Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Marosi Gergely Marosi Gergely

Értékelhetetlen teljesítményért mentek a milliárdok a magyar utánpótlásfutballba, vagy meggondolatlan dolog ennyire sarkos kijelentést tenni? A magyar sport és közélet polarizált voltát jól mutatják az U21-es futballválogatott Eb-szereplésére érkezett reakciók. Annyit megállapíthattunk: a legidősebb utánpótlás-korosztályból összeállított csapat és ellenfelei között jókora, felkészültségi szempontból aggasztó különbség mutatkozott meg.

Magyar sportolónak lenni most bizonyos szempontból hálás, bizonyos szempontból hálátlan dolog most. Hálás, mert olyan állami-hatalmi hátszelet, anyagi támogatást kap a stratégiai ágazatként kezelt szektor, mint talán soha korábban. Hálátlan, mert a közéleti-politikai polarizációval a sportoló is célkeresztben lesz: ha sikert ér el, akkor kormányzati „naugye”-kampány részesévé válik, ha leég, akkor lehet rá mutogatni a másik oldalról, tessék, ennyit értek el a sportba öntött milliárdokért. Az U21-es labdarúgó-válogatott tagjainak leginkább az utóbbiban volt részük, miután pont nélkül, 2–11-es gólkülönbséggel estek ki a magyarországi társrendezésű Európa-bajnokságról.

A magyar fiatalok – az utánpótlásfutball „csúcskategóriájáról” van szó – Németországtól 3–0-ra, Romániától hosszan emberhátrányban játszva 2–1-re, Hollandiától 6–1-re kaptak ki. A németek és a hollandok ellen aligha reménykedhettünk több pontban (legfeljebb szebb végeredményben), a románok ellen igen, csak nem hosszú emberhátrányban.

Magyar helyzet a Hollandia elleni meccsen, az U21-es Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Magyar helyzet a Hollandia elleni meccsen, az U21-es Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Igazából nem is az eredményesség (eredménytelenség) volt az aggasztó a három mérkőzésen, hanem a játék képe és a magyar U21-esek felkészültségi szintje az ellenfelek játékosaihoz viszonyítva. Kicsit az volt a néző érzése – tegyük hozzá, Gera Zoltán együttese kényszerből nagyon fiatal átlagéletkorú volt, ez pedig számít korosztályos tornán –, hogy férfiak játszottak fiúk ellen. Vagy az európai felső középkategóriás, topkategóriás futballra fejben és testben megfelelően felkészített játékosok a „magyar valóságra” felkészítettek ellen.

Kérdés, hogy helyes-e ez a megérzés.

És az is, hogy ha helyes, akkor mit „termel” a magyar labdarúgás – nagyon súlyos milliárdokért?

ARANYBÁNYA-KOROSZTÁLY

Az U21-eseket akár nevezhetjük „aranybánya-korosztálynak” is. A játékosmegfigyelő- és játékoselemző-szoftverek, ezekre specializált scoutok korszakában kevés dolog marad rejtve szem előtt, de ebben a korcsoportban még lehet jó áron nagyot húzni, ha egy futballista továbbértékesítéséről van szó.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.