<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány napja derült ki, hogy mennyi új jármű talált gazdára a nagycsaládos autóvásárlási program keretében. Most a Magyar Lízingszövetség arról tett közzé adatot, hogy tagvállalataik hány autó vásárlásába közreműködtek.

Közel 4 ezer új, hétüléses autóra kötöttek lízingszerződést 2020-ban az érintettek az államilag támogatott autóvásárlási programban, közölte a szerdán a Magyar Lízingszövetség. A lízingcégek 11,6 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait, ez autónként átlagosan 2,96 millió forintos finanszírozott összeget jelent.

Ahogy arról a napokban az mfor.hu cikke beszámolt Varga Mihály azt közölte, hogy a program keretében eddig 20 ezer autó talált gazdára. A korábbi adatokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy tavaly 16 ezernél is több járművet vásároltak a három vagy többgyermekes családok. A 4 ezer lízingelt autó tehát ennek nagyjából a negyede.

A kevésbé tehetőseknek nagy segítség volt

Érdekes megnézni a konstrukció keretében autónként kifizetett közel 3 milliós összeget is. Noha nem tudjuk, hogy az érintettek az állami támogatáson túl milyen önrészt tudtak felmutatni, feltételezhető, hogy a többség az állam által adott 2,5 milliós összeg mellé legfeljebb minimális összeget tett. Ezt a teóriát egyébként alátámasztja a legkelendőbb autók listája is, amelyet a Dacia toronymagasan vezet, de a top tízben jellemzően olcsóbb modelleket találunk.

A lízingelt járművek viszonylag magas aránya is azt mutatja, hogy a programban nagyon sok olyan ember jutott új autóhoz, akik a nagycsaládos kedvezmény nélkül csak a használt járművek piacán nézelődhetett volna. Ezt az eladási statisztikák is alátámasztják, hiszen a három legolcsóbb autótípus teszi ki a vásárlások közel felét, tehát főként azok a családok vették igénybe a támogatást, ahol az valós segítséget jelentett.

Közel 17 milliárd forintos finanszírozás a hétüléses autókhoz

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára azt mondta: „A nagycsaládosok autóvásárlási programja még 2019 júliusában indult, ennek keretében a három- vagy több gyermeket nevelő családok egy új, hétüléses autó megvételéhez a vételár felét, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak. A támogatás indulása óta eltelt másfél évben összesen 5742 lízingszerződés megkötésére került sor. Ennek eredményeként a lízingcégek 16,9 milliárd forintos finanszírozást nyújtottak a nagycsaládosoknak."

A nagycsaládosok autóvásárlási programjáról a főtitkár azt is elmondta, hogy nagyon kevés esetben utasították el a lízingcégek a finanszírozási kérelmet. Másfél év alatt átlagosan 100-ból mindössze 5 esetben volt erre példa.

Tóth Zoltán emlékeztett arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint a lízingcégek – a program eddigi másfél éve alatt - a nagycsaládosokhoz került autók mintegy 29 százalékához nyújtottak finanszírozást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.