<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A félvezetőhiányra tehet rá egy nagy lapáttal a kábelkorbácsok gyártásának leállása, a legnagyobb beszállítók ugyanis Ukrajnában vannak.

Elsősorban az európai gyártókat érinti a járművek alapvető alkotóelemeinek számító elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) hiánya, amelynek legjelentősebb beszállítói a háború sújtotta Ukrajnában vannak - írja a Napi.hu. Már most fennakadások vannak a magyar autógyártóknál és beszállítóknál is, de hosszabb leállások jöhetnek elsősorban az európai autógyárakban. A már most is hosszú várakozásokkal szembenéző autóvásárlók számára is rossz hírek ezek.

Képünk illusztráció - kábelkötegek nélkül nincs kész autó. Fotó: MTI / Újvári SándorKépünk illusztráció - kábelkötegek nélkül nincs kész autó. Fotó: MTI / Újvári Sándor

Egy Magyarországon is aktív amerikai autóipari-beszállító Ukrajnában öt helyszínen működtet kábelkorbács-kötegeléssel és gyártással foglalkozó üzemet. A cég illetékesei elmondták, hogy az ukrajnai gyáraikkal semmilyen kapcsolatuk nincsen: az üzemekben a telefont nem veszik fel, az e-mailekre nem válaszolnak, sőt jelenleg arról sincs információjuk, hogy egyáltalán állnak-e még a gyárak. Azok a termékek viszont, amelyeket innen vinnének oda megmunkálásra, vagy továbbmunkálásra, jelenleg még a raktárakban állnak a keleti határ mentén és nem osztották szét magyar gyárak között - vázolta a helyzetet László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Napi.hu-nak.

Ez a cég nincs egyedi helyzetben, Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke úgy tudja, a gyárak nagy részénél a dolgozók bevonultak a hadseregbe, a Lear kárpátaljai üzeme még termel, de a kijevi régióban már leálltak a gyárak. Az érintett cégek most azon dolgoznak, hogy valahogyan áthelyezzék kapacitásaikat máshova, de egy ilyen művelet több hónapig is eltarthat.

Ukrajna az európai autóipar legfontosabb kábelkorbács-beszállítója, a termelés részarányát illetően azonban nem elérhető pontos adat. Egyes becslések szerint az Európában gyártott gépkocsik mintegy 30-40 százalékába Ukrajnában készült kábelelosztó egységet szerelnek be, de ez nem megerősített szám

- mondta Kozma. A problémát jól mutatja, hogy egyetlen autóba 5-10 kilométernyi kábelt szerelnek be.

A lap összefoglalója szerint az európai autógyártók már érzékelik, hogy nem érkezik elegendő alkatrész: többek közt a Volkswagen és a BMW is hiányt szenved a kábelkötegekből, a termelés több nagy beszállítónál - például a német Leoninál, a francia Nexansnál is akadozik. A VW tulajdonában lévő Porsche pedig már fel is függesztette a gyártást lipcsei üzemében, amelynek hatása Magyarországig elért. Kozma Zsolt szerint a Lear győri üzemében - amely autóüléseket gyárt a Porsche-modellekbe - szintén visszafogták a termelést a leállás miatt.  Az Audi hazai üzemében már megkongatták a vészharangot az alkatrészhiány miatt, míg a kecskeméti Mercedesnél léptek is: március végéig műszakcsökkentést rendeltek el.

Nemsokára viszont tovább súlyosbodhat a helyzet, az előrejelzések szerint  a következő egy-másfél hónapban az európai járműipar több szereplője rákényszerülhet arra, hogy 2-3 hétre teljesen szüneteltesse a termelést.

A szakértők arra számítanak, hogy ha a helyzet nem javul, akkor más beszállítók lassan átvehetik a kiesett kapacitások helyét, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Leépítésekre viszont nem kell számítani az autógyárakban, mvel rengeteg a megrendelés, és a gyártók nem akarnak abba a helyzetbe kerülni, hogy ha hirtelen lesz elég alkatrész, akkor ne tudják felfuttatni gyorsan a termelést.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.