyelőttinek.

Magyarázat lehet erre többek között az, hogy rövid távú kötelezettségei több, mint háromszorosára, 68 millió forintra ugrottak, és egy külföldi követelése sem érkezett még meg, ami 21,6 millió.

A csodabogárnak számító Milák valahogy mindig is az érdeklődés középpontjában állt, amit tovább fokozott azzal, hogy tavaly kicsit kivonult a világból, vagy legalábbis a nyilvánosságtól. 2023-ban a budapesti világkupát, és a fukuokai világbajnokságot is kihagyta fizikális és mentális okokra hivatkozva, 2024-ben pedig még Dohában sem indult a világbajnokságon, alig lehetett róla tudni bármit. Közben az sem tett jót, hogy Wladár Sándor, az Úszószövetség elnöke azt mondta, Milák tartozik Magyarországnak azzal, hogy rendesen készül a párizsi olimpiára.

Idén februárban aztán hosszú kihagyás után újra edzésbe állt, és megkezdte a felkészülést a nyári párizsi olimpiára, aminek az érdekében már egy külföldi edzőtábort is bevállalt.

Végül áprilisban, a budapesti úszó országos bajnokságon tért vissza a versenyzéshez közel egyéves kihagyás után.

Igaz, fő szponzorának, a Molnak köszönhetően imitt-amott tudni lehetett, hogy teljesen azért nem állt le az úszó élete. A multicég Pályán kívül című podcastjében tavaly júniusban hosszabban beszélt arról, hogy hullámvölgybe került. Bár tavaly nyáron, hirtelen eltűnése után az első, később törölt üzenetében arról írt a Facebookon, hogy a 2024-es olimpia is kimarad neki, októberben a Mol autós sajtóeseményén, az örkényi Euroringen a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, egyetlen célja van, az, hogy a párizsi olimpián tudjon szerepelni, s ott a legjobb formáját előhúzni. Aztán 2024 februárjáig megint semmi, akkor a Mol kisfilmjében tűnt fel. A Mol-ról egyébként úgy nyilatkozott, hogy olyan anyagi és erkölcsi támogatásban részesül a multitól, hogy a 2028-as olimpiáig biztosítva van a felkészülése.

De nemcsak saját cége számai mutatnak rá, hogy a sportolói karrierjével szemben az üzleti életét egyáltalán nem hanyagolta el. Ugyanis a „csend évében” is voltak szponzori kötelességei, amelyeknek rendre eleget is tett. Mindez  az Instagram-profiljára kitett tavalyi posztjaiból derült ki. 2023 augusztusában egy fekete Audi S8 e-tront, nem sokkal később az Arena úszószemüvegét, sapkáját és dresszét népszerűsítette, majd kicsivel ezután az Arenawaterinstinct imázsreklámjában szerepelt.

Az úszótehetség 2019-ben tette le igazán névjegyét, amikor a 2019-es világbajnokságon világcsúccsal lett első 200 méter pillangón, Michael Phelps megdönthetetlennek hitt rekordját megdöntve. A szakemberek szerint Miláknak az olimpián jóval több úszót kell legyőznie számaiban, mint az Eb-n, de így is nagy esélye van az olimpiai arany megszerzésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!