3p

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

A tepertő - vagy népnyelven mondva töpörtyű - igazi magyar ételkülönlegesség, a disznóvágások elmaradhatatlan terméke. A sertésszalonna egyforma kockákra vágott, kiolvasztott és összesült darabja. Sokak számára igazi ínyencség! Miért is?

A tepertő népszerűségéről

A tepertő nem éppen a legszebb disznótoros étel, ugyanakkor sokan szeretik. A sertés feldolgozása során a zsírkészítés melléktermékeként keletkezik. Íze nem hasonlítható össze más ennivalóéval, ezért mindenképp érdemes megkóstolni.

A vidéken élők gyakran fogyasztják is, mivel a disznóvágásokról jól ismerik ezt a ropogós finomságot, mely frissen sülve az igazi. Van, aki csak pörcként hallott róla, s a túrós csuszára téve ízlelte csak. Megint mások a tepertőt tepertőkrém formájában eszik, kenyérre kenve, vöröshagymával.

Az biztos, aki egyszer már kóstolta, nem felejti el utánozhatatlan ízét, illatát. Attól olyan népszerű a fogyasztók körében, mert hétköznapi étel, és mégsem az: a kolbászok, felvágottak mellett keveseknek jut eszébe töpörtyűt, tepertőkrémes szendvicset enni vacsorára, így ritkán kerül az asztalra.

A tepertő elkészítésének módja

Bár nagyon könnyű a töpörtyűt előállítani, a legtöbb háziasszony kerüli ezt, mert időigényes feladat. Ráadásul a konyhában még napokkal később is érződik az illat a sütés után. 

Faluhelyen gyakran üstben sütötték ki a szalonnát a szabad levegőn, a modern háztartásokban vastag falú edényekben a gáztűzhelyen történik ugyanez. Először kis vizet kell önteni a felkockázott zsírszalonnára, lassú tűzön melegíteni, majd emelni a hőfokon. Mikor szépen pirul, ismét lassú tűzön kell folytatni a műveletet, közben többször kevergetni. Végül levesszük a tűzről, a kész töpörtyűt kiszedjük, míg a visszamaradt zsírt hagyjuk kihűlni, majd bödönbe tesszük. 

A gyakorlottabbak kis tejet is csöpögtethetnek a sülő tepertőhöz, állítólag így puhább lesz.

Hol kapható tepertő?

Aki nem szeretne nekiállni több napra elegendő töpörtyű elkészítésének, jobb, ha készen megvásárolja a boltban. A hentes üzletekben kapható más, sertésből készült étellel együtt, többféle ízesítésben. Mindenképp érdemes kipróbálni a fokhagymás vagy a paprikás-fűszeres változatot is, ha találunk ilyet.

A KolbászPosta.hu webáruházat javasoljuk ez ügyben, mert innen gyorsan, hűtve szállítva juthat el hozzánk a kiválasztott termék! Sőt, ha már itt tartunk, tőlük rendelhető liba- és kacsatepertő is! Ugyanolyan finom ez is, mint a sertésből készült.

Ínyenceknek különösen a figyelmébe ajánljuk a kolbászposta kínálatát: ugyanis itt kapható fokhagymás, vöröshagymás, de még mustáros tepertőkrém is! A szendvicsek kiváló alapanyaga lehet ez, még a gyerekeknek is ízleni fog. Arról nem is beszélve, hogy ez kell a híres magyar tepertős pogácsába is! 

Az igazi magyar ízeknek nincsen párja, ahogy a tepertőnek sem. Éppen ezért: nem kell mindig kaviár, nagyon jó választás a töpörtyű is!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!