Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Néhány napja derült ki, hogy mennyi új jármű talált gazdára a nagycsaládos autóvásárlási program keretében. Most a Magyar Lízingszövetség arról tett közzé adatot, hogy tagvállalataik hány autó vásárlásába közreműködtek.

Közel 4 ezer új, hétüléses autóra kötöttek lízingszerződést 2020-ban az érintettek az államilag támogatott autóvásárlási programban, közölte a szerdán a Magyar Lízingszövetség. A lízingcégek 11,6 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait, ez autónként átlagosan 2,96 millió forintos finanszírozott összeget jelent.

Ahogy arról a napokban az mfor.hu cikke beszámolt Varga Mihály azt közölte, hogy a program keretében eddig 20 ezer autó talált gazdára. A korábbi adatokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy tavaly 16 ezernél is több járművet vásároltak a három vagy többgyermekes családok. A 4 ezer lízingelt autó tehát ennek nagyjából a negyede.

A kevésbé tehetőseknek nagy segítség volt

Érdekes megnézni a konstrukció keretében autónként kifizetett közel 3 milliós összeget is. Noha nem tudjuk, hogy az érintettek az állami támogatáson túl milyen önrészt tudtak felmutatni, feltételezhető, hogy a többség az állam által adott 2,5 milliós összeg mellé legfeljebb minimális összeget tett. Ezt a teóriát egyébként alátámasztja a legkelendőbb autók listája is, amelyet a Dacia toronymagasan vezet, de a top tízben jellemzően olcsóbb modelleket találunk.

A lízingelt járművek viszonylag magas aránya is azt mutatja, hogy a programban nagyon sok olyan ember jutott új autóhoz, akik a nagycsaládos kedvezmény nélkül csak a használt járművek piacán nézelődhetett volna. Ezt az eladási statisztikák is alátámasztják, hiszen a három legolcsóbb autótípus teszi ki a vásárlások közel felét, tehát főként azok a családok vették igénybe a támogatást, ahol az valós segítséget jelentett.

Közel 17 milliárd forintos finanszírozás a hétüléses autókhoz

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára azt mondta: „A nagycsaládosok autóvásárlási programja még 2019 júliusában indult, ennek keretében a három- vagy több gyermeket nevelő családok egy új, hétüléses autó megvételéhez a vételár felét, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak. A támogatás indulása óta eltelt másfél évben összesen 5742 lízingszerződés megkötésére került sor. Ennek eredményeként a lízingcégek 16,9 milliárd forintos finanszírozást nyújtottak a nagycsaládosoknak."

A nagycsaládosok autóvásárlási programjáról a főtitkár azt is elmondta, hogy nagyon kevés esetben utasították el a lízingcégek a finanszírozási kérelmet. Másfél év alatt átlagosan 100-ból mindössze 5 esetben volt erre példa.

Tóth Zoltán emlékeztett arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint a lízingcégek – a program eddigi másfél éve alatt - a nagycsaládosokhoz került autók mintegy 29 százalékához nyújtottak finanszírozást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.